Új hozzászólás Aktív témák

  • lajthabalazs

    senior tag

    válasz Gabor970 #70255 üzenetére

    Megint kicsit összekeveredett két szál. Az egyik, hogy bajnokpityu azzal intézte el a különböző erősítőosztályok közti teljesítményfelvételbeli különbség körül kibontakozott szakmai beszélgetést, hogy kit érdekel, az A osztály nem szól olyan jól, és egyébként sem gyártanak A osztályos erősítőt. Eltekintve a két állítás közt feszülő ellentmondástól, megbotránkoztatott ez a szakmai ignorancia. Amikor ezt szóvátettem, ügyesen mentett azzal, hogy belekötött az aláírásomba.

    Nem vitatom, hogy a legjobb módja egy elég jó audio eszköz tesztelésének a hallás. A nem elég jó audio eszközöket egyszerű mérésekkel ki lehet szűrni, ezek közül a legegyszerűbb és legkifejezőbb a frekvencia-menet és a torzítás. De ha ezek a helyükön vannak (előbbi lineáris, utóbbi alacsony), az ember, és különösen az audiofil még mindig hallhat, vagy hallani vélhet különbségeket.

    Pusztán azt hangoztatom lépten nyomon, hogy ha a hallott különbséghez képest túl nagy a hallani vélt különbség, akkor a teszt kimenete nem értékelhető. A hallott és a hallani vélt elválasztására vannak bevált módszerek, és ezeket a módszereket konzisztensen kerülik azok, akiknek a Hifi a hobbija.

    (#70253) fehér_ember

    Szerintem ha az ember több százezer vagy több millió foritnról hoz döntést, alapvető, hogy megtegye ezeket az egyszerű lépéseket annak érdekében, hogy a hallása pontosabb legyen. Főleg akkor, ha másoknak ad tanácsot ilyen döntések meghozatalához. Persze mindenki odaírja a tanácsa után, hogy "de meg kell hallgatnod, mert neked kell tessen", de ez nem mentesít a felelőtlen befolyásolás terhe alól.

    De remélem az utánad szóló magabiztossága azért téged is elgondolkodtat, hogy megfelelő-e a fórumon általánosan elterjedt szemlélet ebben a kérdésben.

Új hozzászólás Aktív témák