Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz ericssonfan2 #54643 üzenetére

    "ilyen alapon a hangdoboz is teljesen alkalmatlan, mert nem 360 fokban sugároz, mint egy hangszer..."

    Hát, akkor ilyen alapon számos hangszer is alkalmatlan, hiszen többségük ha nem is azonosan, de hasonlóan irányítottan sugároz, mint egy hangdoboz. Megjegyzem, a hangdoboz is 360 fokban sugároz, még ha többségük nem is minden irányban egyenletesen - ha nem is azonosan, de hasonlóan a hangszerek többségéhez. Egyebek mellett már csak azért is hasonlóan, mert a hangdoboznak is van teste, amely általában ha nem is azonosan, de hasonlóan működik a hangszer testéhez - kivétel a kő- és betonszarkofág jellegű hangdoboztestek. A panelsugárzók pedig eleve "360 fokban"... És mint BBéci is jelzi, még a hangdobozok egy részének is vannak oldalt, hátul is hangszórói, hogy reflexnyílásról ne is beszéljünk. Némely hangdoboz szándékoltan és elnevezésében is kifejezetten omnidirekcionális. Aztán ott vannak az open Baffle-ök...
    Mindazonáltal, a nehezített felhasználási körülmények (kicsi, visszhangos szoba) miatt általában kifejezett cél a hangdobozok esetében, hogy a hangfelvételbe belevetített teret úgy próbálják kivetíteni, hogy irányított sugárzással a sweet pointban közelítse meg a térélmény a hangverseny térélményét, már amennyire ez lehetséges - de viszonylag jól lehetséges. Az omnidirekcionális hangsugárzók felhasználása eleve korlátozottabb a szűkös lakáskörülmények miatt. Mint mondottam, a hangdoboz korlátozott eszköz, de nem teljesen alkalmatlan, nem eleve játékszer. Sőt, egy-egy hibrid panelsugárzó egészen megejtő illúziót képes létrehozni a hangverseny terének és hangszereinek testméretéről egy méretesebb, jól csillapított akusztikájú zeneszobában.

    Szóval, nem értem, hogy a lelkes, "hagyjuk már ezt" stílusú berobbanásod célja mi volt. Ha össze akartad mosni a hangdobozt és a fejhallgatót, mint ami szerinted lényegileg egyforma lenne, akkor ez nem sikerült. Lényegileg különböznek. A hangdoboz/hangpanel/hangfal korlátozottan alkalmas high-fidelity-hez, a fejhallgató lényegileg alkalmatlan. Lényegileg különböznek, nem összevethetők, olyan értelemben, hogy a fejhallgató helyettesíthetné a hangdobozt/hangpanelt/hangfalat. Nem helyettesítheti. A fejhallgató másra való, másra alkalmas.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák