Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz #40553216 #52156 üzenetére

    "Mert te kifogásoltad a mértékegységet. És persze nem a Mielének, hanem az IQAirnek."

    Jaaa, hogy te a mérőeszközre gondoltál! :) Akkor itt valami félreértés lesz: én tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy mit mutat: az említett videó az USA-ban készült, tehát kézenfekvő, hogy a mértékegység: részecske/köbláb.
    Nem azt kifogásoltam, hogy a mérőeszköz nem mutatja a mértékegységet, hanem azt, hogy nem érted, hogy mit látsz, és hogy a készülék mit mér, mindössze csak számokat vetsz össze egymással.

    "A linkelt oldal egyik képén van egy mértékegység: particle per minute. A számok nagyságrendje összevethető a kézi számlálóéval, így lehet, utóbbinál is ez a mértékegység."

    Na, látod, pont erre gondolok: te csak számokat látsz, de nem érted, hogy mit mérnek. A két teszt baromira nem összevethető, több okból sem:
    1. Az IQAir particlescan lite egy egycsatornás mérőeszköz! Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az összes, 0.3 mikronnál nagyobb részecskeszámot egy kalap alá veszi, vagyis summa mér! Az IBR laborban többcsatornás készülékeket használnak, és a linkelt tesztben pedig kifejezetten, csak a tüdőből nehezen -, vagy egyáltalán nem távozó; komoly egészségügyi kockázatátot jelentő, 0.3-0.5 mikron közötti részecskeszámot mérték.

    2. Az IQAir készülék 2 másodpercenként vesz mintát, és egy pillanatnyi értéket mutat (részecske/köbláb). Az IBR tesztnél viszont az áramlást figyelembe véve mérnek, azért adták meg a percenkénti részecskeszámot.

    3. Az IQAir készülékkel történő mérés egy nagyobb légtérben történik, temészetes körülmények között. Az IBR laborteszt viszont egy 1008 köbláb méretű (~28,5 m3) kamrában történik, adott mennyiségű tesztpor alkalmazásával. Így biztosíthatóak csak az azonos feltételek.
    Ha érdekel, hogy néz ki egy ilyen kamra, és milyen mérőszeközöket használnak, itt van például a brit Which tesztmagazin videója, amiben bemutatják a tesztkörülményeket (lásd: 1:00-tól)

    4. Az IQAir készülék egy belső szivattyú segítségével vesz mintát, aminek az áramlási sebessége: 0.025 köbláb/perc, azaz cca. 0.0007 m3/óra. Az ilyen lassú, és ciklikus mintavételezés akkor előnyös, ha szélcsendben, vagy minimális légmozgás mellett mérnek vele. A Miele porszívó max. légárama, szűrőkkel és porzsákkal ~120 cfm (cubic feet/minute), vagyis cca. 200 m3/óra. Na, egy ilyen légáramba, vagyik a porszívó közvetlen kilépő nyílásába "tolja bele" az ember ezt a mobil mérőeszközt.
    Labor körülmények között viszont, a mérőkamrába áramló részecskeszámot mérik.

    "Mindössze" ennyi a különbség a két mérés között. :)

Új hozzászólás Aktív témák