Új hozzászólás Aktív témák

  • nzozz

    aktív tag

    Sziasztok!
    Solid Edge ST8: van egy elég tagolt hajtóműház, amihez szerelőkészüléket kellene tervezni azaz egy vastag műanyag lapot, amit a hajtóműház geometriájának megfelelően kellene majd kiforgácsolni, hogy abban rögzítve tudjanak majd dolgozni az alkatrészen. A hajtóműház modellje megvan .stp -ből .par -ba konvertálva (sajnos céges, nem publikus), a készüléket kiindulásként egy tömbként megrajzoltam, gondoltam, majd beleigazítom a hajtóműházat és az test hozzáadása (add body) / kivonás (substract) paranccsal gyönyörűen "kimarom" h.ház negatívját, majd offset felületmozgatással megcsinálom a hézagot, hogy a valóságban is bele lehessen majd tenni azt az alkatrészt.
    Aztán jöttek a problémák: a fő probléma, hogy tényleg csak az alkatrészt vonja ki, ergó a h.házon belüli "anyagot" nem távolítja el, csak konkrétan a h.ház falai lettek "kivonva". Ez nyilván jelen esetben nekem nagyon nem jó. Felület törlés nem működik, minden esetben "sikertelen művelet" és hasonló hibákat eredményezett. Kivágáshoz nem tudom vázlatra vetíteni (project to sketch) a kivágandó részeket, mert mindig talál benne 1-2 szakadást, amit persze aztán nem hajlandó összekötni ("meglévő kényszerrel ellentétes...."). Nagy nehezen kitörölgettem a fölösleges részek, de jött a másik komoly probléma, hogy az offset felülmozgatás nem működik, arra is mindig "sikertelen művelet" vagy hasonló jókat ír, márpedig enélkül nem lehet a valóságban használni az eszközt. [Szemléltető kép] (random alkatrésszel).

    Solid Edge 2019: a fent említett probléma demonstrálására a grabcad.com -ról töltöttem le 1-2 db .stp kiterjesztésű modellt, de az egyiknél elkezdte a konvertálást, majd szinte azonnal visszaugrott a főmenübe, se átkonvertált alkatrész, se hibaüzenet, a másikat el se kezdte, a harmadikat meg 5 perc után se fejezte be... végül natív .par fájllal kellett megoldani a dolgot...

    Creo 5.0: a hallgatói verziót letöltöttem a PTC oldaláról (bár nagyon nem áll kézre nekem ez a szoftver, de additív gyártástechnológiához kéne alkatrészt tervezni, amihez elméletileg elég jó dolgok vannak benne), de egyszerűen nem hajlandó elindulni a telepítő. Rendszergazdaként is próbáltam futtatni, de eredménytelenül. Se hibaüzenet, se semmi.

    Mindegyiknél az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani ezeket a problémákat?

    A segítséget előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák