- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
- Megtévesztő AI-kampányok ellen küzd az OpenAI
- Évente ontja majd magából az új AI-chipeket az NVIDIA
- Manjaro Linux
- Python programozás
- DIGI internet
- Milyen switch-et vegyek?
- Windows 11
- YouTube
- Középpontba kerültek a hibrid autók, alig fogyaszt a BYD újdonsága
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TDX
tag
Sziasztok,
Én is újonc vagyok a rendes kávéban, bár french pressel már kb. fél éve főzök. Bolti kávét, mérleg nélkül. Ezen most tervezek változatni, és egy kis tanács kéne.
Egyelőre megvagyok a french pressel (most már mérleget beszereztem), de szívesen váltok pourover/aeropress/clever drip/hasonlóra. A mocha potom van, bár jelenleg nincs nálam és még pár hónapig nem is lesz. A kérdés, hogy az előbbi módszerek közül melyikkel lehet érdemes kezdeni? Esetleg maradjak egyelőre a french pressel és majd csak akkor váltsak, ha már megvan az őrlő és friss kávét iszok helyi pörkölőtől (nem Magyarországon tartózkodom jelenleg)?
A másik pedig az őrlő fajtája. Én mindenképp kézi őrlőt szeretnék, viszont rengeteg youtube összehasonlítás/fórum/reddit után sem vagyok teljesen meggyőzve hogy mennyire éri meg drága őrlőt venni. Úgy érzem, mégis megérheti, ha évekig (ha nem évtizedekig) lehet használni egy minőségit. A legjobban a Commandante C40 tetszik, de mégis 90k... A kérdés itt tehát az lenne, hogy járhatok-e rosszul ha ennyit elköltök egy őrlőre? Nem fogok emiatt csődbe menni, de ha mondjuk egy 1zpresso Q2 harmadannyiért is majdnem ugyanolyan eredményeket tud elérni (nem espresso módszereknél), akkor mégse annyira érzem megérősnek.Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Cathfaern #116481 üzenetére
Mérleget már beszereztem, pont ma jött meg. 0.1g-ot tud, eddig teljesen jónak tűnik.
Úgy gondolom hogy majd szeretnék kísérletezni pourover/aeropressel, még ha nem is most azonnal. A french press nem zavar hogy nincs nagyon átszűrve, én nem nyomom le az aljáig és nem is öntöm ki a 100%-át a kávénak (egy kevés marad a babokkal együtt a press aljában), így semmi sincs igazából a bögrében amit ne innék meg vagy zaccos lenne. Akkor szerinted a Cleverre nincs értelme beruháznom?Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz rastacsz #116483 üzenetére
Köszi a véleményt, úgy gondolom hogy ebből bizony commandante lesz.
Nem azt jelenti, előre őröltet használtam Tetszik a humorod.@Cathfaern #116485
Köszi, akkor egyelőre maradok a french pressnél, aztán majd esetleg beszerzek más főző fajtát is.[ Szerkesztve ]
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
James Hoffman (talána a legismertebb kávéceleb, amúgy korábbi barista világbajnok) nemrég csinált 4 videót is a bialetti mokka gépekről, azokat szerintem érdemes megnézni. Én nem vagyok tapasztalt benne, de más főzési módszerekhez nagyjából azzal a recepttel kezdtem ami az ő ajánlása, szóval szerintem ha ott kezded, rosszul nem nagyon járhatsz - aztán majd ahogy lesz több tapasztalatod vele, állítgathatsz a különböző tényezőkön. Ha nincs annyi időd mind a négy videót megnézd, akkor elsősorban a The Ultimate Moka Pot Techniquet érdemes megnézni szerintem. Ha az angol nyelv akadály, szólj és lefordítom a receptet
Ezen amúgy az is, hogy milyen vizet használsz, de kezdethez szerintem a sima csapvíz jó lehet. Ha van vízszűrőd (pl. Brita kancsó) akkor lehet jobb azt használni mint a csapvizet.Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz RetepNyaraB #118799 üzenetére
Mikor én néztem magamnak (nekem 500g/0.01g kellett, és nem akartam sokat fizetni), én a Mérlegcentertől rendeltem. Professzionálisnak tűnetek (kalibrálósúlyokat és labormérlegeket is árulnak, illetve csak mérlegekkel foglalkoznak), úgyhogy bíztam bennük és eddig 2 hónap alatt semmi problémám nem volt a mérleggel (de amit én rendeltem NEM az a mérleg mint amit linkelek).
Szóval ha nem zavarja, hogy nem sokak által ismert forrásból rendelne, ez elvileg megfelel minden követelménynek.[ Szerkesztve ]
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Peterhappy #119019 üzenetére
Az 1) és 3)-hoz nem nagyon tudok hozzászólni.
2) Nálam a kávétól függ milyen arányt használok, 11g és 13g között használok valamennyit 200g vízhez. Minél világosabb a pörkölés, annál nehezebb jól kioldani, ezért annál több víz kell hozzá (arányosan), viszont én a víz mennyiségét tartom fixen.
Én kitalálnám hogy kb. mennyi kávéra van kettőtöknek szüksége (grammban), és az alapján számolnám ki hogy mennyi vízből kell főznöd összesen - kb. annyi grammal kevesebb lesz az eredmény ahány gramm kávét használsz, szóval kb. 6%-kkal kell több víz mint amennyit összesen akartok. 250g-nál többet egyszerre nem nagyon lehet az AP-be önteni, szóval ha 235g-nál többet szeretnétek, akkor lehet 2x kell főzni.
Mivel még nincs hőmérséklet beállítos vízforralóm (hamarosan lesz), én mindig forrásban lévő vizet használok.A szépsége szerintem is pont az, hogy sok mindennel lehet játszani. De majd ha a kezedben lesz, és kikísérletezted mi tetszik, lesz már egy készítési mód amit begyakorolsz és gondolkodás nélkül fog menni
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Sziasztok,
végre le fogok diplomázni és magamnak az ajándék egy (számomra az első) gép lesz, a kérdés csak az, hogy mi. Nagyon sokat gondolkodtam és kutattam utána, de a Robot vs. Flair 58 párharcból eddig végig a Robot vezetett, aztán pár nap óta mégis a Flair mellé álltam át amiatt, hogy nagyon szeretem a világos pörköléseket és nem akarok az előmelegítéssel szórakozni a roboton, ha az 58 megteszi magától azt.
A kérdés az, hogy valakihez elmehetek majd letesztelni a robotot esetleg, vagy ha valakinél lenne flair 58, akkor azt (is)? Úgy érzem okosabb már nem leszek a témában, viszont nem tudok dönteni és úgy olvastam sokaknak van robotja itt. Ez olyan július második felében lenne esedékes majd, mert addig külföldön leszek.
Persze ha más megjegyzése van az embereknek azt is szívesen meghallgatom, hogy ki mit gondol erről a csatáról. A flairben az 58 is vonz, hogy VST-t használhassak, illetve hogy elvileg könyebb fizikailag húzni, a Lunar befér alá (elvileg 160 fontért árulják ott ahova megyek még időközben, ami a hazai árak közel fele), és hasonlóan egyszerű a workflow (most már nem kell mindig szétszedni shotok között hogy a víz beleöntéséhez) viszont hőstabilabb. Viszont kinézetben a robot jobban tetszik és ha azt is meg lehet győzni világos pörkölésekből nagyon finom kávék főzésére, akkor (van már mérlegem ami beférne alá) feleslegesen nem biztos hogy megéri a flair a felárat.
Ezeken kívül néztem La Pavoni Europiccolát is, de úgy láttam azt használtan érdemes az ezredforduló előttről és modolás szükséges, amihez annyira nincs még kedvem. Illetve a 41mm kosárméret se vonzott. Más karost 400000 alatt nem nagyon láttam, az Elektra Micro Casa Leva felette van de túl extravagáns (és nagy).
+infó ha esetleg számít: őrlőm Comandante (+Red Clix+Black Crank XL), és egy Brewista Artisan jön 1-2 napon belül.Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz p.lac #119056 üzenetére
Köszi a felajánlást! Tolnában biztos fogok valamikor járni, ha addig nem ajánl fel más Budapest/Szeged vonalon robotozást, akkor írok majd
A vízhőfok emelkedésre emlékeztem, hogy mondta, de nem tűnt akkora problémának, illetve az, hogy a robotnál csökken a hő, inkább gondoltam problémának. Persze ezt látatlanban mondom, mert még egyiket sem használtam (sőt más espresso gépet sem).
@konzumpro Igen, az Europiccola 51-es, rosszul emlékeztem.
@billyjoe Láttam már hogy fordítva elfér, de nem tűnik jó UX-nek. Majd persze érdekel a turbo shot/bloom, de mivel most fogok majd csak belépni az otthoni espressózásba, jó lenne egy “mindent tudó” gép (a decent picit drága ) - persze lehet hogy én vagyok egy olyan tévképzetben hogy a robot kevesebbet tudna mint a Flair hőstabilitás terén. A világos alatt kb. Casmo filterre gondoltam igen.Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Cathfaern #119104 üzenetére
Ha vezeted a főzéseidet (én a Beanconqueror alkalmazást használom pl, nem tudom honnan láttam, de valaki javasolta) akkor az emlékezik helyetted, simán csak megnézed hogy hol voltál az előző főzésnél. A klikkeket meg nem kell egyesével számolgatni, egy egész tekerése a cranknek (az alsó klikk állítót fixen fogva) pontosan 12 klikknek felel meg. Szóval 40 az 3 teljes kör plusz 4 klikk. Nyilván ettől még nem olyan egyszerű átállítani mint egy olyan darálót ami kívülről állítható (pl. Kinu/1Zpresso K+), de nem annyira bonyolult hogy az x. klikkre állítsd.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Nem terveztem hogy valaha is kémcsőben fogom tárolni a kávém, de nemzetközi kávés fórumokon láttam a Weber Bean Cellar Glass-t és nagyon pénzégetésnek éreztem, de azért szépnek találtam. Ma bevásárlás közbe belefutottam véletlen egy hasonló termékbe a Flying Tiger Copenhagennél (Bp Árkád).
Azt hittem nagyon más méretek de nem, pont 60ml az űrtartalom (a Webernek is elvileg annyi). Kb 22.45g fért bele a mostaniból (Square Mile Quebradón, light-medium light roast), sötétebb pörkölésből gondolom kevesebb férne. 2000Ft a 4 darab üvegcse +dugók + tartó.A képen 15g van az üvegcsében, aeropresszbe megy majd holnap reggel).
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz RetepNyaraB #120133 üzenetére
Szerintem jobban megéri mint 320 USD 12 dupla tárolásáért (~127500 forint + vám gondolom). Nyilván annak óriási része a Weber név és a minőség, de a minőség az itt szerintem nem ad pluszt kb. Az, hogy fényben tárolódik egy napig, ami nem közvetlen napfény, nem gondolnám hogy befolyásolja a frisségét mikor fel van használva, igaz csak a Weber oldalán olvastam eddig arról hogy valaki hasonlította volna az üvegben tárolást a sötétben tárolással. Ők azt mondják hogy a tesztjeik alapján nem befolyásolja, persze ki tudja, lehet csak marketing. 2kt szerintem megér kipróbálni, ha nem jön be akkor használom rendeltetésszerűen fűszertárolónak…
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz RetepNyaraB #124253 üzenetére
Lance Hendrick készített róla videót nem olyan régen.
elvileg 60rpm, de a gyenge motor ellenére soha nem akadt be nála. A workflow nem olyan jó, mert a 0 pangóhoz kell egy kicsit tekergetni a kések alatti tölcsért, vagy esetleg ráfújni felülről a késekre (a linkelt videóban van külön workflow rész aminek a végén mutatja hogy ő mit csinál).Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Az angolul tudóknak [itt] van Gagné nagyon részletes írása a témában. Persze mindenki ki is kísérletezheti magának, mert Gagné nem kávé kutató hanem csak asztrofizikus, de én személy szerint elég precíznek tartom a kísérleteit, meg ő írta a Scott Rao által is magasztolt The Physics of Filter Coffee könyvet is.
Ettől függetlenül én nem használok alul papírt, mert ahányszor próbáltam, a WDT annyiszor kapott bele és lett belőle kellemetlen élmény. Igaz lehet rá kéne próbálnom úgy is, hogy vizezem a papírt mert mikor próbáltam, az kimaradt.
Más: [különböző kosarakat összehasonlító YT videó] a mikroszkópos vizsgálat alapján a Profitec is VST által gyártott kosarakat ad a gépeivel (?)[ Szerkesztve ]
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Serpenthelm #124292 üzenetére
A hsz-omban azért írtam hogy “csak” asztrofizikus, mert nem áramlástant kutat a főállásában/kémikus, szóval azért nem kell tényként venni ami elméleteket ő megfogalmaz. Viszont egyetemi professzorként és kutatóként én precízebbnek gondolnám a kísérletezéseit, mint valakinek aki nem rendelkezik doktorival illetve majd 100 peer reviewed tudományos cikkel.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Flashback #124353 üzenetére
Van egy coffeestations subreddit ahol szintén lehet nézelődni.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz LazacX #124477 üzenetére
Robot alatt szűkösebb a hely mérlegnek,
kicsit kényelmesebb a nagyobb erőkar miatt a Flair (de azért abba is kell erőt fektetni),
van aki szerint a robotnak a vékony karjai kényelmetlenek,
workflowban az electric sokkal jobb mint a robot előmelegítése (de ha nem melegíted, nem jobb),
roboton állítani kell a nyomásmérő helyét hogy felülről nézve lásd ahogy nyomod.
Plusz amit mások említettek, 58-hoz használhatsz vst/ims/bármilyen standard 58mm kosarat illetve disztri/tamper/magasítót.Negatívumok:
Az 58-hoz kétféle kosárral lehet kérni, a low flownak jelentős ellenállása van egy precízióshoz képest,
nem adnak az 58-hoz filterpapírt (a robothoz elvileg adnak egy csomagot),
az elektronika elromolHAT, míg a robot nem nagyon (kivéve a nyomásmérőt, de az a flairen is van),
kicsit nagyobb az 58 alapterülete,
az 58 brew chambere elég masszív, én nem szívesen melegíteném elő víz/gőzzel, workflowban robot előmelegítve is > 58X.A kimenet minőségét a fentiek nem befolyásolják persze. Személy szerint én azért Flair 58 electricet vettem mert az jött hamarabb szembe használtan. Aki eladta pont robot miatt adta el, így mindkettőt kipróbáltam akkor. Preheat nélkül is mind jó shotok sikerültek CM filterből a robottal és az előmelegített electriccel is, annak ellenére hogy életemben akkor készítettem először presszót. Robotot azóta nem használtam, az 58E-vel kb. 3 hónap tapasztalatom van.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz LazacX #124633 üzenetére
Én inkább 62 cm-t mértem magasságra (nálam kb. 63cm a pult és a szekrény között, pont befér alá), de csak egy ikeás papír centivel mértem úgyhogy nem biztos hogy nagyon pontos. A vízbetöltés működhet akkor is, ha nincs teljesen felemelve a kar, csak olyankor a dugattyú lejjebb van a brew chamberben és így kevesebb víz fér bele. Ahogy néztem kb. fél centivel lejjebb maradna a dugattyú (előrehúzva a gépet) mint amennyire teljesen fel tud jönni. Az szerintem elég a legtöbb receptre (ha csak nem akarsz 20g 1:3-nál hosszabbat húzni). Viszont az electric mikor melegíti magát, az a jó ha a kar teljesen fel van húzva (a fej tetején melegíti fel legjobban a gép), illetve több helyet is foglal a pultról ha előrehajtott karral tartod ott.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Meguntam a C40-en a presszóra tekerést így inkább filterezek mostanában helyette, ezért beruháznék egy elektromos darálóra. A Baratza Vario W+-t néztem ki, ami elvileg ugyanaz mint a Forte BG, csak a műanyag/fém ház a különbség, illetve a Vario csak tömegre lehet programozni, időre/manuálisan nem.
@Parci @Bazsee71 vagy más akinek van Forte AP/Forte BG/Vario/Vario+/Vario W+ tapasztalata, megosztaná esetleg? A máshol látott vélemények alapján jól szuperál, csak egyszer alaposan be kell szabályozni a késeket ([videó] alapján ez nem nehéz, csak hosszabb idő).Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Parci #125608 üzenetére
Konkrét kérdés nincs, csak ha innen is megerősítenétek az hogy szuperek a vario/forték akkor biztosabb lehetnék a sikerében (mint írtam elvileg ugyanaz, csak a ház anyaga és az idő programozás/manuális mód nincs a variokon)
[A pangó elvileg mindenféle módosítás nélkül 0.5g], [de Lance Hendrick videójában a módosításokkal] elvileg mindig 0.1g alatt van (bellow + a flapper mod, ami 9:13-tól van a linkelt videón). Gondolom te nem használsz bellowt és nem fordítottad még meg a flappert? Én ezekkel nem gondolnám problémának a pangót még filter/presszó váltásnál se.
Te adagonként őrölsz? Az eredeti babtartályt használod vagy valami más adagonkénti őrlőset (nyomtatott/eredeti baratza)?Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Ha már csavar a téma: valaki tudja hogy milyen csavarral lehet a portafiler tartót a Mazzer Mestre elejére rögzíteni?
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz brumi1024 #126356 üzenetére
Én is backeltem, bár valószínű nagyon hogy ki fogok szállni. Lance first looks videójában nem volt túl sikeres, de a szoftveren lehet bőven fejleszteni később is. Ami inkább zavar hogy úgy tűnik hogy nem ez az első kickstartere a Meticulous kitalálójának.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Aki kint van a bazáron nagyon ajánlom a CM La Mesetat, presszón lehet kérni (hosszabbra húzzák, kb. 1:3). Nagyon jön az érett ananász ízjegy, jobb mint az előfizetésemben bármelyik kávéból tudtam húzni. Sajnos nagyon drága, úgyhogy én csak egy 200g-os csomagot vettem valami különleges alkalomra jó lesz.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
A Kruve-nak ma indult a negyedik kickstartere három kiöntőjű tejkiöntő kannával és porcelán csészékkel, a korábbi üveg presszós csészéik is le vannak árazva (Imagine és Propel). A kanna elég furán néz ki szerintem, de a csészék nekem tetszenek (csak elég drágák..). És erre gondolom még jön 27.5% ÁFA. Viszont úgy tűnik még így is olcsóbbak mint amennyiért jelenleg lehet őket kapni itthon, [pl.].
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Cathfaern #126530 üzenetére
Orea v3 a amatteroconcrete-en olcsóbb úgy néztem, bár a szállítási költség nem tudom mennyi.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz zolnagy #126573 üzenetére
Nekem nincs vele tapasztalatom (V60 és AP van), de ha valaki válaszol engem is érdekelne Épp tervben van egy flat bottom vagy no bypass dripper beszerzése, főként a konzisztencia miatt (V60-nal nem nagyon megy, AP konzisztens de nem kiemelkedően jó).
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz WarLock07222 #126625 üzenetére
A Levercraft Ultra elvileg 20 decibellel megy ha épp nem őröl, ha meg igen, elvileg 50db. James Hoffmann The ultimate grinder showdown 2021-jában is szerepelt, a videón hallani hogy tényleg nagyon halk, meg is említi.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Valaki tudja esetleg hogy a One Eleven pörkölő milyen vizet használ/javasol? A bazár miatt akciósan megkapható kávé mellé rendeltem tőlük decafot is, másolnám a profiljukat a kávékhoz.
A bazáron megkérdeztem a Casino Mocca standnál a vizet, ők 20/40-es vizet használnak, bár ez talán már volt írva korábban a topicban. Illetve rákérdeztem arra is, hogy a különböző színek mit jelölnek, amire pedig az lett mondva hogy Instagramon posztoltak erről hogy ők mit gondolnak róla, de nem szeretnék a fogyasztót ezzel befolyásolni. A leírások lerövidítve (linkelve a poszt róluk):
zöld: citrusos, florális, teás jellegű kávék. Filternek vagy cold brew-nak a legjobb. Tipikusan etiópiai vagy burundi és nedves feldolgozású.
bézs: csonthéjas, édes citrusos, magvas, karamellás édességes ízjegyek. Eszpresszónak és tejeskávénak a legjobb. Tipikusan közép-amerikai és nedves vagy félszáraz feldolgozású.
rózsaszín: bogyós, lekváros trópusi gyümölcsös, étcsokis ízjegyek rengeteg édességgel. Tipikusan száraz vagy félszáraz feldolgozású.
sötét rózsaszín ("vad"): szokatlan, a termőhelye terroirjára nem jellemző, őrült kávé.
türkiz: élénk savasságú és gyümölcsös kávé. Tipikusan kelet-afrikai.
barna: magvas ízjegyek. Tipikusan dél-amerikai és száraz feldolgozású kis csavarral.
kék: kenyai ízprofilok. Tipikusan kenyai.
Napsárga: Tipikusan nedves vagy félszáraz feldolgozású. Gesha vagy más ritka, egzotikus arabica variáns. Nanotételek, kis batchek, csak filter pörkölés.
[ Szerkesztve ]
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz phranxinatra #126459 üzenetére
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz bergyuszi #126814 üzenetére
Az r/flairespresso subredditen volt nemrég egy poszt arról, hogy lehet lesz új verziója az 58-nak, legalább is ezen a webshopon van leírás róla. A másik kép alapján tippre a flair Neo kap egy új színt (fekete).
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Weber Workshops Moonraker
segít akávépénzed extrakciójábanMár vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Nemrég megvettem Krajcsi Mazzer Mestre-ét ami K30-as késekre lett alakítva, elvileg 3 éve Fragola által, akkor szabályozva is volt. A héten észrevettem hogy ahol kezdődik a chirp, ha az egyik oldalt lejjebb nyomom enyhén a kezemmel a felső késtartót (amit ugye rugók nyomnak felfele az állítótárcsára), lejjebb is lehet tekerni a chirpig. Gondoltam megnézem milyen a szabályozás, követve the wired gourmet videóját.
Az eredmény szomorú de megvan a hétvégi program mondjuk ilyen állapotban is azért bőven értékelhető volt, de azért szeretnék egy clean wipeot elérni.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
Előrendelhető az ssp 83mm lab sweet verziója (link az ssp oldalára). Csak silver knight és red speed coatedként lehet rendelni, bár EAF discordon volt aki azt írta hogy megkérte Hansungot hogy ne coated legyen az övé. 350 USD, szóval drága, de később 400 USD lesz.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz mézespálinka #127386 üzenetére
marketplacen van eladó(nem az enyém, viszont aki eladja láthatóan többet is felújított és eladott mostanában)
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz mézespálinka #127398 üzenetére
a korábbi hozzászólásomban (#127271) lévő linkelt technikával én tegnap beszabályoztam a mestrét, összesen szerintem ~3-4 óra volt. Elég sok, de először mókoltam vele és jó érzés volt mire végre sikerült Szóval ha van időd, egy táblafilced, alufóliád és egy fogód, be tudod te is szabályozni a SJt. Képek a szabályzás utáni törlésekről lentebb. csak a fenti kés alá raktam alufóliát, 11 - 14 - 16 - 1 rétegben néhàny helyre, az alsó késnek csak kicsit kijjebb kellett engedni az egyik tartó csavarját.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Jhonny06 #127503 üzenetére
Kb. egy hónapja utána számolgattam, egy délutánom elment hogy megértsem pontosan mennyi GH és KH-t változtat egységnyi (tömegre) epsom só (=keserűsó) és szódabikarbóna hozzáadása. Azért is annyi idő volt mert nem jó egységekben számoltam egy jó ideig. Itt (és általában kávézásnál azt vettem észre) a GH és KH értékek mind ppm CaCO3-ban vannak megadva.
A recept: 1 GH = 0.01232382 g epsom só, 1 KH = 0.008400661 g szódabikarbóna 5 liter vízre!!
Ez alapján ha azt szeretnéd hogy X legyen a GH és Y a KH értéked, könnyen kiszámolhatod mennyi epsom só és szódabikarbónát kell hozzáadj 5 liter 0-ás vízhez.
Néhány gyakori recept (GH/KH): CasMo filter 20/40, WOC Budapest 50/40, SCA optimal 68/40, Barista Hustle 80/40, Rao-Perger 90/42.
Alábbi képeken összefoglaló ábra különböző receptekről/zónákról. Az első képen Total Hardness ~ GH, Alkalinity ~ KH (általában véve úgy emlékszem ez nem igaz, de ha valamit rosszul írnék, valaki úgy is kijavít).
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Parci #127627 üzenetére
A második generációja viszont jó lehet, az tud apróbbra darálni. Persze jóval drágább, én úgy néztem Woutertől lenne a legolcsóbb rendelni, 375 Eur azaz kb. 140k Ft jelenleg. Mondjuk a szállítás nem tudom mennyibe kerülne ezen felül.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
-
TDX
tag
válasz lojzi1 #127691 üzenetére
Másmilyen a kés benne, ez "unimodálisabb" őrleménynagyságot eredményez. Lance Hedrick ZP6-ról szóló videója óta igazán felkapott lett, az egyik legjobb filterkávéra való őrlőnek nevezi az óta is. Ettől még más kézi meg elektromos őrlők nem lesznek rosszak filterre, a K sorozat is ugyanúgy jó rá. A ZP6 "kultuszához" az is nagyban hozzátartozik szerintem hogy pár éve nem árulják már, így nehéz is hozzájutni.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Parci #127693 üzenetére
egyetértek, bár az is igaz hogy ha nem egy review alapján tájékozódsz valamiről (pl. őrlő), akkor még tájékozódhatsz a gyártójának a marketingje alapján. Persze a review nem feltétlen kell hogy influencertől legyen, mert itt a topikban is írnak véleményeket az emberek, de kevésbé valószínű hogy hátsó szándék vezérelné őket.
fórumokon is sokan magasztalják hogy tényleg nagyon unimodális ahhoz képest hogy egy kis kúpos kézi őrlő, itt is Cathfaern aki csak filterezik (?) ZP6-ot használ egy ideje ha jól emlékszem.
De ha valakinek van egy őrlője amivel meg van elégedve, nem biztos hogy megéri váltani. A többi jó kézihez képest nagyobb váltás lenne pl. kétszer őrölni (először nagyon nagy méretűre aztán a ténylegesre), vagy egy high clarity síkkéses őrlőre váltani, mert azok közelebb juttatnak az unimodális eloszláshoz - már ha az a cél hogy minél inkább unimodálisabb legyen az őrlemény..Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
TDX
tag
válasz Toobee #127703 üzenetére
Én még nem használtam ZP6-ot és úgy döntöttem maradok is a C40-nel, főként emiatt a HB komment miatt. A legtöbb review/komment amit a ZP6-ról olvastam azt mondja, hogy nagyon jó az ízek szétválasztásban (flavor separation), viszont emiatt nem annyira komplex az ital vagy kevésbé édes. De ezt nem tudom személyesen megerősíteni mert nincs tapasztalatom vele.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Stabil MoBalux fürdőkád belépő
- Eladó Radiomaster Ranger Micro 2.4GHZ ELRS Module
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- XL vázas, Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs