Új hozzászólás Aktív témák

  • Sziasztok!

    Gondoltam leírom a történetem, hátha van valakinek valami ötlete mi lehet az oka a jelenségnek... :)

    Szóval: adott egy Lenovo ThinkPad X60T, amely jelenleg NAS-ként van használva, tehát gyakorlatilag állandóan megy. A gép nem mai darab, immáron 6 éve szolgál NAS-ként, és nem is egy erőmű, de bőven több mint elegendő e célra. Már annyira morgó hangja volt a CPU hűtőnek, hogy az elmúlt hetekben már ki is volt kapcsolva a gép. Mikor pár napja megpróbáltam ismét bekapcsolni a gépet, végül "Fan error" hibaüzenettel meg is állt. Oké, rászántam az időt, a napokban szétszedtem és - azbest Fórumtárs által javasoltak alapján, amely módszer már számos más T400-as gépemnél bizonyított :) - kitakarítottam. Sajnos csere ventim nem volt, így a kitakarított venti került vissza, de szerencsére a műtét tökéletesen sikerült, hangtalanul teszi a dolgát. És most jön a kérdésem: a műtét utáni első bekapcsoláskor ismét megjelenik a "Fan error" hibaüzenet a boot során, jó... "Esc" és lássuk mit csinál. A venti egyértelműen pörög, hallani a motor halk susogását és érezni, ahogy áramlik a levegő. Jól meg is izzasztottam a gépet, izzasztva is 72-73 fokos a CPU. Ha nem pörögne a venti, akkor a gép már rég kikapcsolt volna.

    • Azt szeretném kérdezni, hogy ez a fordulatszám érzékelő az alaplapon vagy magán a ventin található? Tehát pl. egy venticsere megoldaná a hibát?

    • Egy másik gépemen is hasonlóképpen jártam 2 évvel ezelőtt, ott megtanultunk élni a problémával. Azonban a minap bootolom újra a gépet és egyszer csak láss csodát, nem dob "Fan error" hibaüzenet a boot során, a TPFanControl szépen mutatja a fordulatszámot. Ez mitől lehet, hogy a szenzor egyik pillanatról a másikra meggyógyul? Esetleg tettem valamit vagy történt valami, amitől meggyógyult?

    • Már sok ilyen venti műtétet csináltam a gépeimen és az a tapasztalatom, hogy ha addig halogatom a cserét, hogy már "Fan error" hibaüzenet a dob boot során, akkor nagy eséllyel lesz beteg a fordulatszám mérő szenzor. Másnak mik a tapasztatai ezzel kapcsolatban?

    Nagyon köszönöm a segítséget! :)

    [ Szerkesztve ]

    Üdvözlettel: Bélabácsi

Új hozzászólás Aktív témák