-
IT café
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjohn
aktív tag
Ennyit a mai pecáról, a közelben kiolvadt a tó, és kinyitottak ma, gondoltam most reggel go, erre elkezd esni az eső elég rendesen. Ez az én formám, holnap meló, gondolom 1000 nap süt majd.
-
jansky1
senior tag
Tudtok esetleg egy olyan oldalt, ahol részletesen meg tudom nézni, hogy egy adott napon milyen volt a tényleges időjárás? Szélirány, erősség, hőmérséklet. Légnyomás is érdekelne stb.
-
pupehap
tag
válasz Atis45 #82549 üzenetére
Hasonlóan csinálom mint Zoli bácsi, csak én szoktam főzni is.Jobb ha puhább kukoricával etetsz, mert nem telíti el úgy a halakat mint a kemény, hogy utána rá se bagózzanak a csalidra . Annyi vizet öntök rá ami ellepi kb 2-3 centivel, hagyom 2 napig ázni, mert ha jó a kukorica akkor elkezd csirázni és azt szeretik a halak. Ezután feldobom főzni, a vizet pótolom ha kell. Félkeményen szoktam kiszedni belőle horogravalónak. Az utolsó fél órában én szoktam hozzákeverni egy kis búzát is.Ha puhult akkor kiöntöm vödörbe, hűlnie kell, ugyanúgy só+ kefír bele és melegben bőven jó egy hét alatt. Ilyenkor nem tudom mennyi az erjedés, de nézegetni kell, néha átkeverni. Főzés közben van hogy dobok bele fokhagymát, vagy öntök hozzá vanília aromát, esetleg cukrot,de ha kíhűlt akkor is lehet ízesíteni, de ez nyilván nem muszáj, csak szeretek kísérletezgetni.
"ha meg kell b@szódni, akkor meg kell b@szódni " José Luis Torrente
-
sasa311
veterán
válasz Atis45 #82549 üzenetére
1. Lemosod a kukoricát, ne maradjon rajta por és kosz
2. Beáztatod legalább 24 órára, hogy megszívja magát vízzel
3. Megfőzöd (én nem főzöm puhára magos etetéshez. Ha túlfőzöd szétnyílnak a szemek és a keszegek könnyebben széttúrják).
4. Melegen kell bele só, különben büdös (vajsavas erjedés) lesz.
5. Ha kihűlt akkor meg egy bármilyen élőflórás tejtermék (pl. kefír) és kitenni egy zárt edénybe a napra. Naponta 1x átszellőztetni, mert gáz fejlődik. Melegben 3-4 nap alatt kész, minél hidegebb van annál lassabb. Utána lezárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll.Amit még szoktam csináni, hogy puhára főzöm a kukoricát (amíg szétnyílnak a szemek teljesen), utána ugyan ez a manőver. Majd ha kész akkor turmixba be nagyon kicsi vízzel, hogy krémes állaga legyen. Ezt utána össze lehet keverni bármilyen nagyon alap etetőanyaggal, kukorica darával vagy TTX-el, hogy jó legyen az állaga és már is kész van olcsón a nyári, erjesztett etetőanyag.
ÍGYEs mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
iceQ!
addikt
Sok tavon nem lehet főt magvakat használni, csak pelletet. Van olyan tó ahol nagyon szét főtt magvakat lehet használni. A nagyon szét főtt és a főtt (gondolom utóbbi kicsit keményebb) között mi a különbség? Miért jobb, mitől jobb egy halnak?
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
sasa311
veterán
Legtöbbször a tógazdák sem értik, hogy miért hoznak bizonyos szabályokat. A legtöbb helyen azzal a blőd marhasággal magyarázzák a magok tiltását, hogy nagyon rontja a vízminőséget. Ami teljességgel sületlenség. Főleg annak fényében, hogy ugyan ezen a tavon a por alapú etetőanyagot (ami sokszor, főként szintén kukorica alapú), ami valóban szennyezi a vizet és alig ad tápanagot a halnak meg lehet használni.
A nem főtt (vagy legalább nem előáztatott) mag hátránya (amiért senkinek nem kellene a saját érdekében így használni a magot ha csak nem egy helyet etet előre) az az, hogy eltelíti a halat és nagyon lelassítja az emésztését, ezátal nem tudod megfogni Még a puhára főtt kukoricát nyáron (pl. 22 fokos vízben) 3-4 óra alatt megemészti (valójában alig hasznosítja, mondjuk úgy, hogy inkább átmegy rajta), addig ez a nyers, kemény mag esetében 24 óra is lehet... Minél hidegebb a víz annál több.
[ Szerkesztve ]
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
Zoli bácsi
őstag
Uh, beszorultam megint a melléképületbe, csöpörög az eső. Átnéztem nagyjából mostanra a horgászcuccom, mim van, illetve a régi, már nem használt cuccokat különrakom, beviszem a kollégáknak, vigyék el a gyerekeknek, vagy használják, amit tudnak.
Megdöbbentő, hogy találok dolgokat, amiről már el is feledkeztem, hogy nekem olyanom van.
Egy merevfalú botzsákban még egy feeder bot is kallódott, 2014-ben vettem szettben, csak az orsó [link] kellett róla, félre lett téve.....Tudtam hogy vettem, csak azt hittem már elajándékoztam, vagy eltörtem. Ilyen, csak 3,9m-es: [link]
A másik talált "antik" bot: [link] Ez jó, mert el lehet vele húzni a Suzukit . (Nézzétek meg a videót). Párszor használt botok, félre lettek téve, de azt hiszem ezeket nem menesztem, a feeder ma is megállja a helyét, a másik meg....Diót verni jó lesz.
Az első merevfalú botzsákom egy Carp Zoom [link] botzsák, semmire nem való, félretettem, na ebben aszalódtak az orsó nélküli botok. Nehogy ilyen botzsákot vegyetek, kicsi, nem fér el benne az orsó, és a két bot között nincs végig elválasztó oldalfal, csak alul, felül összeérnek a botok. Ez is 2014/15-ös vásárlás. Egyszer volt használva. Na ezt lehet ajándékozom.
Legmegdöbbentőbb felfedezés, mennyi etetőanyagot bespájzoltam. Pecaboltos látogatáskor csak egy etetőanyagot szoktam venni...Na sokszor voltam pecaboltba. Tavalyi aktivitással számolva 1,5- 2 évnyi etetőanyagot spejzoltam be. LIDl-es konzervkukorica több zsugorral (Még 249 ft-os áron). Szerencsére 2025-ig jó.
Azt hiszem vissza kell fognom magam, gyűjtögető vagyok. Lányom piperepolcát elnézve (Kb 200 körömlakk) volt kitől örökölnöm.... Vagy neki volt....
Na, nincs szerencsétek, múltkor panaszkodtam, hogy nem tudok hosszabb dolgot beírni, eltűnik. Hát, most megvan.
A kazánházba kitett, tárolásra használt sarokpad hosszabb része......:
Jobb ha nem megyek horgászbolt fele..... -
pupehap
tag
válasz sasa311 #82556 üzenetére
Nekem még nem ment át vajsavas erjedésbe mert utólag sóztam, bár lehet hogy azért mert még bőven langyos amikor beleteszem. Én sem főzöm csattanásig, de már ujjal szétnyomható legyen. Ahol horgászom ott eddig bevált.
"ha meg kell b@szódni, akkor meg kell b@szódni " José Luis Torrente
-
galervin93
őstag
válasz jansky1 #82552 üzenetére
Kicsit régi, kicsit fapados, de működik, a legtöbb magyar OMSZ állomás benne van, órás bontásban! Továbbá az OMSZ napijelentése sem rossz, itt az utóbbi időkben már van térkép is, frontokat be tudod rajta azonosítani, gondolom ilyesmit akarsz feljegyezni a peca okán...
---
Erjesztett magvak version_Ervin:
- tisztára mosás
- forrásban lévő vízzel leöntés, bőőőven lepje el (így nem kell a főzéssel vacakolni pl. panelban)
- JÓDOZATLAN só
(- ha kihűlt mehet bele némi kefír; arány kb. "mindegy", de egy egész 25 literes vödörbe se szoktam egy egészet belerakni)
- nem teljesen légmentesen lezárni, mert repül a fedő
- közvetlen napfény ne érje
- néha kevergetni, hogy ne üljön le az aljára
Én elsősorban búzát vagy tirikálét szoktam. Kukoricát jobb szeretem előfőzni, de az utóbbi időben rászoktam a csemegére, megveszem fagyasztva, kiolvasztom, és ezt rakom bele a már kihűlt búza lébe. Pár nap után gyönyörűen "beáll a sorba" az is, szépen erjedni kezd.
Kora tavasszal (március) lehet csinálni búzás-kendermagos keveréket, mire elkezd melegedni a víz (10+ fok), patent lesz, és mégsem lakatja jól a halakat a sok apró mag! A búzát ugyaníúy kell elkészíteni, és amikor kihűlt mehet bele pár kiló főtt kendermag - drága, de kummajó!
Szezon elején (április-május) szoktam csinálni egy nagyobb adagot (25 literes diszpós vödör), és max így "utántöltögetni" csemegével, főtt búzával, ha nagyon fogy. Ha meg extrém mód, akkor új "főzet", amibe nyugodtan belemehet az előző maradéka. Annál jobb. Ha akarok horogra valót is, akkor teszek bele nagyobb szemű, keményebb kukoricát is egy-két kilót, így lehet mazsolázgatni az etetésre szánt anyagból, néha meglepően jól tud működni.[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
hermanyi
őstag
válasz galervin93 #82563 üzenetére
[windy]én ezt is használom igaz nem pecához de nagyon hasznos dolog sok mindent tud . Általában összevetem a holfuy állomásokkal ,igy ritkán futok likra
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
galervin93
őstag
válasz hermanyi #82564 üzenetére
Áh, én ettől/ezektől rosszul vagyok, szakmai ártalom.
Értsd: ami a botoknál Benzar, az a meteorológiában a windy (és társai).
Teljesen jó amúgy hétköznapi felhasználásra, inkább mint a telefonom widgetként kitűzött szutyik!
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
hermanyi
őstag
válasz galervin93 #82565 üzenetére
Én általában 3 napra tervezek előre szél tekintetében . Sajnos elég kicsi az a tartomány ami nekem jó 2-6 m/s . Egyszóval nekem muszáj ilyeneket használni Viszonylag sok modellel dolgozik ez is meg a windguru is . És helyszíntől függ ,hogy melyik modell szokott viszonylag jó lenni .
Ha van valamid ami jó 2-3 napra előre azt szívesen veszem .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
galervin93
őstag
válasz hermanyi #82566 üzenetére
Igen, sejtem mire kell.
Én ilyen mindenféle csúnya térképeket szoktam bújni (pl.), de nem pontszerűen, hanem nagyobb (jellemzően országos vagy regionális) léptékben, van rengeteg meteorológiai előrejelzési modell, millió speckós (származtatott) adat... Sok éven keresztül készítettem előrejelzéseket a Metneten, egy ilyen 36 órás előrejelzés az időjárási helyzet bonyolultságától függően 30 perc és 2 óra között is eltarthat... Szóval tényleg nincs gond a windy meg hasonló, könnyen, kényelmesen kezelhető oldalakkal, appokkal, átlag használatra nem ad többet, ha a fentiekhez hasonlóan belebuzul az ember.
2-3 nap már a necces időtáv, pláne nyáron, amikor egy-egy helyi zápor, zivatar már rendesen bekavar a légmozgás tekintetében (is), de ezt szerintem már tapasztaltad... És nincs az a teknyika, amivel előrejelezhetőek volnának.
De egy tipp, nem tudom ezt ismered-e, bár nem előrejelzés, de jól jöhet.[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Atis45
aktív tag
válasz pupehap #82555 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást az erjesztéshez.
"Félkeményen szoktam kiszedni belőle horogravalónak"
Én a horogravalót tavaly úgy csináltam, hogy a kukoricát beraktam egy vödörbe, forraltam vizet, azt ráöntöttem a kukoricára. Majd másnap leöntöttem róla a vizet. Pont olyan állapotú volt, hogy csalitüskén megállt kényelmesen. És ezt a törpék nem szerették. -
hermanyi
őstag
válasz galervin93 #82567 üzenetére
Ismerem őket a Hő gradienst meg érzékeltem is már párszor ,hogy +28C volt én meg egy vékony pulcsiban majd meg fagytam
Ugye nekem meg 90% ban pont szerűen kell 2-3km es lefedettséggel . De hát ez a Meteo nehéz dió , jövőbe meg nem lát senki csak tippel .
De a legszebb amikór szépen 6 szög alakzatban rendezödnek a cumulusokAláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Zoli bácsi
őstag
Lidl bevásárlás. Állhatatos voltam, semmi horgászcuccot nem vettem. Pedig még mindig vannak orsók. Meg zsinórok, műcsalik.
Vettem egy elektromos rotációs kapát, egész masszívnak tűnik. Meg egy popszegecs húzó fogót, mindegyik Parkside cucc.
Ha valakit érdekel, csak mert szoktam nektek tippeket adni. A kapa 35 volt, a fogó árát nem találtam meg, asszony belevágta a kosárba, hogy kell, visszük. Pár ezres lehetett, mert összesen 54 ezret fizettünk, és vettünk kaját is.
A fogó dobozában még a fúrók is benne vannak, a szegecsek méretében.
Még egy akkus permetezőre, meg fűgyűjtős fűnyíróra fáj a szívem....Ágdarálótól flexen át magasnyomású mosóig minden Parkside nálunk. Bevált. -
Atis45
aktív tag
válasz Zoli bácsi #82570 üzenetére
A Parkside cuccok nem rosszak. Nyilván helyén kell kezelni őket, de otthoni barkácsolásra nagyon jók.
-
sasa311
veterán
Hárosi öbölbe a dunai / országos jegy jó vagy csak napijegy van?
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
Grillo
senior tag
válasz Zoli bácsi #82570 üzenetére
Fűnyírót kell vennem tavasszal, mert a legolcsóbb épp akkor aktuális B&D elektromos a végét járja, mondjuk tegyük hozzá, hogy 8 éves, és azon kívül, hogy egyszer a pengét megéleztem, más törődést nem kapott. Néztem a Parkside-ot, de egyrészt elfogyott, mire vettem volna, másrészt elég nagynak tűnik. Nekem meg van 100 nm, amit nyírnom kell.
-
ooloo
őstag
Üdv Hölgyek és Urak !
Van tapasztalatotok Prologic botzsák tekintetében ? Olyan dolgok érdekelnének , amit a vásárlás pillanatában nem biztos , hogy észreveszel , csak akkor ha használatban van . Szakadó varrások , átázik , a cipzár beragad stb.... Két darab 3 részes feeder botnak kellene , orsóval felszerelve . Kényelmesebb - és a botoknak is jót tesz a védelem - ha nem kell minden horgászatot azzal kezdeni , hogy befűzöd a zsinórt , felrakod az etetőkosarat .
Igazából , SHIMANO botzsákot kerestem , de 150-160 cm es hosszúságból nem találtam ... ami meg hosszban jó lenne az nem felel meg .
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
BlackmMmDog
aktív tag
Szerintem erre is néz rá, fórumon sokunknak van. Stég és Nevis néven is létezik.
-cipzár tartós
-nagyobb orsóval a bot is befér
hibái:
- botágasnak hely nincs kialakítva
- műanyag talpon nem áll meg (elfektetem mindig ) -
ooloo
őstag
válasz BlackmMmDog #82576 üzenetére
Nem mindenféleképpen , de azért jó lenne , ha rá lehetne aggatni még pár cuccot ... merítő , egy match bot , pergető bot . Nem lenne mellékes az sem , hogy vastagabb szivacsozással készüljön .
Más .
Azt hiszem Te is ott voltál tavalyelőtt a Palotavárosi tavon a fórumpecán ... ott a szakáll nélküli horog az elfogadott . Idén kiváltom a felső tóra az engedélyt és így én is azt fogom használni . Eddig 8-as 10-es horgokkal feedereztem , ami alapesetben majdnem mindenre is elég . A kérdésem az lenne , hogy a szakáll nélkülinél nem szabad ennyire finomkodni ? Akár a 6-os a 4-es horog a jó ?
A választ köszönöm!
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
ooloo
őstag
válasz sasa311 #82578 üzenetére
Nem csak pontyra .... amur ? Úgy gondolnám , hogy a nagyobb horog nagyobb húst fog , kevésbé fordul ki a hal szájából . Persze , hogy én mit gondolok , az nem mérvadó ...
[ Szerkesztve ]
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
horcsog
tag
válasz Atis45 #82568 üzenetére
Erjeszteni általában úgy szoktam nagy zárható vödörbe bőven ellepje a kukoricát mert sok vizet felszív , egy jó maroknyi só, és egy kis maradék tej nem kell sok csak egy kis maradék a doboz aljáról. Jól lezárni és nyáron ki a napra vagy meleg helyre. 1/3 -ig van kb szárazkukoricával 2/3-ig vízzel legyen felette hely mert gázosodik is + kb félig lesz a vödör mire megszívja magát. Nagy nyári melegben kb 3 nap múlva tökéletes vsz nem annyira puha a keszegek törpe szétkapja de már erjed és felvett annyi vizet amit tud pont jó. Egészen puhára is lehet erjeszteni ha hetekig , hónapokig hagyod vagy évekig.
Amit még vsz érdemes kipróbálni nagyon sok sóval 1/3 zacskó ennyi vízbe és hasonlók. Magába szívja ezt a sós vizet meleg víznél fogós tud lenni.
Vagy különböző aromákkal kísérletezni ha gyors pecát akarsz és nem etetsz nagy mennyiséget belőle. Csak pár maroknyit és nincs előetetve a hely jó tud lenni valami jó aromásítás is.
-
horcsog
tag
Ez nekem bevált 160 vagy 165 cm-ben kettő közül valamelyik méretben van, harcsázók is elférnek benne. 10.000-es méretű nagy orsók. Nem párnázott, de úgy szoktam használni a középső rekeszbe max spiccbotot rakok és akkor az párna a két szélső között.
A cipzárja nem extra , arra azért vigyázni kell főleg harcsázó cuccoknál ne feszüljön . De nálam bírja a gyűrődést. Ha olyat akarsz amin extra cipzár van az drága lesz mert egy igazán erős cipzár ilyen hosszban 3 db lehet több mint ez a botzsák bolti áron. Van belőle nekem 3 db és eddig kb 10 év alatt 1 cipzárt tettem tönkre rajta de két oldalról záródik szóval az a rekesz is még használható csak a dupla cipzárból az egyiket kinyírtam.
Amit kinéztél nekem ezek a fajták nem jönnek be amik több botos de középen egy cipzárral záródik. Mert macerásabb pakolni bele vsz mint aminél minden rekesz külön cipzárral záródik. De hát ez már csak ilyen egyéni hóbort.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Itt a megfejtés a múltkori Carp Zoom találós kérdésre: [link]
Botzsák... Ezt a típust állítólag Magyar O.-on gyártják, és jó minőség. Én 4 rekeszest nézegettem, sok gyártónak nincs ekkora olcsó kategóriában, ez a típus van, Maros Mix, meg Haldorádó: [link] Több méretben, és rekesszel választható.
Erjesztett kukoricához: Ha jól emlékezem, a sporttárs 2 kg erjesztett kukoricát szeretett volna készíteni. Akkor is írtam, most is az a véleményem, készen kell venni egy 5 literes vödörrel, vagy kukoricát, vagy magmixet. Ekkora mennyiségnél szerintem nem éri meg kínlódni vele. Nekem a garázsban még mindig foltos a beton, ahova kifolyt az erjesztés közben a lé, elszínezte a betont. Illetve nekem a házi megoldás hamar megbüdösödik, vajsav lesz a tejsav helyett. Esélyes, ha a sporttárs elkészíti időben, mire pecázni megy büdös lesz.
Grillo : Akkora területre akkus Parkside fűnyírót vennék. Nem érdemes benzinest, nekem 1200m2 a telek, plusz az utca, és nagy részét nyírom, nekem kell a benzines. -
iceQ!
addikt
válasz Zoli bácsi #82586 üzenetére
Egy kényelmetlen túlárazott szék lett (látom rajta)
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
bercsi
aktív tag
válasz Grillo #82573 üzenetére
Előtte járd körbe a témát. Manapság divat az elektromos fűnyírókba szénkefés motort és szíjhajtást szerelni, időzített bomba. És mindegy hogy Makita, Bosch stb, sz@r az összes. Tapasztalatból mondom, kisgép szervizes vagyok.
Steady által linkelt gépek jónak tűnnek, indukciós (aszinkron) motor, direkt hajtás. Az ilyen örök élet. -
-
bercsi
aktív tag
AL-KO, MTD amiben láttam még aszinkronos gépet. Makitánál az ELM4620 még ilyen, de combos az ára. Mondjuk a többi sem olcsó.
Ha nincs nagy terület amit vágni kell akkor lehet egy akkus gépen is gondolkodni, bár az még drágább ha nincs az adott márkához akkud és töltőd. Ebben makitával van tapasztalat, azok direkt hajtásosak és a motor is bírja.
Ha meg 1000nm feletti a terület akkor benzines gép, ott a márka majdnem mindegy, a lényeg hogy honda blokkos legyen. -
PpenoO
őstag
válasz bercsi #82588 üzenetére
Aláírom, volt Hecht 1844 szíjas, minden évben komplett garanciális gépcsere történt mert beállt a motorja. Egy igazi fostartály volt és még rondán is vágta a füvet hiába éleztettem minden nyírás után. Aztán lett egy Makita ELM4120, 4 fűnyírás után állt be a motor, garanciális javítás, alig várom, hogy idén mikor adja majd fel megint
-
horcsog
tag
válasz @mriya@ #82583 üzenetére
Így szoktam, halak még nem panaszkodtak. Bár lehet, hogy kefíressel joghurtossal jobban kapnának , talán soha nem próbáltam úgy. Viszont csináltam már sokszor úgy is csak sós vízbe a kukoricát minden tej vagy egyéb nélkül. Akkor is megerjed.
Elvileg a só megakadályozza a vajsavas erjedést, és a tej vagy akár maga a kukorica nem egy steril dolog. A csapvíz sem az. Elméletileg kell legyen benne baci. Olyan még soha nem volt nem kezdett el erjedni. + az erjesztő vödör sterilitása , az se egy laboratóriumi eszköz. Tej nem savanyodik , próbáld meg egy dobozos nem uht tejet kiraksz a napra nyáron szerintem 1 nap múlva felpuffad a doboz annyira steril a cucc. Oké abban vajsavon kívül millió féle baktérium lehet és só nélkül nem biztos a vajsavas erjedése lesz.
[ Szerkesztve ]
-
saen
veterán
válasz horcsog #82593 üzenetére
Igen, csak a vajsav az irdatlan büdös, a tejsav, meg csak savanyú. Halak nagyon-nagyon szeretik az utóbbit is és azt használni és tárolni is barátibb. A félig rohadt vajsavast meghagyom másnak, én nem szennyezem ilyesmivel a vizet, akkor sem ha a halak megeszik.
Értem én, hogy van aki az emberek közül is megeszi a surströmming-et is, de azért na
-
galervin93
őstag
válasz Zoli bácsi #82586 üzenetére
Pedig egy marékkal is lehet csinálni, igazából semmi különösebb macera nincs vele, 2 kiló meg már simán értelmezhető mennyiség. Mondjuk én ezt bolti főtt búzával oldanám meg, megspórolva a főzést/leforrázást. Pár "játékszabály" betartásával akár panelban is csinálhatja az ember, én évekig csináltam így. Gumikesztyű, meg még te ajánlottad az alkoholos kézfertőtlenítőt, és még csak be sem viszi az ember a szagot.
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
horcsog
tag
válasz Atis45 #82584 üzenetére
Nem szoktam hosszú távon hagyni mert puhul idővel egyre jobban. Ami nem lenne baj ha keszegek nem ennék meg szétszedik ha nagyon keszeges pályán vagy. Mi lesz vele hosszú távon azon túl , hogy puhul attól függ milyen baktériumok dolgoznak ott hosszú távon. Elméletileg egy idő után leáll az erjedés "kiforrja" magát az anyag. Ha tisztán tejsavas erjedés volt akkor berohadni nem fog. Ha maradt rajta víz, ha kilóg a teteje bepenészedhet hosszú távon. Gondolom még sok minden más is előfordulhat vele.
Nekem már hosszú távon szálltak le muslincák is ilyen anyagról igaz abban melasz is volt.
Szoktak egyébként úgy akik ipari méretekben pontyoznak nagy lezárt műanyag hordóban érlelik hosszan és abból vesznek ki vödörrel. Ott aztán mi mindenféle erjedésen megy át azt a jóég tudja.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
Jártam olyan vízen ahol az volt divat akkoriban a stégtulajok leengedtek kilyuggatott vödörbe kukoricát , stéghez kikötve . Nem tudom ma még megengedik e azt a megoldást nekik. Na az tényleg büdös kukorica volt , olyan, hogy szomszéd stégen hanyatt estél ha csak a vízből kihúzták és arra fújt a szél.
Régen csináltam úgy 5 literes ásványvizes flakonba tettem a csónak zárható orrborítás alá. Az jól légmentesen zárható, nem volt teletöltve nem kellett félni felrobban. Mindig volt kéznél kukorica ha éppen kellett pár maroknyi. Ezt akkor hagytam abba mikor valaki feltörte a lakatot , és a vízipatkányok be tudtak menni és kirágták a flakont érezték, hogy ott valami kaja érlelődik, és széthordták az egész csónak tele volt kukoricadarabokkal . Azóta nem tartok így. Azt is csak azért csináltam legyen kéznél ha hirtelen pontyozni kell.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz horcsog #82593 üzenetére
"Oké abban vajsavon kívül millió féle baktérium lehet és só nélkül nem biztos a vajsavas erjedése lesz."
Akarom mondani só nélkül valószínű vajsavas erjedése lesz, sóval tejsavas elvileg. Tej kap egy hőkezelést, de nem ez a 20 fokon is tárolható hónapokig verzióról van szó akkor az kap egy enyhe hőkezelést, abban azért van még bőven baktérium. Szóval lesz ami beindítsa, a só meg a vajsavast megakadályozza elvileg. De kb ugyanez a végeredmény ha tej nélkül csak simán víz +só, csak tejjel gyorsabban beindul.
[ Szerkesztve ]
-
ooloo
őstag
válasz horcsog #82582 üzenetére
Hmmm... ha nem párnázott az nem jó . Viszont jó , hogy elmondtad és így rávilágítva már nem tűnik a legjobb megoldásnak a több rekeszes egy cipzáros megoldás . Mondjuk nem vagyok 100-as , hogy egy botzsák vásárlást ennyire túlgondolok . Annak örülnék , ha lenne 3 változat , mert abból könnyebb lenne választani .
A szakáll nélküli horgokhoz ...
Tegnap belemerültem a kérdésbe , és arra a következtetést vontam le , hogy a horog szára minél rövidebb annál jobb .
Nyilván itt is fontos , hogy hol akad és mekkora húst fog .
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
Zoli bácsi
őstag
Anyukám postára ment. Zolika elkísérte, bemehetett a játékboltokba.....
Dovit újdonságok meg pár pontyos kampó beszerezve. Próba hamarosan. Sajnos tóra nem lehet még jegyet venni, mert megkezdtem volna ilyen időben a szezont. Éljen a jóidő, meg a tavalyi szabadság!
Off: Ház előtti előkert, ha már a telefonom fotóit nézem. Erre várok november óta, mikor ez a látvány a ház előtt, közel a tavasz.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest