Új hozzászólás Aktív témák

  • Fritz Teufel

    addikt

    válasz mzx #25375 üzenetére

    "Nos kezdjük az elején, mi is ez a MAC cím:
    A MAC cím vagy MAC Address ("Media Access Control") segítségével tudjuk azonosítani a hálózati eszközöket, függetlenül a géptől vagy az operációs rendszertől.

    Első körben a különbségei az IP-címmel szemben: ez a cím a fizikai eszközhöz kötődik, tehát ha másik gépbe tesszük a hálózati kártyát, annak a kártyának a MAC címe nem fog változni, a gépnek magának pedig nincs is MAC címe. Ez minden egyes eszköz esetében egyedi cím, tehát nincs még egy eszköz elméletileg, amely ugyanazt a címet kapta mint a miénk. Erről az IEEE szabványügyi hivatal gondoskodik, ő osztja ki a felhasználható címeket a gyártóknak (azért írtam hogy elméletileg nincs még egy ismétlődő cím, mert virtuális eszközök esetén vagy ahol átírható ez a cím, elvileg lehet ütközés).

    Mivel tudjuk, hogy jó sok ilyen címre van szükség, nem csoda ha ez a cím hat pár, tizenhatos számrendszerbeli számból áll. A szabvány első formájában 281 474 976 710 656 kiosztható címet biztosít, ami az előrejelzések szerint kb. 2100-ig még elég lesz, szóval egyelőre ezen ne fájjon a fejünk!

    Amiért ezt a címet érdekes lehet tudni, az például a tűzfal / router beállítások. Itt ugyanis MAC cím alapján megadhatunk korlátozásokat, pl. csak az általunk megadott MAC című eszközök férjenek hozzá az internetkapcsolatunkhoz (mondjuk wifi esetén) és senki más nem. Ez pedig jó lesz első szűrőnek, hiszen a saját MAC címeink nem fognak változni és idegen eszközök pedig más címmel rendelkeznek, amivel nem fognak tudni csatlakozni."

    How to change MAC address

    Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2

Új hozzászólás Aktív témák