Új hozzászólás Aktív témák

  • Phantomhive

    aktív tag

    válasz HaZse #18782 üzenetére

    Tegyük fel, hogy kifejlesztesz egy szoftvert, amivel a legtöbb számítógép képes lesz mondjuk teszem azt az agyhullámmal való vezérlésre és ezzel segítesz az emberek egy közösségén(ők a hackintosh közösség megfelelői).

    Ezt a szoftvert egy közösséggel fejlesztettétek ingyen, szabadidőben, mindenféle anyagi támogatás nélkül. Ezt a rendszer elég nehéz beüzemelni, blabla. Léteznek leírások, videók, fórumok, sok egyéb forrás, ahonnan megtanulható a rendszer működési elve és a beüzemeléséhez szükséges tudomány is elsajátítható.

    A programozók ingyen adják a programot, a felhasználók ingyen kapják a programot.
    A programozó elégedett, mert segített embereken, a felhasználó boldog. A közösség szépen építgeti magát belülről, egyre nagyobb és nagyobb és nagyobb és egyre több dolog lesz támogatva és mindez ingyen pénzből gyakorlatilag. Csak néhány jó lelkű támogató van, akik az oldalak/fórumok fenntartásában segítenek vagy esetleg hardwarekkel támogatják a dolgot.

    Egyszer csak paff, jön egy marék ember, akik harmadik félként beállnak a felhasználó <--> programozó közé.

    A programozóktól ingyen kapják a programot, de a felhasználóknak már pénzért adják tovább és nem fizetnek a szerzett jövedelemből semmilyen járulékos összeget a programozóknak, akik megteremtették eleve a lehetőséget, hogy ők (hívjuk őket zsivagooo szavával) a "vérszívók" utána pénzbeli javakra tehessenek szert nagyjából azért, hogy csinálnak egy telepítő pendriveot, feltesznek egy más által megírt rendszerbetöltőt, feltesznek egy más által megírt hálókártya drivert, egy más által megírt audio drivert, fake-smc kextet, sata kextet, usb3 kextet, sorolhatnám.
    Mind-mind más munkáit másolják, amiket kb. 10 perc alatt vadásztak össze a fórumokon.

    1 óra alatt működőképes hackintosht varázsolnak(mivel csak specifikus hardwarekre hajlandóak elvállalni a telepítést természetesen) és zsebreteszik a 10-20ezer forintjukat.

    Gyakorlatilag a programozót maximálisan megkárosítják és tulajdonképpen a felhasználót is, mivel amit a "vállalkozó" megtesz, azt nagyjából ő is megtudná tenni (utálni fogsz zsivagoo :D ) Ennek a követésével.

    Remélem logikusan levezettem a dolgot és nem kell elmagyaráznom, hogy ez morálisan hogyan hat mind a programozókra, mind a közösségre és hogy mit fog ez eredményezni.

    Továbbá tonymac is gyakorlatilag ezt csinálja azáltal, hogy összelopkodja a programozók munkáját és saját néven kiadja Multibeast néven.
    Kétségtelenül nem kér érte pénzt (még), de megkockáztatom, hogy vannak adományozó gombok a weboldalon.

    [...] and on the sixth day God created Manchester

Új hozzászólás Aktív témák