Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz gordonfreemN #70263 üzenetére

    Lecsupaszítva az ügyet:

    A nyugalmi áram a táptól a nulla felé folyik a végfokozaton keresztül (feltételezzünk egyetlen tranzisztort az egyszerűség kedvéért). Az értéke állandó jel nélkül, ami konstrukcióban adott vagy be lett állítva. Ha jelt kap, akkor a pozitív félhullám idején azzal egyidőben növekszik a csúcsig majd csökken a jelnélküli értékig a nullaátmenetnél. Amikor a jel átmegy a negatív félhullámba, azzal egyszerre csökken a negatív csúcsig és ismét nő a nullátmenetig.

    akkor a negativ periódusban lèvő nyugalmi negativ előjelű lesz?

    Ha a negatív félhullámnak megfelelő áram a csúcsnál nagyobb a nyugalmi áramnál, egyetlen táp alkalmazása esetén nem tud a nullánál alább szállni, tehát levágja a jel csúcsait.

    Ekkor nulla az átlagértéke a nyugalminak?

    A nyugalmi átlagértéke jellel, jel nélkül ugyanaz, addig, amíg valamelyik pozitív vagy negatív csúcsnál nem jelenik meg a jel vágása (clipping). Az már eltolhatja, de amúgy is alapos torzítással jár.

    Ezt az egész nyugalmi áram és hasznos jel ügyet úgy kell elképzelni, mint egy konstans értékkel "eltolt" színuszgörbét, csak itt nem feszültségekben, hanem áramokban kell gondolkozni.

Új hozzászólás Aktív témák