Új hozzászólás Aktív témák

  • karmaresz

    senior tag

    Egy kis gondolkodás és játék:

    A hetek óta tartó DAC keresésem, valamint az elmúlt pár hétben AMDFan, andrasth és Zoliee topiktársakkall eltöltött zenehallgatás és beszélgetés alapján felötlött bennem, hogy lehet-e, érdemes-e számszerűsíteni, hogy mennyire fontosak a HiFi lánc egyes elemei a rendszerben kapott minőség tekintetében.

    Az abszolút nem racionális ízlésem alapján, az egyes eszközcsoportok fontosságát egy láncban nagyjából így élem meg:
    - 30%-ban felelős a hangért maga a forrás minősége (a zenészek képzettsége játékmódja, a felvétel technikai paraméterei, az utómunka, tömörítés ide értve kb 5%-ban a forrás formátumát is (analóg, PCM, dsd...).
    - 30%-ban az azt megjelenítő eszköz és a hanghullámok terjedését befolyásoló közeg (fejhallgató, vagy hangsugárzók és szoba-/teremakusztika).
    - 20% nálam az erősítés aránya, bárhol is történik a rendszerben,
    - 15%-ban a lejátszó eszköz (lemezjátszó, CD-lejátszó, DAP, PC HW/SW, filterek) és a DA konverzió
    - és kb. 5%-ban minden más (kábelek, tápellátás, rezgéselnyelő lábak ... ezotéria, félig teli unicumos üveg, demagnetizálás, kék fény...)

    Nem tudnék képletet felállítani erre, de ha az egyik elem kritikusan gyenge, akkor az persze drasztikus hatással van a többi teljesítményére is. Vagyis nincs olyan, hogy "95%-os" hangot kapok, de botrányosan rossz a tápellátás és az összes kábel.

    Nagyon érdekelne, ti mit gondoltok erről. :R

    [ Szerkesztve ]

    Once, I thought I was wrong but I was mistaken

Új hozzászólás Aktív témák