Új hozzászólás Aktív témák

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz TazLeacher #21799 üzenetére

    Nem értettél meg. Ott és azon körülmények között jól neveltnek számít, nem azért, mert terelni tud, hanem mert az ottani követelményeknek megfelel. A szobatisztaság például ott nem követelmény, de van olyan több is, amit a Te kutyád nem tud és az ottani igen. Ahogy a kondásgyerek is. Ne ess abba a hibába, hogy az a szubkultúra amiben élsz felsőbbrendű. Te például valószínűleg full neveletlennek látszanál rengeteg szubkultúrában. Nem is kell ezért valószínűleg Japánig menni. Csak egy apró példa: Párizsban magad elé engedni egy hölgyet jólneveltség, NY-ban neveletlenség.

    A következőre: A kutya hasonlít a gazdájára, mintegy tükrözi, hasonlóan a gyerekhez, aki a szülőt utánozza. Ha tiszteled a kutyád, azt tanulja meg, mint viselkedési formát.

    [ Szerkesztve ]

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • madgie

    titán

    válasz TazLeacher #21793 üzenetére

    Azért kellett, mert ő akart. Szereti az állatokat, sőt, egy boxerrel nőtt fel, imádták egymást. Most is boxert kerestünk, pont emiatt.

    Attól, hogy allergiás a szőrére, még szeretheti őket. Annyi, hogy a kutya kint, ő bent. Tudom, jobb lenne néha fordítva :DD

    Az, meg hogy szaga van. Persze, hogy az van. Minden állatnak szaga van. Most visszakérdeznék, hogy te szeretsz-e istállóban lakni, de nekem aztán hóttziher, ha ti bent szeretitek tartani a kutyit, akkor hajrá. Mi nem. Én meg főleg nem.

    bb0t: bocs, félreértettem :R

    [ Szerkesztve ]

  • Orlin

    addikt

    válasz Dark Archon #21770 üzenetére

    Mi van itt megint! :Y

    Én sem értek veled egyet!Az én kutyám bent van és semmi kárt nem csinált eddig.Pedig úgy kaptuk 2 éves korában és előtte nem nagyon lakott lakásban.Mégis elsőre megszokta és már nyugodtan bent merem hagyni még éjszakára is mert reggel az ágyában fekszik amikor megjövök.Van ,volt macskánk is a lakásban és több kárt csináltak mint a kutya...
    Szag lehet,hogy van én nem érzem.Meg van a helye és oda fekszik mindig.Az ágyra nem jöhet fel.Szeretem a kutyám és nem csak addig jó nekem ameddig kimegyek a kertbe labdát dobálni és élvezem ,majd utána otthagyom magára mert már nekem nincs kedvem hozzá.
    A lényeg mindenki úgy tartja a kutyáját ahogy ő jónak látja és ne akarja senki előírni,hogy más hogyan tartsa! :)

    [ Szerkesztve ]

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz philoxenia #21801 üzenetére

    Ne ess abba a hibába, hogy az a szubkultúra amiben élsz felsőbbrendű.

    Nem felsőbbrendű, de részemről alapértelmezett.

    A Te álláspontod szerint akkor nincs olyan, hogy jól nevelt. Soha, semmilyen körülmények között.

    Csak egy apró példa: Párizsban magad elé engedni egy hölgyet jólneveltség, NY-ban neveletlenség.

    És? Ebből mi következik? Az, hogy ha itthon nem engedem előre a hölgyet, akkor egy paraszt vagyok. Ennyi. Persze, lehet védekezni azzal, hogy NY-ban mi van, de kit érdekel, hogy NY-ban mi van. Én ebben a környezetben élek, ennek a társadalmi normának kell megfelelnem. Szívhatom az orromat, mert máshol ez rendben van, attól itthon még bunkó leszek. Köpködhetek, mert máshol ez rendben van, attól itthon még bunkó leszek. Bizonyos országokban meg teljesen elfogadott, hogy nőket verünk. Akkor ez is rendben van?

    Ez a hozzászólás számomra teljesen érthetetlen. Vagyis az oka. Leírtad, hogy más kultúra, más szokások. Azért az emberek többsége már hallott erről. De hogy jön ez ahhoz, hogy valaki jól nevelt, avagy sem. Sehogy.

    A szobatisztaság például ott nem követelmény

    Tehát a lakásban tartott kutya ott a szoba közepére sz@rhat? Kétlem.

    amit a Te kutyád nem tud és az ottani igen

    Pont erről beszéltem. Nem tudásról van szó. A tudástól még senki nem lett jól nevelt. Ezt kellene megérteni. A tudás, és neveltség két külön dolog.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz TazLeacher #21804 üzenetére

    Hogyan viselkedne a kutyád egy marhacsorda közepén?

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz madgie #21802 üzenetére

    Most visszakérdeznék, hogy te szeretsz-e istállóban lakni

    Nem, ezért nem is tartok lovat. De hogy őszinte legyek, ha a ló kicsit "szociálisabb" lenne, és kulturáltan lehetne kis méretben lakásban tartani, nekem semmi bajom nem lenne vele. Az istállóban sem a ló a büdös.

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz madgie #21802 üzenetére

    Ja, egyébként lehet beteg vagyok, de én imádom a kutyám illatát. 1000 közül is megismerném, és volt olyan, hogy teljesen más helyen, más környezetben mintha az éreztem volna, és kellemes, jó érzés fogott el, mert eszembe jutott.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz TazLeacher #21807 üzenetére

    Azért mert nem tanulta. A neveltség tanulással sajátítható el. Faluhelyen mást várnak el egy jól nevelt kutyától, mint városon, kertes háztól függetlenül. Megint példa, remélem nem érted félre. Városban a fű értékes térformáló anyag fűre lépni tilos. Nálunk meg: " Má' megint vágni kell ezt a qva füvet" Városban ültetett pázsit, nálam magától nő.
    De konkrétan kutyákra sincs általános szabály. Természetesen tartható komondor, vagy kuvasz lakásban, de nem igazán oda való, mint ahogy csivava is tartható udvaron, de az sem igazán oda való. A "kutya" nagyon sokféle állatot jelölhet. Két kutya között óriási különbségek lehetnek. A tartási cél sem ugyanaz. Te költesz a kutyádra, elég sokat és ezért "csak" szeretetet kapsz. Sokaknak pénzt keres a kutya és ezért "csak" szeretetet kap.

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • madgie

    titán

    válasz TazLeacher #21808 üzenetére

    Nem vagy beteg :) Én is finnyás vagyok az illatokra, szagokra, sajnos sem kutyában, sem más állatban nem találtam meg olyat, aminek igazán kellemesnek találtam volna az illatát. De például szeretem a fa illatát, a fűét is, a vihat előtti levegőét... de a virágok nagy része meg túl intenzív nekem.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Dark Archon #21772 üzenetére

    Tényleg nálad kell kezdeni mert amíg te nem érted meg a kutyák működését.

    Hiába mondom neki, hogy nem, iszonyat makacs természetű, csak azért is próbálkozik újra és újra és én unom meg előbb.

    Itt máris dupla hiba van.
    1: a kutyáknál nincs olyan hogy az egyik azt mondja a másiknak hogy nem. Mondhatod neki hogy nem de ha nem tudja mihez társítani akkor mit vársz tőle? Azt hogy értse meg a nyelved?
    2: te unod meg előbb. Na itt van a következő nagy probléma. Ha feladod akkor a kutya nyer, a kutya akarata lesz meg, nem tekint rád falkavezérként, ő a domináns. Ezen kell változtatnod.

    Szedd le torrentről vagy nézd youtube-on az "A csodálatos kutyadoki"-t. Mondjuk az első évadot. Utána lehet tovább beszélgetni ha még mindig nem jönne át hogy mi merre mennyi.

    én most már teszem, amit én jónak látok és nem nézek meg több netes videót, se tanácsot.

    El fogod rontani a kutyát. Mondom, nézz Caser Millan-t! Abból rengeteget fogsz tanulni, neked és a kutyádnak is sokkal jobb lesz!

    Van itt beagle-s rész is. Hiába makacs, lenevelhető bármiről.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Dorian #21773 üzenetére

    Bulldog születésnapot neki:D

    Hétvégén dolgoztunk valakinél akinek szintén bulldogja van. Nagy problémája hogy mindig kiszökik a kapunk, úgy kell visszafogni meg kiügyeskenie magát. Megkérdeztem hogy szabad-e egy kicsit nevelni? 4-5 perc múlva már nem ment ki a tárva nyitva hagyott kapun. Igaz volt egy kis hiszti amire bekapcsolt a környék összes kutyája és a szomszédok is előbújtak hogy épp hol ütik agyon a kutyát...:D Miután a nyitott kapun nem ment ki a kutya a gazdája azt mondta még sose látta ilyennek:)

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Dark Archon #21775 üzenetére

    Oktatók sokszor nem tudnak mit kezdeni egy kutyával, akit linkeltem neked ő általában 5-10 perc alatt megoldja a problémát..

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz philoxenia #21809 üzenetére

    Azért mert nem tanulta. Ez megint csak nem tanulás kérdése. A kutyámat neveltnek tartom, de, ha éjszaka az utcán 5 ember körénk állna, sötét kapucniban, és kiabálnának, amire a kutyám agresszívan reagálna, ettől nem lenne neveletlen. Ahogy az a gyerek sem neveletlen, aki a templomban megijed mondjuk egy egértől és felsikít. Bár a templomban csak a bunkók kiabálnak, ettől nem lesz neveletlen. Ahogy az az ember sem lesz bunkó, aki nem teszi a szája elé a kezét, amikor köhög, mert mondjuk épp egy zongorát cipel.

    Viszont továbbra is alapvetően városban, társállatként tartott kutyáról beszéltünk. Így amit írtam, az is erre igaz. Nem a svájci terelőkutyára, és nem a NY utcáin viadaloztatott kutyákra.

    Ahogy azt mondom egy emberre, hogy bunkó, vagy illemtudó, az is természetesen a saját környezetemben megfelelően értendő. És mivel az itt lévők kedvtelésből tartanak kutyát, így nem értem a problémát, amit felvetettél. A jól neveltség ez esetben egyértelműen az ilyen módon tartott kutyákra vonatkozik.

    Tehát továbbra sem értem, hogy mi volt a cél ezzel. Elmondtad, hogy más környezet, más kultúra, más "szabályok". Ezt eddig is tudtuk.

    Attól, hogy a kutyám megijedne egy halom marhától, attól nem lesz neveletlen, de attól, hogy a kondás kutyája nagyon jól tereli a marhákat, engem viszont az utcán szó nélkül bokán harap, attól viszont az neveletlen. És tök mindegy, hogy ez Budapesten, vagy Hörcsögszörcsögén van. Egy kutya - de akár egy gyerek - megnevelése is azt jelenti, hogy kordában tudod tartani az alapvetően ösztön(szerű) reakciókat úgy, hogy azok megfeleljenek a társas együttélés, és a környezet illemének szabályainak. Ennyi.

    Tehát a kutya nem ugat meg boldog, boldogtalant, nem oda sz@rik, ahova kedve van, nem morog, ha valami nem tetszik neki, és nem szaladgál arra, amerre épp kedve tartja, ahogy a gyerek sem fingik az asztalnál, nem üti bottal a szomszéd gyerek fejét, és nem löki le az idős nénit a lépcsőn. Mert felülkerekedik az alapvető hirtelen ötlettől vezérelt tevékenységen a nevelés.

    De térjünk vissza oda, ahonnan elindultunk:

    Az alábbiak közül szerinted egy falusi kondás kutyájának minek nem kell megfelelnie az általam felsoroltak közül:

    - ismeri, és vele szemben alkalmazható a NEM (vagy egyéb tiltó) szó

    Tehát a kutyára nem szólnak rá? Nem a fenéket nem, csak maximum kap egy fülest is mellé.

    - saját gazdáját nem harapdálja, nem csipkedi, keze után nem kap

    Tehát harapdálhatja gazdáját? Kíváncsi vagyok meddig maradna a háznál.

    - ül, fekszik parancsot tudja

    Egészen biztos, hogy ezt tudja minden ilyen kutya

    - normálisan, húzás nélkül sétál pórázon, láb mellett

    Ez az egy, ami a városi kutyák kitétele

    - utcán más kutyát nem ugat, rá nem morog ok nélkül

    Bár lehet, hogy ezt elnézik neki - ahogy a legtöbb városi kutyának is - attól nem lesz jól nevelt az a terelő kutya, amelyik boldog boldogtalan kutyának neki akar menni

    - utcán emberekre nem ugat, nem morog ok nélkül

    Lásd fent...

    - ételt lehet elé úgy lerakni, hogy ne nyúljon hozzá

    Vaószínűleg megint kap egyet a bottal, ha kizabálja a táskából a kaját

    - az ételét, játékát nem félti, a gazdájára ilyen esetben sosem morog, azokat bármikor el lehet venni tőle

    Na, az b@szna be, ha ez nem menne egy ilyen kutyának

    - állatorvost, kozmetikust nem morog, nem bánt
    - a kutya fürdethető, füle, szája, szőre gond nélkül ápolható
    - a játékot a szájából cibálás nélkül, parancsra vagy a nélkül el lehet venni

    Ezek valószínűleg tárgytalanok

    - saját gazdájára SOHA, semmilyen körülmények között nem morog vagy ugat (és NEM játékról beszélek)

    Kíváncsi lennék meddig marad meg a háznál az a kutya, amelyik a saját gazdáját kóstolgatja

    Véleményem szerint semmi olyan nincs benne, ami ellent mondana annak, hogy egy Hortobágyon élő terelőkutya az én normáim szerint ne lehetne nevelt avagy neveletlen

  • válasz Winner_hun #21811 üzenetére

    1. hát mit csináljak, harapjam meg? :) Ja, egyébként próbáltam, nem jött be.
    2. okos enged alapon ott hagyom, igen... ha együtt van egy másik kutyával, az is először harapdálja, ha pofátlanul az arcába mászik, majd megpróbálja ott hagyni... egyedül a kiközösítés van rá hatással, a kutya nem nyer, mert nem fogok játszani vele, csak mert azt akarja (ugyanis játékból cseszteti a kezem, nem támad - mostanra rájöttem, hogy egyszerűen játszani akar, nála ez egyenlő azzal, amikor hozza a labdáját, s van, amikor inkább azt csinálja)

    Meg aztán teljesen más az otthoni viselkedése, máshogy viselkedik a kutyaiskolában, ahol hatással van rá a többi kutya, s megint máshogy viselkedik az utcán.

    Fura lenne egyébként olyan videóból tanulni, ahol a minőség ellenére is látszik, hogy szegény kutya túl van etetve. De nagyon. A beagle hízékony fajta, főleg persze a falánkságából adódóan, így én például konyhai mérleggel mérem ki a kajáját.

    jer1cho: de, neveletlen lenne akkor is, ha köréd állnának. Ha te ott vagy és nem adsz neki parancsot, egyszerűen nem lehet agresszív, nem támadhat.

    [ Szerkesztve ]

    Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Dark Archon #21815 üzenetére

    de, neveletlen lenne akkor is, ha köréd állnának. Ha te ott vagy és nem adsz neki parancsot, egyszerűen nem lehet agresszív, nem támadhat.

    Megint netto hülyeség. Hacsak a kutyád nincs különlegesen kiképezve, az önvédelmi mechanizmus be fog kapcsolni. Ezért nem jó dolog kutyát megijeszteni. Szerintem jobban tennéd, ha nem hordanál össze sületlenségeket. Támadásról szó sem volt. De ha mondjuk megütnek, szemrebbenés nélkül, parancs nélkül támadhat. Pl. ha a kocsiban ülünk, és valaki be akar hajolni - mondjuk kéregetni - és a kutya megmorogja, megugatja, szólók neki, hogy elég, majd megdicsérem. Mert ez a dolga, erre van nevelve. Őrizze a házat, az autót, és ha kell védjen meg. (Az utóbbi sajnos nem megy, általában én védem meg más kutyáktól.) Nem kell neki parancs, hogy a területét vagy a családját megvédje. Parancs akkor kell, ha nincs fenyegetett helyzet, és mégis támadnia kell.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Dark Archon #21815 üzenetére

    A kezeddel meg tudod harapni. Ha jól és jókor csinálod akkor lehet vele eredményt elérni.
    Domináns a kutyád. Te meg hagyod.
    A magyarázkodás az csak elterelés. Helyes amit csinál vagy sem?

    És akkor mi van ha egy kutya kövérebb mint kéne? Ilyen semmitmondó indokot... nem az oviban vagyunk... nézz meg egy évadot, utána próbálj ilyen okosakat mondani. De lehet megvilágosodsz és átgondolod hogy biztos jó-e úgy ahogy teszed (előre szólok: nem).

    [ Szerkesztve ]

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Daffni2

    addikt

    válasz Dark Archon #21815 üzenetére

    Ha te ott vagy és nem adsz neki parancsot, egyszerűen nem lehet agresszív, nem támadhat.

    Baromság,ha fenyegetően körül állnak a kutya érzi a veszélyhelyzetet,és bizony reagálnia kell, agresszíven figyelmeztet, és ha a helyzet megkívánja parancs nélkül támadhat.

    De pld. a Dobermann parancsra sem támad meg senkit, ha nincs konkrét fenyegetés, csak rám nézne bambán,hogy mi van?

    Csak nem tükör módszeres iskolába jártál a kutyáddal?

    [ Szerkesztve ]

    "Aki ad,az nyer"

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz TazLeacher #21814 üzenetére

    Te beszélsz városban társállatként tartott kutyáról. A topik címe nem "Városban, társállatként tartott kutya topik" hanem csak simán "Kutya topik". ;)
    "És mivel az itt lévők kedvtelésből tartanak kutyát" például én sem csak azért. :N
    "kondás kutyája nagyon jól tereli a marhákat" a konda sertésekből áll, a marhákból csorda, gulya, stb. azt már nem várom el, hogy tudd melyik melyik, de én se keverem össze a villamost a trolival....
    "Tehát a kutya nem ugat meg boldog, boldogtalant, nem oda sz@rik, ahova kedve van, nem morog, ha valami nem tetszik neki, és nem szaladgál arra, amerre épp kedve tartja, ahogy a gyerek sem fingik az asztalnál, nem üti bottal a szomszéd gyerek fejét, és nem löki le az idős nénit a lépcsőn. Mert felülkerekedik az alapvető hirtelen ötlettől vezérelt tevékenységen a nevelés."
    Ami még véletlenül sem tanulás útján jön létre, a kutya egyszerűen csak rájön egyszer, hogy csak oda piszkít ahová szabad...

    Daffni2: a dobermann mint fajtanév kisbetű.

    [ Szerkesztve ]

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • Winner_hun

    félisten

    válasz philoxenia #21819 üzenetére

    A topik címe nem "Városban, társállatként tartott kutya topik" hanem csak simán "Kutya topik"

    topic:P

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • VIPowER

    senior tag

    válasz TazLeacher #21793 üzenetére

    Cukorkának is van szaga. De úgy imádom hogy egyszerűen ő az én cejejmem. :D Baba. Eléggé harapi amúgy, de akkor is megéri babusgatni. :)

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz philoxenia #21819 üzenetére

    Igen, én beszélek...miért, azt mondtam, hogy Te beszélsz? Próbálod úgy beállítani, mintha szabályokat, vagy általános igazságokat írtam volna, holott:

    Idézet abból a hozzászólásból, amibe belekötöttél:

    Nálam egy kutya esetében a 0. szint:

    Az pedig engedtessék már meg, hogy én, személy szerint olyan véleményt alkothassak, ami nekem megfelel, illetve az én életmódomnak, illetve a hozzászólás címzettjének joggal feltételezett életmódjának. Mivel a két oldal álláspontja én, illetve a fórumtárs volt, megbocsátható szerintem, hogy a Te életkörülményedet nem vettem bele a neki címzett hozzászólásba.

    Tehát: én szerintem, és az én életmódom, és a címzett életmódja. Sajnálom, ha ez részben nem esik egybe a Te életmódoddal, csak annak semmi köze nem volt a mondandómhoz. Ettől függetlenül persze lehetsz más véleményen, attól még nálam azt jelenti, amit.

    Ami még véletlenül sem tanulás útján jön létre, a kutya egyszerűen csak rájön egyszer, hogy csak oda piszkít ahová szabad...

    Ezt megint direkt kötözködésnek érzem.Ebben a hozzászólásban elég egyértelműen el lett különítve a dolog, amire korábban már utaltam, hogy SZERINTEM helyesen. Ezek után megint ezzel jössz... :N

    De ha már ennyire a szavakon lovagolunk, akkor nem, nem tanulás:

    A tanulás a gyakorlás és/vagy tapasztalatszerzés következtében a bekövetkező viszonylag állandó viselkedésváltozás

    Sem gyakorlás nincs a kutya részéről, sem tapasztalatszerzés. Pusztán a következményektől való "félelem" miatt nem csinálja. (Hogy ez most verés vagy szídás, esetleg épp ellenkezőleg, elvárt jutalom, az másik kérdés)

    Tehát igen. A kutya nem tanulja ezeket a dolgokat. A kutya meg tudja tanulni, hogy hogy kell kinyitni a kertkaput, ha a gazdája bezárta, és Te meg tudod nevelni, hogy ne sz@rjon a szőnyegre. Meg tudja tanulni, hogy kell átharapni egy másik állat torkát a legeredményesebben, Te meg meg tudod nevelni, hogy ezt ne tegye meg. De a kutya nem azt tanulja meg, hogy nem sz@rik a szőnyegre, hanem pusztán azt, hogy ha a szőnyegre sz@rik, kikap.

    És, hogy egy kicsit életszerű is legyen:
    Olyat már hallottam, hogy megdícsértek egy kisgyereket, hogy milyen ügyesen megtanulta bekötni a cipőfűzőjét, de amikor valami illedelmes dolgot csinál, azt mondják neki, hogy milyen jól nevelt vagy, nem azt, hogy milyen jól tanult...merthogy a magyar nyelvben erre külön kifejezés is van. A tanult és a nevelt, a tanulatlan és a neveletlen. A kettő nem függ össze feltétlen.

    konda sertésekből áll, a marhákból csorda, gulya, stb. azt már nem várom el, hogy tudd melyik melyik, de én se keverem össze a villamost a trolival....

    Ha nem várod el, akkor mi a gond? Egyébként engem nem zavar, ha nem tudod, hogy melyik a troli, meg melyik a villamos. Előre elnézést kértem, ha valami nem stimmelt volna, külön felhívta a figyelmed rá, hogy nem értek ehhez. Ami nemzavar, hogy kijavítasz, jobban, ahogy. Nem a sertést kevertem össze a marhával, mindössze bizonyos állatok csoportjának nevét tévesztettem el. Talán megbocsátható bűn, de igazából nem is kell tudnom, miért kéne? Más szubkultúra, így minden megengedett.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz TazLeacher #21822 üzenetére

    Engedtessék már meg nekem, hogy a magyar nyelv szabályait vegyem figyelembe. :U
    A "nálam" szó, ha helyet jelent, akkor csak rád vonatkozik arra, aki pont úgy él mint Te már nem vonatkozhat. Ha a "nálam" szó másik jelentését vesszük az pedig a "véleményem szerint" a szó ebben az esetben semmilyen saját környezetet nem jelent .... Arra én a "felénk" szót szoktam használni. ;)
    Alapvetően a "jól neveltség" pedig tanulás útján jön létre, ezt kár ragozni.
    De úgy érzem elbeszélünk egymás mellett, kérlek fejezzük itt be inkább.
    Ezt írtam: Vidd ki a Hortobágyra mondjuk, vagy máshová, a gulya, csorda, konda mellett neveletlen lesz a kutyád,
    Erre Te azzal vitatkozol, hogy mi a nevelés. Aztán azt mondod, hogy a nevelés és a tanítás nem ugyanaz. Kutyánál nem szeretem használni az idomítás szót. Használjuk azt?
    Biztosan a korkülönbség miatt sem ugyanaz a szövegértelmezésünk. Az én korosztályomnál a nevelő inkább képzetlen tanárt jelentett. Most ilyen értelemben is használják. Ahhoz azonban ragaszkodom, hogy a "jól neveltség" tanult viselkedés. :)

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • bb0t

    senior tag

    LOGOUT blog

    Most tényleg ezen megy a vita. ;] Egy ideig pangás van, majd Nucky lerombolja a házat, és több szálon beindul a topic. :DDD

    Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy akik itt vagyunk nagyjából ugyanazt szeretjük, ugyanaz a célunk csak éppen mindenki a maga módján éri el. Ki bent tartja az ebet, ki kint, vannak akik nem várnak el különösebb dolgot a kutyájuktól, vannak akik feltétlen engedelmességet követelnek, de úgy veszekedjetek, hogy mind azért jövünk ide és azért beszélünk róluk mert szeretjük őket. :C

    Egyébként a nevelés az az mikor rászólsz, kontrollálod amit csinál a tanítás pedig az mikor elvársz tőle egy tevékenységet és a te rávezetéseddel meg kell csinálnia. Hívhatnánk a nevelést fegyelmezésnek is. Az iskolában is két dolgot tesz a tanár, elsősorban tanít másodsorban pedig fegyelmez, azaz nevel. Persze a nevelés nem csak fegyelmezés lehet, mert a pozitív példamutatás is nevelés de kutyák esetében szerintem ez nincs.

    [ Szerkesztve ]

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz bb0t #21824 üzenetére

    Dehogy nincs. A kutya sok mindenre rávehető, ha követni akarja a gazdáját.

    Már ez a mondatod is érdekes...
    Egyébként a nevelés az az mikor rászólsz, kontrollálod amit csinál a tanítás pedig az mikor elvársz tőle egy tevékenységet és a te rávezetéseddel meg kell csinálnia.
    Ezek szerint minden tiltás nevelés, a többi tanulás? Tehát az a jól nevelt kutya, aki minden tiltást betart, a tanulás ettől független? Tehát akkor vannak jól nevelt tanulatlan kutyák és vannak nagy tudású neveletlenek?
    A jól nevelt kutya az, aki adott helyzetben elnyomja a természetes ösztöneit?
    Keverednek itt a dolgok az engedelmességgel is szerintem.

    Egyébként a "tanulás" linken lévő írást érdemes elolvasni, az nem antalvali.... ;)

    idézet

    Habituáció és szenzitizáció

    A tanulás legegyszerűbb formájának tekinthető a habituáció folyamata. Ha egy élőlényt egy új vagy szokatlan inger ér, akkor az élőlény az inger irányába fordul (orientációs, „mi az” reflex). Egy bizonyos idő elteltével azonban az inger ismerőssé válik. Az ismételt ingerekhez (melyeknek nincs komolyabb következménye) való hozzászokás következtében csökken az élőlény válaszkészsége az adott ingerre, majd figyelmen kívül hagyja azokat. A habituáció során tehát az élőlény megtanulja, hogy milyen ingerekre ne reagáljon ill., hogy különbséget tegyen az új és ismerős ingerek között. Nem halljuk például a fali óra ketyegését, mert a habituáció következtében ismerőssé vált és hozzászoktunk.

    Az elemi tanulás másik formája a szenzitizáció, „amelynek során az élőlény egy olyan gyenge ingerre adott válaszát erősíti fel, amelyet egy fenyegető vagy egy fájdalmas inger követ. Például megtanuljuk, hogy hevesebben reagáljunk egy készülék által adott zajra, ha azt gyakran annak elromlása követi.”

    [ Szerkesztve ]

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • válasz TazLeacher #21816 üzenetére

    Az a nettó hülyeség, amit te írsz. Ha a kutyád felé nyúlnak, nem támadhat, hiszen honnan tudná, hogy mondjuk csak meg akarják simogatni. Ugyanígy a példáddal, a kutya nem képes megállapítani, hogy épp nem csak egy csapat fesztiválos ugrál körbe. Szerintem te sem támadnál, ha tényleg fenyegetően állnának körbe 5-en, a kutyádnak ugyan mi a fenéért kellene megöletnie magát?! Ott kell kushadnia a lábadnál és megvárni, míg odaadod nekik, bármit is kérnek. Látszik, hogy sosem kellett átélned hasonló helyzetet, nem beszélnél baromságokat.

    Volt egyébként erre példa, ahova járok. Egy nagy termetű kutya ült a gazdája mellett és egy másik ember meg akarta simogatni, a kutya meg izomból megharapta. Túl azon, hogy nem volt bölcs döntés más kutyáját piszkálni, a kutya nem teheti ezt és kész. Az oktató szerint se és szerintem se. Teljesen más, ha őrző-védőnek van kiképezve, de akkor is kap parancsot előzetesen, hogy őrizze ezt vagy azt.

    A kutyádat neked kell megvédeni másik kutyától, ez teljesen érthető, különben nem fog falkavezérnek tekinteni, azt hiszi, hogy ez az ő dolga. Ugyan miben különbözik ez attól, hogy, ha embertől kell megvédened?

    Daffni2: csak az a kérdés, melyikünk van a tükörben. Az ilyenekből lesznek a hírek... ismétlem: ha te ott vagy, a kutyád figyelmeztethet, de nem támadhat. Iskola nélkül is ez a logikus. Ha te nem vagy ott és rátámadnak, nyilván védje meg magát vagy az objektumot.

    [ Szerkesztve ]

    Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

  • bb0t

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz philoxenia #21825 üzenetére

    Rávehető = megtanítható. Én azt értem példamutatás alatt, hogy a tanárnéni nem dobja el a szemetet és azt mondja, hogy ő szeretne vigyázni a környezetre és a kisdiák sem fogja eldobni mert elért hozzá az üzenet. De ez nem egyenlő azzal, hogy kisfiam ne dobd el a szemetet. Vagy átadom a helyen és a gyerekem is átadja nem egyenlő azzal, hogy kisfiam mindig add át a helyedet a buszon. Az egyik a te példádból ered a másik a te tanításodból. Kutyánál én ilyen példát most nem tudok mondani. Mármint, hogy jobb meggyőződése miatt kezd el valami tevékenységet mert tudja, hogy az .

    Az engedelmes kutya azt csinálja amit mondasz. A nevelt kutyának a viselkedése le lett kontrollálva. Nincs engedelmes de neveletlen kutya. A tanult kutyának vannak olyan skilljei ami korábban nem volt, csak a te rávezetéseddel igen.

    Tehát igen vannak jól nevelt tanulatlan kutyák. Aki tudja, hogy nem mehet ki, tudja, hogy nem ugrik, nem támad meg más kutyát, tudja, hogy nem szaladhat oda idegenekhez de nem tud pacsit adni, nem szlalomozik a lábad között stb.

    [ Szerkesztve ]

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz bb0t #21827 üzenetére

    Nincs engedelmes, de neveletlen kutya.
    Ezt írod. Ugye a formális logika alapján egy tagadás megcáfolására elég egyetlen ellenpélda.
    Létezik olyan kutya, amelyik teljesen engedelmes, de nem szobatiszta? Igen. A szobatisztaságot hogyan érjük el a kutyánál?

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • zolynet

    addikt

    válasz zolynet #21755 üzenetére

    Egy kicsit más természetű, domináns malamut: CaesarMilan videó

    Csak hogy kicsit megakasszam a vitát.

    Life is too short to stay stock!

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Dark Archon #21826 üzenetére

    Ebben a hozzászólásban már annyi blődség van, hogy reagálni sem érdemes rá. Jó szórakozást! :DDD :O

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz philoxenia #21823 üzenetére

    Pontosan tudod, hogy értettem a "nálam"-ot. Legyen a "véleményem szerint", de továbbra is tartom, hogy játszod a hülyét, mint az illemszabályoknál. ALAPVETŐ, hogy amikor az ember mondjuk neveltségről beszél, akkor a saját környezetét veszi alapul. Tehát bátran ki merem jelenteni, hogy nálam egy tahó bunkó az, aki az utcán köpköd. És a szó ebben az esetben saját környezetet jelent. Mert bár valahol a világon ez nem számít parasztságnak, ahol én élek, igen. És igen, elmondhatod, hogy Kíánában mondjuk ettől nem lesz valaki bunkó, attól nálam (itt, ahol lakom), az. Mind helyileg (és nem kell pontosan ugyan úgy élnie mint nekem, nem kell itt az utcában laknia) az lesz.

    Szóval lovagolhatsz azon, hogy amit mondtam az nem minden esetben, minden emberre, minden környezetre igaz, ezzel csak két gond van:
    1. Ezt senki nem állította, te próbálod minden áron bebizonyítani, hogy nem, holott én nem is mondtam, hogy igen.
    2. Az, hogy SZERINTED a Hortobágyon nem ilyen egy illedelmes kutya, attól nálam (véleményem szerint), akár a hortobágyi illemtan is lehet az, amit én írtam. Mert szerintem akár amit írtam igaz lehet a világ összes kutyájára. Erről meg lehet a véleményed, de ha én azt mondom, hogy NÁLAM (szerintem) ilyen egy jól nevelt kutya, azzal nem tudsz mit kezdeni, mert ezen nincs fogás. Ha én így gondolom, akkor én így gondolom. És megpróbálhatod megmagyarázni, hogy SZERINTED ez a Hortobágyon nem állja meg a helyét, de ez továbbra sem zavar. NÁLAM ilyen egy jól nevelt kutya. NÁLAD lehet más, NÁLAD lehet, hogy van erre egy rendszer, ami országosan utca szinten fel van osztva, és minden ilyen "területnek" megvannak az általad formált normái. én egyelőre megelégszem szerény, felületesen alkotott véleményemmel is. Tehát nálam, szerintem, véleményem szerint olyan egy jól nevelt kutya, ahogy leírtam. Itt is, a Hortobágyon is.

    Másodszor szaladok nálad rá arra, hogy amikor nem tudsz a mondandóm érdemi részével vitatkozni, akkor egyszerűen formai dolgokba, stílusba, szófordulatba, megfogalmazásba kötsz bele. Ezt csináltad múltkor is, és most is kb. 4. hozzászólás óta. Rendben, neked van igazad. Részemről a fenti résszel lezártam a mondandómat, és a továbbiakban kínosan figyelni fogok rá, hogy még egyszer ne szaladjak rá erre.

    [ Szerkesztve ]

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz TazLeacher #21831 üzenetére

    A mondandóm érdemi részével Te nem is próbáltál vitatkozni.... ;)
    De én is befejezem.

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • válasz TazLeacher #21830 üzenetére

    Magyarul már nem találsz rajtam fogást, így elbagatelizálod a dolgot (miközben hatalmas öngólt lősz, hiszen reagáltál rá). Tipikus egoista "csak azért is nekem van igazam, de már nem tudom megcáfolni" kifejezése, enyhe nárcisztikus viselkedéssel nyakon öntve. Jó szórakozást magaddal ;]

    [ Szerkesztve ]

    Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

  • válasz philoxenia #21832 üzenetére

    Ja, igen, ez is megerősíti az előző hsz-em. Simán ignorálja, amivel nem képes vitába szállni és tolja, ami eszébe jut.

    Pedig nem olyan marha nehéz felfogni, ha 5 sötétbőrű körbeáll, azzal, ha a kutyája magától támad, csak kiprovokál egy ellentámadást, amivel a kutya a gazdáját is veszélybe sodorja.

    [ Szerkesztve ]

    Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

  • Daffni2

    addikt

    válasz Dark Archon #21834 üzenetére

    5 sötétbőrű körbeáll

    Ha egy "olyan"kutyával vagy,akkor nem fognak körbe állni,mert szarrá fossák magukat a kutyától.( a sötétbőrüek)

    "Aki ad,az nyer"

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • Orlin

    addikt

    válasz Dark Archon #21834 üzenetére

    A sötétbőrűek pont jobban szarnak a kutyáktól mint bármi mástól!

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Dark Archon #21826 üzenetére

    Akkor menjünk bele cincáljuk szét a hozzászólásod:

    Ugyanígy a példáddal, a kutya nem képes megállapítani, hogy épp nem csak egy csapat fesztiválos ugrál körbe.

    Ismét leírom, hogy nem támadásról, hanem morgásról, ugatásról volt szó. És de, támadhat, ha engem veszély fenyeget, mondjuk megütnek, meglöknek. Ez a védelem.

    Szerintem te sem támadnál, ha tényleg fenyegetően állnának körbe 5-en, a kutyádnak ugyan mi a fenéért kellene megöletnie magát?!

    Szerintem meg nem a létszámtól függ, hanem attól, ahogy az erőviszonyokat felmérem. Ha olyan, akkor 1 embernek sem megyek neki, ha olyan, akár 5-nek is. Ráadásul eléggé függ a miért. Lehet Te 5 ember láttán összecsinálod magad, én viszont simán kiállok 5 ember ellen, ha mondjuk a családom biztonsága a tét. A kutyám nem a másik 5 ember viselkedésétől teszi függővé az a támadást, hanem az én viselkedésemtől. Ő megijedhet, ugathat, moroghat, de pontosan tudni fogja, én mikor érzem magam fenyegetve. És mivel én ismerem a kutyámat, ha úgy ítélem meg, hogy nem szeretném, hogy támadjon, még akkor sem, ha gond van, akkor kiadom az ellenkező parancsot. Tehát maradásra, és nyugalomra intem. És nem fordítva. És igen, bizonyos helyzetben, ha kell, egy kutya az életét adja a családjáért.

    Ott kell kushadnia a lábadnál és megvárni, míg odaadod nekik, bármit is kérnek.

    Nem kell. Szerinted lehet, hogy kell, gyakorlatban viszont nem kéne. Erre akár ki is lehet képezni a kutyát. A kell ebben az esetben oltári baromság. Egy jól kiképzett kutyának egy ilyen helyzet nem gond.

    Látszik, hogy sosem kellett átélned hasonló helyzetet, nem beszélnél baromságokat.

    Ebből látszik, hogy mekkora hülyeségeket hordasz össze. Nem olyan régi hír, amikor egy bácsi hazafelé sétált, és rajtaütött a betörőkön. A két roti semmit nem csinált. Egészen addig, amíg a bácsit meg nem ütötték. A betörők az intenzíven végezték. A Te álláspontod szerint a két kutyának végig kellett volna néznie, ahogy félholtra verik a gazdáját.

    Egy nagy termetű kutya ült a gazdája mellett és egy másik ember meg akarta simogatni, a kutya meg izomból megharapta.

    Ez meg puszta vélemény, de az anyját simogassa, ne a kutyámat. Én se megyek oda az utcán, és simogatom a barátnőd, feleséged, lányod se**ét. Te milyen alapon nyúlsz hozzá az én családtagjaimhoz? Hogy veszi bárki a bátorságot arra, hogy engedély nélkül ilyet tegyen?

    A kutyádat neked kell megvédeni másik kutyától, ez teljesen érthető, különben nem fog falkavezérnek tekinteni, azt hiszi, hogy ez az ő dolga.

    Ez megint nettó hülyeség. Egy egészséges agresszióval, és öntudattal ellátott kutya meg tudja magát védeni a fajtársaitól. Miért nekem kellene megvédenem? Hol hallottad ezt a hülyeséget? Szerinted a farkas falkában minden harcot a falkevezér vív meg a falka tagjai helyett?

    Ugyan miben különbözik ez attól, hogy, ha embertől kell megvédened?

    A helyzet az, hogy Te kutyát tartasz, és meg kutyával élek. Mi egymásra vigyázunk, mert együtt élünk. Nem rabszolgát tartok, hanem egy önálló, érző lényt, akit ha jól neveltem, bizonyos helyzetekben önálló döntésre képes. A Te álláspontod szerint a zobi kutya végignézi, ahogy félholtra verik a családját, mert nem kapott parancsot, addig "kushad", amíg azt nem mondják neki, hogy mást csináljon. Kíváncsi vagyok, amikor betörő jön a házhoz, és nincs otthon senki, akkor ki ad a kutyának parancsot? Vagy akkor is kushadnia kell.

    csak az a kérdés, melyikünk van a tükörben.

    Ez mi ez a mondat? Ezen csak kacagni tudtam. Azt sem tudod, hogy mire válaszoltál? :W

    A legviccesebb az egészben, olyan emberekkel vitatkozol olyan dolgokról, amikről Te csak hallottál, meg Pista bá' mondta a vegyes boltból, de köszönő viszonyba nem vagy vele, a másik emberek meg megcsinálták. Ha látnád Daffni-t és a kutyát, lesülne az arcodról a bőr, hogy egyáltalán vitába szálltál vele. Minden, ami Ti nem vagytok. Egy lakásban tartott, maximálisan jól nevelt, kiképzett, engedelmes és jól szocializált kutya, aki családban él, és társállatként van kezelve, a család tagjaként. Ezzel szemben neked van egy kertben tartott, neveletlen kutyád, saját belátásod szerint sincs igazából se időd, se kedved vele foglalkozni, (bizonyos esetekben még sétáltatni sem) még azt is képtelen voltál elérni, hogy a saját kutyád téged ne harapdáljon.
    És Te okítasz minket? Véleményed lehet, a gond az, hogy a gyakorlat és élet minket igazol. Ha tudnál felmutatni valami eredményt (mármint azon kívül, hogy a kutyát lerombolja a kertet, téged harapdál, de átugrik egy partvisnyelet), azt szívesen fogadnám, mert az egész a te "szádból" annyira hiteltelen, amennyire csak lehet. Erre szokták azt mondani, hogy mindenki jó valamire, ha másra nem, elrettentő példának. Az eredményeid alapján tökéletes példa vagy arra, hogy a kezdő gazdák elég lehessen állítani, hogy hogyan NE csináld!

    Remélem elég kimerítő volt a válaszom.

    [ Szerkesztve ]

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz philoxenia #21832 üzenetére

    Tényleg nem fogok rá reagálni, de azért leírod nekem szájbarágósan, hogy mi volt ennek a hozzászólásnak az érdemi része? Leírtál egy alap igazságot, hogy más környezet, más szubkultúra, más szokások. Ezt nem vitattam. Mit lehetett volna ezen vitatni?

    Lehet szövegértelmezési problémáim vannak, de nem látom ebben az érdemi részt.

    madgie: Há' me' mé? Egyébként nem, de ez jelentene valamit? Ez pejoratív jelző lenne ebben az esetben?

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz TazLeacher #21842 üzenetére

    Hülyeségeken napokig rágódásban és kákán csomót keresésben rosszabbak vagytok, mint a hifi topikbeliek :P

    [ Szerkesztve ]

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • bb0t

    senior tag

    LOGOUT blog

    Nákuska új nyakörve. :C A bilétát csináltattam, a sok műveletlennek mondom, hogy egy havasi gyopárt ábrázol. ;] Hátul call me baby címünk telefonszámunk. A nyakörv alumínium csat "különösen aktív kutyáknak". :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

  • Daffni2

    addikt

    válasz TazLeacher #21838 üzenetére

    "A kutyádat neked kell megvédeni másik kutyától, ez teljesen érthető, különben nem fog falkavezérnek tekinteni, azt hiszi, hogy ez az ő dolga."

    Ilyeneket a tükrös "iskolában"terjesztenek.

    Több kutyás van a környezetemben akik oda jártak a kutyáikkal, katasztrófa amit műveltek,az első pici összezörrenésből azonnal kivonják a kutyát, persze ezzel teljesen megakadályozzák a normális rangsor kialakulását, egy csomó indokolatlanul elfojtott reakció miatt totál flusztrált lesz a kutya.

    Miután sikerült megértetni velük a lényeget és nem avatkoznak közbe, totál béke van.

    Az állandó ordibálás a kutyákkal sajnos továbbra is elég idegesítő, a behíváskor alkalmazott kutyulimutyulijólvanokosgyereidenagyonokosügyesgyeregyere, kiborító :W

    "Aki ad,az nyer"

  • bb0t

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Daffni2 #21846 üzenetére

    Elvittem agilityre a kutyat, ket lany mickey eger hangon gugyogott folyamatosan. Ebbe en 5 alatt lefaradok.

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

  • bb0t

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz TazLeacher #21848 üzenetére

    Ez kb. 1 hónapja volt. Aznap Nucky exxxxxtra engedetlen volt. Coursingról mentünk át, gondolom sok volt az inger, vagy nem tudom de nem reagált se a behívásra se arra, hogy marad, nem adta oda a játékot, úgyhogy égtem mint a rongy. :D Egyébként maga a gyakorlást jól ment neki, szívesen csinálta, bár a kúszón nehéz volt átkönyörögni. Kicsit azt éreztették velem az oktatók, hogy a 6 hónapos kutya miért nem feltétlenül engedelmes. :U A két fiatal lány szökdécselő gügyögő szivárványos csillámf@szláma hangulata sem tetszett igazán, de nem adjuk fel. Valamilyen sport kell, és szerintem az agility testhez álló neki. Csak valami olyan kéne ami komolyabb más mentalitású.

    Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz bb0t #21849 üzenetére

    Mi 9 hónaposan próbáltuk először. Szerintem az alapvető gond, hogy amikor tanulunk, az nekik munka. Ezt meg alapból játéknak fogta fel. Nálunk sulin kívül volt, a park egy részében. Akadálysor közben lendületből tovább futott és nem kanyarodott be, mert meglátott egy kutyát. Nagyon élvezi, nagyon szereti, én nem tudom sokszor tartani az iramot, kiköpöm a tüdőmet.

    De mondjuk alapvetően én is mókának fogom fel. Nem azért csináltuk, mert el akarok ezzel érni valamit, hanem azért, mert jó testmozgás, ő meg nagyon élvezi, és játszva tanul.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák