Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #78232 üzenetére

    Már pedig a Gnome szinten minden disztróban átkutyult. Talán még a GnomeOS, meg vanilla Arch-ra felrakott vanilla full Gnome az, amiben nincs kutyulás, de az meg sok felhasználónak túl fapad lesz, se addonok, se témák, se extra konfigurálási lehetőség, csomó hiányzó tool, stb.. Épp ezért a legtöbb Gnome-os (meg KDE-s) disztró nem áll meg a vanilla minimumnál, hanem teljesebb körítéssel látják el, ahogy te nevezed, átkutyulják. Csak azért hogy extra feature-ök legyenek benne, meg felhasználóbarátabb legyen. A PopOS semmivel nem spécibb. Ugyanolyan ultrafelhasználóbarát, mint a Mint, csak míg a Mint inkább nagymamáknak meg gyenge (bár egyre inkább nem „olyan gyenge”) gépeseknek van inkább, addig a PopOS meg a gamerségre koncentrál jobban, de mindkettő törekszik rá, hogy minden fent legyen a rendszeren, a PopOS még az NV driverre is figyel, meg próbálnak nem Snap-ot nem nyomin a user arcába, ahogy a Mint se.

    De ha valakinek Gnome kell, akkor könnyű dolga van, mert a legtöbb disztró eleve azzal jön a flagship vátozatban, Fedora, Ubuntu, talán Manjaro is. Én is használtam Gnome-ot, amikor fél évig először kísérleteztem Waylanddel. Nem volt vele nagy bajom, fapadnak tűnt, Arch alatt kicsivel 400 MB alatt megállt a fogyasztása is, de végül gyorsan meguntam, hogy nem lehetett rendesen testreszabni, meg addonok nem akartak rajta futni. Marginálisan használható volt azért, de inkább átnyergeltem jobban testre szabható pálcika WM-ekre, amik nem csak rugalmasabbak, de kb. csak fele annyit fogyasztanak, egy config fájllal menthető minden beállításuk, stb..

    #78233 CPT.Pirk: Manjaro-val nagyon mellényúlni nem lehet. Ahogy Arch-csal és Arco Linuxszal se. Játéknál arra kell figyelni, hogy lehetőleg frissebb rolling legyen, hogy megkapd az újabb, optimalizált GPU drivereket, Mesa optimalizációkat, meg az új Wine, Proton, DXVK, stb. verziókat, shader compiler dolgokat. A játék az tényleg az a műfaj, ami kínkeserv LTS disztrókon, a régi csomagverziók miatt.

    Chakra azért nem is jut sehová, mert túl komolyan veszik ezt a Qt only és KDE only filozófiát. Plusz kevés erőforrás, kevés fejlesztő van mögötte. Archnál, Manjaro-nál nagyságrendekkel több, nagyobb felhasználói tábor is, ha valami bug van, többen jelzik, gyorsabban javítják, jobban jönnek az új verziók, stb..

Új hozzászólás Aktív témák