Új hozzászólás Aktív témák

  • Zoli bácsi

    őstag

    Én csak annyit fűznék hozzá az orsószerviz témához, hogy a horgászorsó nem egy ördöglakat. Egy csillagcsavarhúzó, egy kis zsír, műszerolaj, télen kis szabadidő...
    Szétszedéses videót megnézve, egy olcsóbb, nem sajnált orsóval kezdve...Szerintem könnyen elsajátítható a dolog.
    Egy sima, kulisszás elsőfékes orsónál hibázni sem nagyon lehet, kevés az alkatrész, rosszul össze sem lehet rakni. Ami gond lehet, hogy elrepül a kis rugó, ami a visszaforgásgátlót húzza. Esetleg zsír kerül a visszaforgásgátlóba. Viszont nem kell piszkálni a visszaforgásgátlót, helyén maradhat, az orsó belseje lezsírozható.
    Nyeletős orsó kissé bonyolultabb, de ha nem szeditek le a kapcsoló jobb oldalát, az össze szokta tartani a szerkezetet, nem esik szét.
    Ha egy ilyen fakezű kontár, mint én, szétkapom-összerakom, ne féljetek szétszedni. Nem azt mondom, hogy a garis, meg százezres orsókat szedjétek szét, de a pár éves, nem nagy értékű orsókat szét lehet bontani. Ilyenkor télen el szoktam vele tökölni, egy kis sikerélményt is ad.
    Pár jó tanács, saját tapasztalatból:
    - Csavarokat úgy tegyétek le, hogy oda menjen vissza, ahol volt, nem biztos hogy egyforma.
    - Óvatosan bontsatok szét mindent, csapágyakon keressetek vékony hézagoló alátétet.
    -Rugókra figyelni, nyeletőben szokott lenni kettő, de a visszaforgásgátlóé ugrik el legtöbbször. Sok orsóban (Lidl Crivit pl.) egy "V" alakú lemezdarab a rugó.
    - Nem kell sok zsír, kevés is elég, a megfelelő helyre. Nyakcsapágyat finoman zsírozni, visszaforgásgátlóba ne kerüljön.
    - Legfontosabb, a dobból szedjétek ki a filc lamellákat. Ha koszos, benzinben kimosni, 24 óra száradás után olaj, szilikonzsír, orsózsír..ami van, adni neki. Felesleget papírtörlővel leitatni, összerakni. Soha nem fog letapadni.
    - Fáradtan, éjszakás műszak után ne szereljetek, figyelmetlen, türelmetlen az ember.
    Nagyjából ennyi..... :D

Új hozzászólás Aktív témák