Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz #40553216 #52292 üzenetére

    A takony és nyálcseppeket nem nyeled be, de amikor az a maszkodon megtapad, a mindössze 0.1 mikronos nagyságú vírust sajnos simán belélegzed. Higgyjél a valódi szakembereknek: a hétköznapi sebészi maszk, és a házilag készített maszkok téged semmitől sem védenek meg.
    Felaggatják szegény postai dolgozókra is a sebészi maszkokat, a hamis biztonság látszatát keltve. Pedig az ügyfelektől elválasztó üveg, és a kesztyű viselete messze-messze többet ér. A kellő távolságtartás pedig, a vírus életképessége szempontjából kiemelten fontos lenne.
    A cseheknél azért vezették be kötelező jelleggel az arc eltakarását (maszkkal, sállal, bármivel), hogy akiben a vírus lappang, és köhögési rohamai vannak, vagy prüszköl, az a maszk viselésével ne közvetlenül az előtte lévő képébe tolja a betegségét. A vírus persze ugyanúgy átjut a maszkon, de hasonló szerepet tölt be, mint amikor a kezedet magad elé tartva prüszkölsz: valamilyen szinten lelassítod a levegőben történő szétterjedését. És ez nagy tömegben nem elhanyagolható szempont. Szóval, ott a megelőzésre törekszenek, nem a védekezésre. A te házilag készített maszkod is csak a megelőzést segítheti elő.

    A nejem egészségügyi dolgozó, és krónikus beteg. A női klinikán, ahol dolgozik, 2, azaz kettő db (!) FFP3-as maszk van, abból az egyik lejárt szavatosságú. Ennyi jut 30 nővérre! Egyéb védőfelszerelésük (egész testet takaró védőruházat, kalucsni stb) meg aztán pláne nincs. Az asszony, az egészségi állapotára való tekintettel, a tegnapi napon, határozatlan időre ott is hagyta a munkahelyét.

Új hozzászólás Aktív témák