Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #78252 üzenetére

    Igazából ha elérsz egy szintet, akkor a disztró mindegy. Bármelyiket be tudod konfigolni ugyanolyanra, hogy ugyanaz legyen fent, ugyanúgy működjön, ugyanúgy nézzen ki. Onnantól a disztrók már csak abban különböznek, hogy
    1) milyen rendszerben frissülnek (kiadás alapú, fél rolling, full rolling)
    2) mennyire frissek
    3) mennyi csomagot érsz el hozzájuk
    4) esetleg zárójelesen az initrendszer milyen alatta, de ez egy szűk réteget leszámítva nem sok embert foglalkoztat.

    Meg attól is függ, hogy kinek mi a legjobb disztró, hogy mire használja a gépet. Te pl. elég erős, de régi, Intel IGP-s üzleti notikat használsz, hagyományos windowsos szemléletű klasszik desktop DE-vel, Gtk-ökoszizstémával, nem játszol, stb.., ezért neked a Mint Cinnamon jön be a legjobban, mivel annak pont ez a műfaj áll testhez, ilyen gépre és felhasználásra van tervezve. De azt felejted el, hogy ezzel nincs mindenki így. Vagy mert nagyon új hardvere van (legújabb Ryzen proci, legújabb dedikált GPU-k), vagy mert játék vagy fejlesztés miatt kellenek neki a friss verziók, friss libek, vagy mert unja már a windowsos hagyományos DE-s életérzést, és valami frissebbre, másabbra, modernebbre, stb. vágyik (mac, tablet filozófia, tiling, stb.).

    Ez a GRUB is olyan, hogy sok disztó megszokásból beleerőlteti. De a sima, titkosítatlan, ext4 partíciókat használóknak teljesen felesleges, ez kb. a userek 95%-a. Persze én megértem a disztrókat, ők általánosságban gondolkodnak, gondolnak arra az 5%-ot kitevő extrém userrétegre is, akik szoftveres titkosítást, RAID-et, LVM-et, egzotikus fájlrendszereket használnak (bootolásra is), így nekik meg kell, így inkább benne hagyják, biztos, ami biztos alapon benne legyen, hogy ha kell, akkor ne a usernek kelljen saját magának ezzel vergődnie.

Új hozzászólás Aktív témák