Új hozzászólás Aktív témák

  • pingwin92

    aktív tag

    Üdv!

    Tuning témában lenne néhány kérdésem.

    Van egy Gigabyte Z77-D3H típusú alaplapom. Volt hozzá egy i7-3770-em, ami ugyan nem K-s, de több helyen is olvastam, hogy fel lehet tolni 41-re a szorzót, így kipróbáltam, és tényleg. Mondjuk ez az alaplap vagy a BIOS-a nem valami jó, mert a hagyományos / advanced nézetben, ami olyan régimódinak néz ki, ott nem tudtam állítani semmit. Viszont van ennek egy másik, modern, ú.n. 3D BIOS nézete is, ahol egy képet nézünk az alaplapról, és amire rávisszük az egeret, azt kijelöli, és kattintásra hozza be az ahhoz a hardverelemhez tartozó beállításokat. Itt egérrel lehet egy csúszka húzogatásával állítani a szorzót, és itt sikerült is a max.-ig, 41-ig feltolni.
    Bebootoltam, vagy 3/4 órát futott a Prime 95 mindenféle probléma nélkül, tehát ez pipa.

    Viszont ekkor eszembe jutott, hogy a turbót azt nem kapcsoltam ki, pedig eddig kb. minden videóban azt láttam, hogy azzal kezdik, s csak aztán állítják a szorzót. Gondoltam, ezt így tényleg furi bekapcsolva hagyni, hogy 4,1GHz az alap órajel, de boosttol 3,9-re(?).. Meg hát biztos ezért nem tudtam állítani a másik nézetből - mert a 3D-s nézetben nincs is ilyen opció, hogy a turbót ki lehetne kapcsolni.

    Ezután először visszaraktam alapra a szorzót, aztán reboot, aztán kikapcsoltam a turbót, aztán megint reboot, aztán feltoltam a szorzót 41-re. Az advanced nézetből megint nem sikerült, csak a 3D-sből.
    Aztán reboot, és innentől nem akart bekapcsolni. Volt, hogy eljutott a POST-ig (1 csipogás), és utána indult újra, volt, hogy addig se.
    Szerencsére dual BIOS-os - ami tul. képp. egy backup BIOS -, így a power és reset gombok együttes hosszan nyomásával fel tudtam éleszteni, és most megint minden működik.

    Azóta amúgy már megváltam a 3770-től, most egy Xeon E3-1230 (v2) van a helyén.
    Ezzel már egyszer kipróbáltam a szorzóemelést; itt is csak a 3D-s nézet működött, de itt csak 35-re lehet feltolni, ami megegyezik a turbóval 4 mag esetén, szóval ez lófitty. A turbót itt sem kapcsoltam ki, azt meg még nem próbáltam, mert gondolom, megint bootloop lenne belőle.

    - Na, jó, de mi a kérdésed?!

    Hát, igazából csak annyi, hogy ezt miért csinálta az alaplapom és/vagy a BIOS-om, amikor máshol így csinálják. Hogy kell amúgy csinálni? Mindegy?

    Előre is köszönöm szépen a válaszokat! :R

    U.i.: Bocsi, ha agyadra mentem a hosszú szöveggel. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák