Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz gyapo11 #43032 üzenetére

    Ha egyszer inbox NVMe SSD-knél a deallocate, akkor annak nyilván eleve működni kell, illetve normál esetben USB-n is, meg pláne ha olyan külső házat veszel, aminél maga a gyártó is feltünteti a biztos támogatást és működést (példa), ennyi.
    Tesztelni a működést pl. a fájltörléses módszerrel (is) lehet, ha aktív a TRIM / UNMAP / Deallocate, akkor törlés után nem lesz visszaállítható / lementhető a törölt fájl (bővebben). + Windowsok esetén vannak különféle microsoftos tesztek is, lásd pl. NVMe Deallocate Test. Azt pedig egy korábbi teszt jól szemlélteti, hogy USB-n nem feltétlen helytálló minden esetben, amit a HDS vagy más hasonló diagnosztikai programok írnak a TRIM / UNMAP működéséről, ezért célszerű külön letesztelni, meg pl. olyan külső házat (példa) / gyárilag készre szerelt külső SSD-t (példa) venni, aminél maga a gyártó adja meg az előbbi biztos támogatását.
    + Ha esetleg nem működik USB-n az UNMAP / Deallocate, akár akkor is elérhető a kívánt eredmény a szabad terület törlésével, 0-kkal felülírásával (példa).

    Egyébként miért kérdezed mindezeket, csak puszta érdeklődés szintjén, vagy van / lesz NVMe-alapú külső SSD-d és ténylegesen érint a TRIM / Deallocate működésének kérdése? Ha csak tervezel ilyet venni, akkor annak másfelől akkor van igazán (kihasználni azt a sebességet) értelme, ha van a gépeden USB 3.1 Gen 2 / USB 3.2 Gen 2x2 / Thunderbolt 3 port, máskülönben nem sok, USB 3.0 portok esetén bőven elég egy SATA-alapú 2,5" / M.2 külső SSD is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák