Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    The Tree of Life (2011): lassan egy éve halogatom már, egyrészt mert szinte kizárólag rosszat hallottam, olvastam róla, másrészt az az egy ember akinek tetszett, figyelmeztetett, hogy kipihent, nyugodt, csendes körülmények között nézzem meg. Hallgattam rá és így utólag egyet kell értenem vele, ez nem az a film, ami elé csak úgy lehuppan az ember. Nem akarok elemzést írni, biztosan tele van a net velük, arról nem is beszélve, hogy komplett könyvet meg lehet tölteni a film által fakasztott gondolatokkal.

    Sokan mondják attól függetlenül, hogy 20, 40 perc után kinyomták, vagy végignézték, hogy nagyon nehéz a film, nehéz megérteni, nehéz befogadni, zagyva és kaotikus. Azt gondolom egyetlen infót kell tudni a filmről, mégpedig azt, hogy impresszionista stílusban készült. Ez egy olyan film, ahol nem kapjuk készen, szájbarágósan a közvetíteni szánt üzenetet, sőt, igazából üzenet sincs. Benyomások, játék a fénnyel, amiket inkább csak érezni, mintsem megérteni lehet, nem az agynak szól, miközben azért rögtön a film elején kiderül, hogy mi az alap, mi a fő téma, ami keretbe foglalja az egészet.

    Bár nyomokban emlékeztetett a 2001 - Űrodüsszeia világára, összességében nyugodtan állíthatom, hogy soha nem láttam még hasonló filmet. Csak ajánlani tudom, már csak a hihetetlen fényképezés miatt is érdemes megnézni, de azért ez sokkal komplexebb élményt nyújt holmi vizuális ingerhalmaznál. Mindenki másképp érik, nem sznobságból vagy nagyképűségből írom, de egyszerűen kellenek bizonyos élettapasztalatok ahhoz, hogy igazán értékelni tudja az ember ezt a filmet. És még akkor is simán megeshet, hogy a választott stílus miatt nem fog tetszeni, de egy próbát mindenképpen megér.

    Muszáj azt is megemlítenem, hogy Jessica Chastain megint lenyűgözött, érdemes odafigyelni erre a nőre, még csak 35 éves, de az én szememben már most a legnagyobbak között a helye. Brad Pitt szokás szerint nagyon jó, de azt fel nem tudom fogni, honnan szedtek ilyen gyerekszínészeket, vagy mi a csudát adtak be nekik, nem sűrűn látni ilyen teljesítményt ennyire fiatal gyerekektől, le a kalappal.

    10/10

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák