Új hozzászólás Aktív témák

  • Ear001

    addikt

    válasz Eugene Roe #81653 üzenetére

    Látom triódás, SE erősítőt néztél ki magadnak. Ha van erősítőfajta, ahol a használt alkatrészek legalább annyit számítanak, mint a kapcsolás maga, akkor ez az. És a jó alkatrészek drágák. Ha magadnak össze tudsz legózni egy ilyet, akkor jó móka, de ebből a költségkeretből csak nagyon alapszintű cucc rakható össze.

    Nézzük mondjuk a kimenő trafót. Az oldalon írnak két amcsi céget, aminek van hozzá valója. Aha. Egy trafó nagy és nehéz, a szállítási költség simán több lehet, mint a trafó maga. Aztán az olcsó trafónak nincs mélye. Vagy magasa, Vagy egyik sem. Aminek van, az meg nem olcsó, mert jó vasanyag kell hozzá, az meg nem terem minden bokorban. A legtöbb leírás erre nem fordít figyelmet, mert a kis csöves amúgy is csak a közepeket hajtja, vagy a magasakat, széles sávot ritkán. Te viszont ezt szeretnél, nem multiamplifikálást. Itthon is tekernek persze trafót, egész jókat is. Táp, 20-25 a két kimenő 60 000 körül.

    Csövek. Már az gyanús, hogy ez az erősítő jól működik 45-el, 2A3-al és 300B-vel is. Papíron ugyan vannak ilyenek, de a valóságban nem igazán. (Ja és mindegyik csőfajtához más és más kimenő trafó lenne az ideális.) Olcsó 45-os nincs. Jó is nagyon kevés, arról nem is beszélve, hogy az a 1,5-2 watt, az inkább 100dB feletti érzékenységű dobozokhoz elég, és teljes frekvenciasávot csak a nagyon optimisták bíznak rá.

    2A3. Sovteket meg lehet venni, de csakis szigorúan párba válogatva, és a jó évjáratokat. Néha valahogy nem megy a gyártás, a jobb kereskedők ezt tudják, akkor szünet van a kínálatban. Mondjuk 30000 a pár. A Shuguang szerintem bénán szól, és nem is olcsóbb igazán és akkor innentől csak felfelé visznek az árak, valami pedigrés 2A3 önmagában elviszi a kereted.

    300B. Lásd mint 2A3, csak itt még olcsó de egész jót sem mernék ajánlani. Elektro Harmonix? Hát gitárerősítőbe igen, de hifire? JJ? Jaj ne. A prémium csövek meg horror drágák itt is.

    Aztán ugyan így végigmehetünk a kondik jó részén, az ellenállásokon, de akár a csőfoglalatokon is.

    Én erről az erősítőről lebeszélnélek. Ha már cső és kit, akkor nézd meg az Elekit cuccait. Szépek, minden benne van a dobozban, csak forrasztani meg drótot blankolni kell tudni hozzá, annyi pénzért pedig még egész jók is. Semmi sem csúcsminőségű benne, de ügyesen összeválogatottak az alkatrészek.

    Vagy az ANKits cuccait. Ezek az egykor volt Audio Note kitek leszármazottai, de már egy egészen külön cég viszi tovább a cuccokat. A trafók, kondik is egyszerűsődtek/változtak, de a munka nehezét már elvégezték előtted, bevált kapcsolások,egymáshoz illő alkatrészek, neked már csak össze kell rakni őket. :)

Új hozzászólás Aktív témák