Új hozzászólás Aktív témák

  • BaLee

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Stehe #20682 üzenetére

    Sok dolgot kell mérlegelni kombi gépnél. Ha van helyed és lehetőséged akkor tényleg legjobb 2 külön gép. Ezzel én is így voltam olvastam az itteni tanácsokat, elmondom, miért vettünk mégis kombi gépet pénteken.

    Szerintem ez egy hosszú poszt lesz akit nem érdekel a szárítógép és kombinált gépes téma az ugorja át. :)

    A mi helyzetünk ahova egy mosógépet kerestünk az a következő. Adott egy panel lakás, ahol a fürdő kialakítása olyan, hogy vagy egy felültöltős vagy egy keskeny előtöltős gép fér csak el, ha nem akarjuk hogy belelógjon az ajtóba. Ezt továbbgondolva, két külön gép sem megoldás, mert egymásra nem lehet tenni őket, másol meg nincs hely. Be lett építve az erkély, így ott sem lehet szárítani a ruhákat nyáron, télen meg amúgy sem lehetne. Egy szárogató elég nagy helyet elfoglal és nedvesíti a levegőt, ha sokat mos az ember akkor előjöhet a penész.

    Ennek ellenére nem akartunk kombi gépet, mert nem ajánlotta senki, aztán kicsit gondolkodni kezdtem + utánaszámoltam.

    Ha én két külön gépet akarnék (persze hőszivattyúsat) akkor az kb. 250 ezer ft. Sok hely, illetve a fürdőt is alakíttathatnánk át de ezt most ne számoljuk.

    Egy A++-os mosógép éves energiafogyasztása 187kwh, egy A++-os hőszivattyús szárítógép 260kwh. Számoljunk 40Ft/kwh árral, az összesen 17880Ft évente.
    A mosógép éves vízfogyasztása 9999 liter. Egy liter víz legyen 0,5Ft, az 5000Ft évente.
    Azaz összesen 22880Ft évente.

    Amit mi vettünk az egy B energiaosztályú mosó+szárítógép. Ez 1134kwh-t fogyaszt évente ha folyamatos mosás+szárításra használjuk, az 45360Ft évente, vízből sem keveset 25000 litert, ami 12500Ft ez 57860Ft évente. Ez nem kevés. A kombi gép kerüljön 150 ezerbe, akkor láthatjuk, hogy a két külön gép 3 év alatt behozza a különbséget és onnantól már úgymond takarékoskodik nekünk. Persze ha el nem romlik... :)

    Nagyban változik viszont a helyzet, ha a szárításra csak ritkán van szükség és ésszel van használva (teszem azt mondjuk csak lepedőket, ágyneműket száríttatunk vele, a ruhákat 1200as centrifugálás után kiteregetjük (ekkor ugye tényleg nem túl sok víz marad bennük).
    A mi kombi gépünk ha csak mosásra használjuk, akkor egy A osztályú mosógépnek felel meg, ami 16000 liter vizet használ, ez több mint 1.5 szerese mint egy normál mosógép, ez 8000Ft/év, energiafogyasztása is 2x annyi, 204kwh évente ami 8160Ft.

    Így már kicsit árnyaltabb a kép. Egy hasonló A++ mosógéphez viszonyítva ha mosásra használjuk akkor (7480Ft+5000Ft=12480Ft). Itt láthatjuk, hogy ugyan még mindig vagy 4000Ft-al több energiát fogyaszt a kombi gép de ott van egy szárító funkció amit akár ha csak ritkán is de tudunk használni.

    Azzal tisztában vagyok, hogy nem ennyi a különbség a kombi gépek és a külön szárítógépek között, mert egy külön szárítógépnek nagyobb a kapacitása, több állítási lehetőség van benne, ruhákat sem gyűri úgy stb. de bízom benne, hogy nem fogjuk megbánni döntésünket. Mosógép része meg szerintem teljes értékű.

    Mi egy ilyen mosógépért indultunk EWS1476EDU majd egy ilyen mosó-szárítógéppel jöttünk el: LG FH2U2HDM1N. LG Direct drive-os, keskeny kialakítású (ez volt nálunk a fő szempont). Azóta már 4-5 mosást ill. mosás-szárítás ciklust lenyomtunk vele és eddig teljesen elégedettek vagyunk vele. A direct drive meghajtásnak köszönhetően iszonyat halk, péntek este 1200-as centrifugálás közben aludtunk el éppen, reggelre meg ott vártak minket a megszáradt ruhák a dobban. Jól összegyűrve persze mert nem vettük ki őket egyszerre. :B
    Vettünk hozzá kiterjesztett garit, hogy 5 évig ha probléma lenne ne kelljen a zsebünkbe nyúlni.

Új hozzászólás Aktív témák