Új hozzászólás Aktív témák

  • Vision

    veterán

    válasz axioma #25524 üzenetére

    Na jó, kicsit hosszú lesz, de tartsatok ki! Ahogy korábban írtam, küszködünk a telekvásárlással.

    Amik peremfeltételek, Econ is írta korábban: kulturált, drága környezetben már csak összeközműves telkekre engednek építeni. Nincs de, hát, csak, kivétel, satöbbi. Nincs összközmű (ideértve áram, csatorna, vízellátás), akkor nincs építési engedély.

    Budaörsön néztünk összközműves telkeket, amelyeknek mezőgazdasági besorolásuk van. Megfuttattam a főépítésznél, nem fogják átminősíteni, 3% a beépíthetősége, pont. Az árazásuk jelenleg nem ehhez igazodik. 850 négyzetméteres telket néztünk, ezt 33 millióért árulják. Erre egy 20 négyzetméteres mezőgazdasági építményt (nem lakóházat!) rakhatsz. Nyilván sosem fog elkelni ennyiért.

    A héten néztem egy olyan telket, amelyen van víz, áram, üdülőövezeti a besorolása, nagy, 2 külön épületet lehetne rá építeni. 74 millió az ára. Erre a telekre jelenleg semmit sem lehet építeni. Egy kerti budit sem. A csatornahálózattól 150 méterre van. Viszont mivel ezen a területen vízközmű társulás van, ezért csak ők építhetnek csatornát. Na most, a frankhegyi vízközmű társulásnak jelenleg 8 élő pere van az önkormányzattal. Tehát nem lesz itt csatornaépítés a következő évtizedekben, ez biztos. Abszurd, de ha nem lenne ez a közműtársulás, valszeg sokkal egyszerűbb lenne megoldani a dolgot. Tegnap számolgattuk az asszonnyal, 5-10 millióból meglenne a csatornázás akár a közút alatt is.

    Na de! A gond az, hogy túl keskeny az út (az önkori szabályozása szerint). Az önkori előírja, hogy szélesítsék ki, csak akkor ad engedélyt a saját erős közműépítésre. A közműtársulás azért pereskedik, mert az önkori útépítésre/szélesítésre akarja kényszeríteni őket, miközben törvény szerint közutat csak állami szerv építhet. Róka fogta csuka esete: az önkori nem ad engedélyt csatornázásra, mert nem elég széles az út, de az utat csak az önkori szélesíthetné meg a törvény szerint, amit nyilván nem akar megfinanszírozni. Azt én meg nem mondom, hogy a vízközmű társulás, vagy az önkormányzat a hibás, de előbbi 30 éves fennállása alatt szinte semmit sem tudott elérni közművesítés terén. Ez ezért beszédes.

    Olyan érzésem van, hogy az egész beépítés dolog adminisztratív eszközökkel van elszabotálva. Ki is mondta az egyik építész a főépítész irodából, hogy Budaörs (de nyilván a 2, 12, többi agglo település is) megtelt. Meglévő lakóövezeti telkek hasznosítását támogatják, és csókolom.

    Budaörs tele van jó adottságú, jó lokációjú telkekkel, amelyek ezen előírások miatt nem építhetőek be. Én feladtam a harcot, megvesszük azt a lakóövezetit, ami ugyan kompromisszumos, de azért mégis elég jó ár/érték arányú.

Új hozzászólás Aktív témák