Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Ribi #81307 üzenetére

    Leírok egy személyes példát az érzékelés működésére, mert szerintem ritka, hogy tudaosan tetten érjük a hasonló folyamatokat.
    Buszoztam, amikor azt láttam a szemem sarkából, hogy egy kis termetű fekete kutya elkezd feliramodni az emeletre (emeletes buszon). Furcsálltam az egyedül utazó és rohangáló kutyát a buszon, mert még nem láttam ilyet, ezért odanéztem egy pillanatra (csak a szememmel), és akkor láttam, hogy egy fekete kabátos, fekete kesztyűs kéz nyúlt a kapaszkodóért, csak a mozgása nem olyan sebességprofil szerint alakult, mint az megszokott, ezért asszociáltam kutyára. Mindez nem tartot tovább 200ms-nál, és csak azért tudatosult, mert annyira meglepődtem a kutyán.

    Hétköznapi érzékeléskor, amikor semmi meglepő nincs a dologban, nem is tudatosul az érzékelésünkek ez az iteratív módja, amely az első assziciációkat a további ingerek feldolgozásával pontosítja. Vagyis az érzékelésnek nem egy fix ideje van, hanem egy időtartam alatt egyre pontosabb és pontosabb érzeteket alkotunk a környezeti hatásokról.

    Kéthangszórós sztereónál ugye korlátozottabb a hangtér visszaadása, így fejmozgással stb. nem tudod pontosítani az irány, mert a le-föl információ teljesen hiányzik. Ezért asszociálsz. Pl., ami valószínűbb, hogy a fejed fölött helyezkedik el, azt onnan hallod.

    gabe8719: Egy jó USB-SPDIF konvertert vegyél inkább, ne olcsó hangkártyát. Pl. CM6631A-alapút.

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák