- Aliexpress tapasztalatok
- Windows 11
- Középpontba kerültek a hibrid autók, alig fogyaszt a BYD újdonsága
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
- Az EU szerint kartelleztek az indítóakkumulátorok piacán
- Manjaro Linux
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Bittorrent topik
- ASUS routerek
- Milyen switch-et vegyek?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Tomace91 #122707 üzenetére
1- sötétebb pörkölésből mindig kevesebb fog kelleni, 1-2 grammal akár. Plusz fajtafüggő is.
2- a felsőszűrő cserélgetés egy folyamatos műkuki. Ha a gyári vízterítőn megnézed hol folyik belőle, a felsőszűrőd meg kell próbálnod úgy beállítani, hogy a szűrő lukak ne essenek egybe a vízterítő lukaival. Ha ezt megoldható, nagyjából mindegy hogy néz ki nyomás nélkül, a pogi és a víznyomás helyre teszik. Ha nem, az látszani fog a pogácsán és akkor az a felsőszűrő rossz konstrukció.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Tomace91 #122712 üzenetére
Sajnos nem fogok konkrétumot mondani a felsőszűrőre, mert sosem volt ilyen gépem. Általánosságban írtam (minden tejipari dolgozóra gondolva), amit, de fenntartom. Próbáld ki. Ha nem muzsikál a jó drága az IMS, küldd vissza amíg lehet. Meghúzni a fejen nem kell, az biztos. Nem attól lesz szebb a terítése, hanem ha sikerül beforgatni jóra.
A nyomást átállítani mindenképp érdemes alacsonyabbra, ízlés szerint. 9-nél több semmihez nem kell.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Nutra
tag
válasz Tomace91 #122707 üzenetére
Annát használtam korábban. (megjegyzés magamnak: fel kéne végre dobni eladásra ). Lecseréltem a gyári felsőszűrőt IMS-re, mer' az biztos jó. Amúgy igen, soha nem volt vízterítéses gondom. Igaz, nem azt néztem, hogy üresen hogy folyik le, hanem milyen a kávé és van-e gondom a pogácsával. Kávéhoz mindig be tudtam lőni a jó lefolyást, nyitott kar sokat segít tanulni. IMS kosár van 57mmben, pogácsát sose kellett kapargatni, szépen kijött.
Szerintem mindegy melyik felsőszűrő, ha megvan az IMS, használd. Ha más gond nincs, nem kell az üres lefolyással sokat törődni
Szerezz nyitott kart, az segítösszespriccelni mindenta helyes előkészítési rutinhoz. Esetleg egy puck screen (az is lesz 57mmben), viszont akkor esetleg még kicsit kevesebb kávé fér el (bár ezzel nem foglalkoznék sokat, csak be/ki aránnyal).
A legfontosabb: normális, friss kávé és türelem a mennyiség, főleg az őrlés belövéséhez. -
RetepNyaraB
veterán
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Tomace91 #122870 üzenetére
Mindig elmondom ilyen kérdésnél, hogy a Brikka nem kotyogós kávét csinál. Ha a kotyogós a cél, akkor jobb a sima. Ha presso a cél, akkor jobb direkt presso gép (akár manuális / karos). Ha jobb lenne valami sűrűbb, mint a kotyogós, de nincs hely / idő / pénz / energia rendes presso gépre, akkor jön képbe a Brikka.
Objektíven nem jobb a Brikka a sima kotyogósnál. Más.
-
mjxb90
csendes újonc
válasz Tomace91 #122878 üzenetére
Újoncként én inkább egy tapasztalatot tudnék veled megosztani, talán segít ez is: az elite verziót nem vágom, de amit fentebb kérdeztél linkelve, pont egy olyat vettünk ismerősnek hasonló felindulásból, a cél egyszerű volt: inni valamit a hétköznapi rohanásban ami gyorsan megvan , akár magával is tudja vinni, nem kell sokat "vesződni" vele és "legyen jobb mint a céges kifőzdés vagy gépes kávé". Egyébként ő is úgy fogalmazott a korábbi kotyogós emlékekhez viszonyítva , hogy ez egy kicsit más élmény, de nagyon bejött neki.
Ebből a felindulásból a két ünnep között el fogom kérni tőle kölcsönbe kísérletezni, mert nekem itt továbbra is van egy nagy kérdőjel: oké hogy van egy brikkám, de mi az a szemcseméret ami a legjobb kávé szempontból? Erre még nem tudtunk rájönni, de szívesen szánnék időt kísérletezésre.Remélem valamelyest tudtam segíteni
-
Nutra
tag
válasz Tomace91 #122953 üzenetére
Tomace91 Kétkomponenses keverés: Barista Hustle
Nekem így könnyebb koncentrátumokat előrekeverni, mint minden alkalommal porokat is méricskélni. Így különböző arányokat is egyszerű kikeverni (most épp az SCA recepttel megy a presszó, de lehet, hogy érdemes lenne megnézni magasabb Mg-vel is )
Van aki egyben kevert pufferoldatot használ és van aki a direkt keverést preferálja. (Ebben a kereső segít vagy majd mások megmondják a saját tutit )
Mivel így nem viszel be Ca-t, szerintem pont ezzel nem vagy sokkal kevésbé vízkövesedik, mint a szűrős vízzel.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Tomace91 #122953 üzenetére
Épp a napokban ajánlotta valaki az impresso pörkölő presszó receptjét, amely nagyjából 0.5g szóda, 0.9g keserűsó az 5L-be. Ebben nekem a szóda meglepően magas érték, de segít a testen és fogja a savakat. Cserébe könnyebb vele keserűre futni és kicsit mosni fogja az ízeket.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Paulie86
tag
válasz Tomace91 #123326 üzenetére
Nekem eléggé megtetszett ez a legutóbbi kínai koppintása a Lagom Option-O 64-esének :
[link]Az európai piacon viszont szerintem még nem sűrűn található meg. A DF 64 típus is nagyon népszerű lett a usereknél, szóval szerintem ez se lehet rossz mint utána következő modell.
Az otthoni gép témához :
Szerintem a sok konfliktust az szülheti, hogy egyszerűen a home usereknek nincs kompromisszummentes gép elérhető áron, valakinél valami "feature" biztos nem tetszik, vagy nem elég ami van. Otthonra az E61 pl. a most trendi energiafelhasználás terén is pazarló szerintem, és sok vizet is elhasznál. A manuál készítéssel meg úgy gondolom hosszú távon én nem barátkoznék meg.
Én a Silviával randizok már szerintem 5. éve. Elvagyok vele, annyi, hogy a PID-el mért értékkel kell matekozni, ez szerintem nem annyira nagy probléma. Az eltolt fej miatt nem tudom shot közben mennyire marad stabil a hőmérséklet, de 30 percnyit mindig adtam neki bemelegedni. Nyílván ez is zabál akkor sok áramot előtte, de ez sajnos vele jár. -
Mano66
senior tag
válasz Tomace91 #123326 üzenetére
Ha új akkor NZ. Volt új nekem is. Szép és nagyon jó. Semmi mokolás. Semmi wooduu.
De én inkább "sz.zs" Mazzer Major Electronic-ját venném. A 151C késsel jobb ízek jönnek elő mint az NZ-vel. Igaz csak világos pöriknél. Olaszos vonalon nem éreztem nagy különbséget.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Saughassy
aktív tag
válasz Tomace91 #123326 üzenetére
En most egy SJ helyett/melle vettem egy Eureka SD-t 1 honapja
Tudtam az elso szeria gyermekbetegsegeirol, ezert megeskettem az uzletet, hogy ez mar uj. Es valoban az volt, cserebe nem lehetett kelloen finomra allitani. Mar osszeertek a kesek es megis atesett rajta a viz.
Szo nelkul es gyorsan csereltek, aldassek a nevuk, de a masodik is jobban vibral mint a 30 eves SJ. Pedig nagyon massziv, kivalo minosegerzetu gep, komoly sullyal, de a gyartasminoseg, a kiegyensulyozas lathatoan tovabbra is valtozo.
Gondolkodtam, hogy ezt is visszakuldjem-e, de kicsit belefaradtam, hasznalni is szeretnem.
Nezegettem a NZ-t, de allitolag sok benne a muanyag, es nem tudom mennyi alkatresz lesz hozza 10 ev mulva.Viszont az Eurekaban nem standard 64es kes van, szoval nincs SSP, (egyelore).
Az eredmeny amugy tokeletes, nagyon fluffy, tenyleg nem igazan van visszamarado orlemeny.
A dial in csak szuk tartomanyban mukodik az SDnel, ebben biztosan jobb az SD.
Semmi bajom az SJvel, szerintem tovabbra is jo alternativa. Egyelore nem is akarom eladni. -
mézespálinka
senior tag
válasz Tomace91 #123412 üzenetére
Szia !
Nekem volt (vagyis még megvan). Szerintem teljesen jó, lehet hozzá venni másik talpat (szimpla kosárhoz), állítható a rugó erőssége. Nem profiknak szerintem tökéletes, egyáltalán nem zavaró, hogy rugós, és ráadásul családbarát is (Asszonypajtás/rokon is bátran tamperelhet nem "tudja elrontani", ha megfelelő beállítás után teljesen lenyomja - persze ez nem biztos, hogy nálad is szempont. Először nálam sem volt, aztán az lett mikor feleség beletanult a GC kávékészítésbe )
Apropó, a hw apró nem hazudik, hogy veszprémi vagy? Ha valós az infó, szívesen kölcsönadom, kipróbálhatod (én is vp-i vagyok)
[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz Tomace91 #123537 üzenetére
Kb negyedévente amikor a felsőszűrőt meg a vízterítőt is berakom pullycaff-ba akkor abban áztatom. Elöblítem aztán nagyjából annyi. AP papírt is használok - a kávéörlemény feltapadását elkerülvén. Minden használat után amikor a kosarat is elöblítem akkor a szűrőpapírt is és a puckscreen-t is.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
zolnagy
őstag
válasz Tomace91 #123574 üzenetére
Loxeal 15-36, nekem ez van évek óta, bevált. Az 55-03 is jó lehet, itt páran azt is használták.
Ha nem remeg a mutató, elég lehet a beépített manométer. Én azért biztos, ami tuti alapon mindig megnéztem a karra szerelt mérővel is, mert nálam az volt az etalon.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Tomace91 #123574 üzenetére
Én menettömítő zsinórt használtam.
Mint zolnagy is írja, elég lehet a beépített , de biztos ami biztos ….Bazsee: én csak a kazán állapotát kérdőjeleztem meg ( 200+ gép átment a kezeim között, kivétel nélkül szinte mindben cserés volt), ennyi pénzért azért bele kellene, hogy férjen egy új, hamár…a többin csak csodálkozom, az általa is leírt állapothoz, műszaki tartalomhoz képest drágának találom .
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#98690560
törölt tag
válasz Tomace91 #124051 üzenetére
Én a direktbe sózós módszert használom, tehát nem keverek külön koncentrátumokat, bár múltkor ki lett vesézve, hogy könnyebb és pontosabb úgy dolgozni, de ezt szoktam meg, itt úgy néz ki 5 liter vízre, hogy:
20GH/45KH presszóra : 0,378 szóda és 0,245 keserűsó
90GH/42KH filterre: 0,353 szóda és 1,103 keserűsó
Flashback: érdemes lenne egyszer egy konszenzusos alapreceptet betenni, elkerülve a rendszeres "milyen vizet használjak" kérdést, de túl komplex téma és eléggé megosztó is néha, mindenki más-más módon csinálja.
p.lac: Olvasgatva a témában, igen, "gyengébb" vizet javasolnak itt-ott például Robot vagy Flair esetén, bár ott nem mentem nagyon bele, hogy mi lehet az oka.
Cathfaern: köszi, ezt is kipróbálom, amint elfogy a mostani adag víz, amit kevertem, szerencsére nincs már sok. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Tomace91 #124111 üzenetére
Mijjen mazzer? A pumpa teljesen elterjedt megoldás.
Fragola©®™ pl. utálja és ő szakember a témában. A C Mazzert meg nem kell pumpálni. Ecsetet is csak a tölcsérhez. Vagy felpolírozni és akkor aztse."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nate82
csendes tag
válasz Tomace91 #124111 üzenetére
Nem szeretek ecsetelni főleg ha a pumpa ugyanúgy kihozza az őrleményt a garatból is. Nekem Mazzer Konym van, annak a tetején semmilyen nyílás nincs ahol esetleg be vinné a gép belsejébe a kávét, esetlegesen a rugókhoz tud beülni minimális de ott nem tud gondot okozni. Amúgy sem a Majornál sem a Super Jollynál nem okoz gondot a pumpa (volt mindkettő).
-
icm
tag
válasz Tomace91 #124637 üzenetére
Rákattint megnéz, wow, frankó, király, 60 dodo... sok egy kicsit. Mint jeleztem csak érdekességképp mutattam, főleg amiatt mert az IMS-től rendelte a felsőszűrőt, két eltérő "lyuk" mérettel és a piacon levő IMS-hez képest más elosztással (amiről volt már szó, hogy nem ideális a furatok elhelyezése mert a felsőszűrő furataihoz esik és közvetlen átfolyik rajta a víz és nem terít eléggé).
Amiért tárgytalan: raksz egy puckscreent és AP papírt amivel mindamellett, hogy a felsőszűrőd tisztább, a pogácsa is egyenletesen kapja a vizet. Én evvel a kombóval tökéletesen meg vagyok elégedve, előkészítési hiba marad csak azon meg akarattal és odafigyeléssel lehet segíteni."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
-
dis236
csendes tag
válasz Tomace91 #124697 üzenetére
Én kb 3 hónapja használom.
Nem volt vele nagyobb problémám, talán annyi hogy gombok lenyomásakor beveszi a lenyomás súlyát, gondolom emiatt kicsit lassabban nullázódik (kb 1mp) de nekem ez nem okozott problémát.
Olvastam olyat a fórumon hogy valaki hibás darabot kapott és gond volt a cseréjével szóval arra érdemes lehet gondolni.
Én meg vagyok elégedve vele, mondjuk azt is érdemes megjegyezni hogy én nem számítottam arra hogy az automata programok bármennyire is hasznosak lesznek és nem is azok
-
lojzi1
csendes tag
válasz Tomace91 #124704 üzenetére
Korábban egy Beurer KS36-ot használtam, kb. ugyanaz a szint, talán kicsit gyorsabb. Nem volt dolgom igazán komoly mérlegekkel, így nem tudom azok mennyivel jobbak. Nekem a KS36 is teljesen jó volt, csak nagyon hamar kikapcsol, ami nagyon bosszantó filterezésnél meg elég nagy is méretre.
-
dis236
csendes tag
válasz Tomace91 #124704 üzenetére
Sajnos én sem használtam prémium kategóriás mérleget még szóval nincs annyira összehasonlítási alapom de nekem nem volt gondom a reszponzivitásával.
Amit láttam problémaként a régebbi timemore mérlegeknél az az egyes súlypontok átugrása (pl 5.1-ről azonnal 5.4-re ugrott ahelyett hogy tizedesével ment volna feljebb) de ennél ilyet sem tapasztaltam.
-
zolnagy
őstag
válasz Tomace91 #124697 üzenetére
Én is ilyet használok robothoz, nálam bevált. A direkt espressora írt programot én nem használom, mert körülményes váltogatni a programok között, de az alap program utáni jó nekem, amikor akkor indul a stopper, ha érzékel súlyt.
Az érzékenysége kb timemore szint, sztem elég jó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs