Új hozzászólás Aktív témák

  • gipsztigris

    addikt

    válasz katangel #6288 üzenetére

    Nem tartom magam hozzáértőnek, (talán tapasztalt az vagyok) de nagyon röviden néhány szempontot és paramétert megpróbálok leírni.

    Két felé kell osztani a navigációs készülékeket, illetve a lehetséges vásárlókat.

    1, Aki abszolút használatra kész (térképekkel feltöltött) készüléket szeretne, mert
    - vagy nem ért hozzá és csak használni szeretné
    - vagy pedig nem szereti a buherálást

    2, Aki alapvetően olcsó de használható készüléket keres, és nem idegen számára a Google és a kül. fórumokon és csatornákon keresztül beszerzett navigációs szoftver, és hajlandó némi buherára a készülék üzembe helyezését illetően.

    Nos!

    Az első csoportnak ajánlom a Garmin készülékeit, és az olcsóbb árfekvésben olyan WindowsCE alapú PNA készülékeket amelyekhez előre telepített térkép rendelkezésre áll! Ilyenek a CNS és Navon készülékek iGO alapú navigációval, vagy a Wayteq készülékei Sygic alapú navigációs programmal. Ezeknél létezik csak Magyarország, illetve teljes Európa térképpel ellátott PNA is. Ezek a készülékek értelemszerűen drágábbak, mert nem csak a hardvert hanem a szoftvert is megvásárolja a felhasználó, adott esetben évekig jár hozzá ingyenes térképfrissítés. 35 ezer forinttól fölfelé de inkább 50 ezer forint környékén már van választék a komplett térképpel ellátott készülékekből.

    A második csoportnak a lehetőségei leszűkülnek a WindowsCE alapú navigációs eszközökre.
    Hardveresen a piacon kapható PNA-k szinte egyformák, kivételt képez ez alól a kijelző mérete, és a kiegészítő szolgáltatások amik nem tartoznak feltétlenül a navigációs készséghez. Ilyenek a Bluetooth kihangosítás, az FM transmitter, a zenelejátszó, és esetleg a TMC képesség. Bár ez utóbbi a navigációhoz tartozik. Ebben az esetben megvásárol a júzer egy számára szimpatikus készüléket, majd valamilyen forrásból saját maga beszerzi a navigációs szoftvert és használja, ahogy tudja. Az olcsó navi program nélküli készülék esetében hozzá kell tenni, hogy az illegális szoftver használat jogellenes tevékenység, és a szoftvergyártók az ilyen szoftverek használata esetén semmilyen terméktámogatást nem adnak, valamint adott esetben a törvény is bünteti. De ettől függetlenül sokan választják ezt a kockázatosabb de olcsóbb megoldást. Sajnos (vagy hál Istennek) a ma kapható ázsiai gyártmányú PNA-k mindegyike alkalmas arra, hogy bármilyen WindowsCE alapú navigációs szoftvert futtassunk rajta mindenféle buhera nélkül. Ilyen készülékek már 20 ezer forint alatt kaphatók, van olyan márka is, ahol két év garanciát adnak a készülékre.

    Tehát először szerintem döntsd el, hogy melyik típushoz tartozol és ha találsz szimpatikus készüléket akkor a kiszemelt "áldozattal" kapcsolatban kérj konkrét segítséget, ill. információt.

    "Mindig kész vagyok tanulni, de azt nem szeretem, ha kioktatnak" -S.W. Churchill-

Új hozzászólás Aktív témák