Új hozzászólás Aktív témák

  • hadsz

    tag

    válasz Speciali #2955 üzenetére

    Nagytevel:

    A DHDSCs vezetési pontja,helyzet esetén ide vonult volna le a törzs Mátyásföldről.
    Rádió hívójele: гвоздевой
    A 60-as években épült /valószínűleg a második felében/ Granit,USzB,SzBK,U2 elemekből.
    A bunker egy "L" alakot formál,a hosszabb folyosó mintegy 190m,az erre merőleges rövidebb 80m hosszú.A folyosókról merőlegesen nyílnak a kisebb-nagyobb helyiségek,termek,és ezek túloldalán egy keskeny szervízalagút fut párhuzamosan a főfolyosóval.
    Pár éve felmértem egy lézertávmérővel,a modellről képek itt:
    [link]
    fotók itt: [link]

    Rejtett,titkos alagútak nincsenek.Egy Granit van két szintre osztva,egyébként az egész hatalmas komplexum egyszintes.Ezt azért említem,mert voltak olyan legendák is,hogy alatta van még több szint is,de betemették,lezárták,stb.Alagút köti össze a teveli tóval,lifttel lejutó teherautók,meg még jónéhány marhaság...Ami a röhej,hogy valakik ezt annyira komolyan vették,hogy az egyik teremben,konkrétan ahol a dieselmotorok voltak,elkezdtek ásni.20-30cm után feladták,de a helye az tisztán megvan. :-)
    Ami viszont igaz,hogy a bunkernek közvetlen földalatti kábelösszeköttetése volt a Herend melletti PDRZ / rádió hívójel :спешка / objektummal /nem a BARSZ!/.Ez légvonalban úgy 16km,és Németbánya mellett az erdőben volt ennek egy átjátszó,jelerősítő állomása /NUP/ szintén a föld alatt.Ez is megvan még,és jó darabon kristálytisztán követhető a kábelárok.Sajnos a fémgyűjtők is megtalálták valahogy,és a kábel jelentős részét felszedték,kiásták.Azért itt-ott még előbukkan a földből persze. :-)

    A bunkert '92-ben nyitották fel,miután a szovjetek a kivonuláskor lezárták a bejáratokat.Valóban volt ezután valamikor egy nyílt hétvége /ha jól emlékszem/.Valahol még fotóm is van a tábláról. :-)

Új hozzászólás Aktív témák