Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz Fifi #18771 üzenetére

    örülök, hogy megvan a gép.

    összeállatottam egy referencia tesztet, ami mindenki által megismételhető otthon, nem csak x200 / x201 viszonylatban. a teszt célja a hatékonyság vizsgálata, vagyis hogy adott feladatot összesen mennyi energiával hajtanak végre az egyes gépek. emellett az idle fogyasztásra és a képernyő fogyasztására is kitér.

    a feladat a primitívnek mondható pi-számolás, nyilván célfeladatokra az újabb platformok gyorsabb megoldásokat is tudnak (pl aes meg ilyenek).

    1. végy egy üres >=1 gb-s pendriveot.

    2. töltsd le innen az ubuntu 10.04 lts-t, 64 bites verzióban.

    3. a fenti oldalon a letöltés alatt van leírás hogyan kell a pendrive-ra telepíteni. gyakorlatilag letöltesz egy kis programot. lényegtelen, de állíts be 128mb-ot fenntartott helynek (ezt valamikor kérdezi a program). nyelv angol.

    4. gép kikapcsol-bekapcsol (figyelem nem újraindít), f12 nyomogat, usb boot kiválaszt. meglepődik, hogy még szottyadt usb-ről is gyorsabb a boot, mint az előtelepített win (ezt most csak vizionálom, gondolom a win7 is szalajt szépen).

    5. netre csatlakozik, accessoires --> terminál --> sudo apt-get install powertop

    6. netről lecsatlakozik, usb-n kívül minden más kihúz, táp kihúz, fényerő minimumra, terminálba powertop

    7. powertop alul írogatja milyen betűket kell megnyomni. egeret nem mozgat, csak a betűket megnyomkod. 10 perc múlva meglesz a minimum idle fogyasztás. azt kéne még beírni, meg hogy a gép hdd / ssd és milyen cpu.

    8. biztos érdekelhet valakit a panel max fogyasztása is, a 7. pontbeli állapotból max fényerőre vett panellel is jó lenne egy mérés, ez 2-3 perc alatt reális (a powertop ill az akksi átlagol, ezért írtam az előbb is a 10 percet).

    eddig a rögtönzött fogyasztási teszt, most jön a hatékonyság:

    9. systester letölt, kicsomagol.

    10. systester intézőből elindít, fent 16M, 1 turn, 2 thread (ill 4, ha a cpu-n van hypertreading, asszem core i-n igen?) beállít.

    11. intéző bezár, fényerő minimumra vesz, powertop és systester "Run" nagyjából egyszerre elindít. semmi más nem fut.

    12. lefut a pi számolás, közben a max (ez remélhetőleg idővel kb állandó lesz) fogyasztást kéne nézni. panel ne aludjon el közben.

    13. idle min, idle max fényerőn, illetve fogyasztás max terhelésen és pi idő, valamint konfig (lemez, cpu, panel) beír.

    14. bónuszpontért: ubuntu olyan szimpatikusnak talál, hogy wint egyből legyalul, helyette lyó kis linux felrak és boldogan él.

    úgy gondolom, hogy ez jó lenne egy általános referenciatesztnek minden gépre, ez összehasonlítható eredményeket ad. nemsoká én is lenyomom az x-en. persze nincsenek kétségeim, hogy a core i földbe gyalulja a c2d-t, de itt lehet majd látni pontosan, hogy egységnyi feladat elvégzéséhez mennyivel jobb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák