Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Jim-Y #2974 üzenetére

    "A véleményem az, hogy azért látsz erről kevesebb infót, mert a PHP-t főleg szerver oldalon használják, vagy legalábbis ebben a kontextusban amiről beszélünk, a javascriptet pedig főleg kliens oldalon. Na most az olyan témakörök, mint Osztály, öröklődés leginkább az adatok/állapotok tárolásával hozhatóak összefüggésbe. Adott objektumokat írunk le egy osztállyal, és ezen onjektumokat akarjuk perzisztálni valamilyen módon. Adatokat pedig rendszerint adatbázisba mentünk, az pedig a szerver oldalra tartozik."

    He?! Az objektumorientált programozási elveknek már miért a perzisztenciához lenne közvetlen köze? :Y Ez egy nagy baromság. Az OOP egyszerűen egy programozási módszertan, kódszervezési elv, ami közelíti a kódot valamelyest az ember objektumokban történő gondolkodásához... Önmagában abszolút semmi köze bárminek adatbázisban, fájlban vagy akármiben tárolásához... :U
    Magyarul az érvelés/levezetés már eleve hibás. Hogy PHP-nál több objektumorientált kódot látott, annak az lehet az oka, hogy többet foglalkozott PHP-val, vagy nagyobb problémakörök kapcsán látott kódokat, nem pedig rövid példakódokat nézegetett, vagy fingom sincs. Nyilván csomó netes egyszerű sample code nem tartalmaz komplett objektumorientált kódot. Ha megnéz bármilyen tisztességesebb library-t, plugint, akármit, akkor láthatja, hogy az alapvetően objektumorientált kódszervezés alapján készült.

    "Kliens oldalon nem szokás adatokat tárolni. Van rá lehetőség (indexedDB, localstorage stb..) de nem jellemző."
    Hát pedig sűrűn előfordul, lásd bármilyen böngésző-extension JavaScript-kódját is.

    "Szerintem már csak ezért sem találkozni olyan sűrűn a klasszikus értelemben vett osztály fogalmával kliens oldali javascriptben."
    Na hát ennek meg aztán megint csak köze nincs az előző állításhoz (még ha az előző állítás helyes is lenne, bár nem az).

    Amúgy a hsz.-ed végén látható felsorolásodból azt kihagytad, hogy az is kell, hogy az ember tudja használni a keresőt, tudja értelmezni a dokumentációkat (mert akkor nem akad el hülyeségeken, és valóban nem kell ismernie rogyásig egy nyelv összes dolgát - bár nyilván a tapasztalat és az adott nyelv ismerete jót tehet a gyors+minőségi kódírásban).

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák