Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz kemotox #64604 üzenetére

    Értem, hogy most trollkodsz, de nincs igazad. Ubuntu/Mint/Debian felhasználó sokszor találkozik olyannal, hogy egy adott progi nincs meg a tárolókban, és binárist sem talál hozzá. Nosza jöjjön egy forráskódból forgatás, tar.gz vagy git forrásból. Csak aztán derül ki, hogy nem fordul a kód, és hiába rakja fel hozzá a függőségeket, azok túl régi verziók.

    Függőséget neked kell telepíteni (kivéve ha AUR-os script alapján megy), de utána legalább lefordul külön szenvedés nélkül. Semmi extra szolgáltatást nem nyújt, frissek a csomagverziók, a development eszközökből minden megvan a tárolóban.

    A seggkinyalás úgy volt értve, hogy Mint + nagyobb DE-ken minden előtelepítve jön, minden előre bele van integrálva a rendszerbe, minden előre be van állítva. Ez jó is, amíg minden működik vagy nem akar valaki minimalista rendszert, vagy nem akarja átlátni a rendszert. De ahogy eltörik valami, máris nem fogja érteni, hogy hogy lehet megoldani. Vagy ha feltelepít egy másik grafikus felületet, amin nincs azonnal alapból minden, tálca, hálózati app, mit tudom én, akkor nem érti, hogy miért nincs, mikor Cinnamonon meg KDE-n bezzeg ott volt. Igen, azokon ott volt, azok full extrás asztali környezetek és még rommá is vannak konfigolva, témázva. Persze más grafikus felület is fullextrássá tehető, csak ott neked kell feltenni a hozzávalókat meg bekonfigolni, de akkor már érteni is fogod, hogy mi micsoda benne.

    De ugyanez a baj a telepítőkkel is. Kedvenc ubynk pl. azért viseltetik ellenérzéssel az UEFI-vel kapcsolatban, mert Mintes telepítőknek nem sikerül bejegyeznie a bootopciókat az UEFI-be. Archon ugyanezt installer híján kézzel kéne megcsinálnia, de ott látja a Wiki alapján, hogy milyen parancsok kellenek hozzá, milyen lépések vannak, ahogy adja ki sorban a parancsokat, azonnal látja melyik mit írt ki, van-e hibaüzenet, ha nem működik a boot, akkor át tudja nézni, hogy milyen parancsokat adott ki eddig, mi kell még hozzá. Ezt Mint-en alapból nem látod, a telepítő megcsinálja automatán. Ha megcsinálja, mert ha nem sikerül, megint nem fogod látni mi romlott el.

    Vagy pl. Arch-klón-script telepítésekor nem értette, hogy miért nem megy a Wi-Fi-je. Teljesen megértem, Mint-en eleve fent van minden firmwarecsomag, így alapból megy. Archon alapból nincs semmi, neked kell utánanézni, hogy milyen Wi-Fi hardvered van, ahhoz milyen firmware kell. De akkor máris bejön az az előny, hogy csak azt kell feltenni, nem kell nem tudom én másik hány száz csomagot feltenni (mint ahogy Minten van), amik sose lesznek a rendszereden mire használva, csak a sallangszámot, bloatot növelik.

Új hozzászólás Aktív témák