Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz snowdog #7737 üzenetére

    Elvileg lehet rá lehetőség, de nem tudom pontosan mit csinál az Android OS.

    - Tudjuk, hogy képes a GSM tornyok és WiFi AP-k alapján megmondani, hogy nagyjából hol vagy.

    1: Ilyenkor máris továbbküldheti ezt az adatot a navigációs programnak hamis GPS koordináták formájában (nyugodtan megteheti, miután engedélyezted ezt a rendszerbeállításoknál, és amúgy is be van építve a rendszerbe a felhasználó által is használható "mock locations" is). Ilyenkor akár 0 műholdról, 0db jelerősséggel is megjelenik a jelölőpont a térképen, hogy hol vagy. A Nokia is csinál ilyet Symbian-on is, ott ilyenkor jó vastag piros karikát rajzol a jelölőpont köré, ezzel jelezve a saccolás pontosságát (falvakban kb. annyit mond, hogy melyik faluban vagy, városban kicsit jobb).

    2: Letöltötte internetről azt, hogy ilyenkor melyik műhold hol van. Összeveti azzal, hogy te hol vagy, és ez alapján esetleg még azzal is, hogy mi a helyzet a fejed felett az ionoszférában. Ezekből máris kész van egy térkép arról, hogy mely műholdakra milyen eséllyel lát rá a GPS vevő. Még azt is tudja, hogy hány csatornás a vevő. Innentől elvileg már gyerekjáték megmondani a GPS-nek, hogy melyik frekvenciákra álljon rá. Akár az összes lehetséges sávra fixálhatja a frekvenciákat, így nem marad keresésre fenntartott, pozicionáláshoz nem használt sáv, még a gyakorlatilag inaktív, pozíciószámításba be nem vont műholdakat is üldözheti olyan alacsony jel/zaj viszonnyal, amit magától talán fontolóra sem vett volna, de ha elgördül előled az akadály, pl. lefordulsz egy merőleges utcába a városi magas épületek közt, akkor máris rá tud kapni (miközben a városi példában kiesik pár másik).

    Persze amint van valódi GPS pozíció is, onnantól haszontalanná válik a cellainformáció. És fogalmam sincs, hogy a 2-es variáció megtörténik-e a gyakorlatban, vagy sem. Nehéz megmondani, mert már az XTRA adatokkal, GSM cellainfó nélkül is néhány másodperc alatt valódi GPS pozícióhoz lehet jutni, hisz amint felderített pár műholdat (elég annyi is, hogy tudja melyik az a műhold, nem is kell, hogy teljesen értelmezhető legyen a jele), máris lehet egy durva saccolása a műholdak alapján is arra nézve, hogy hol van, és ez kiválthatja a GSM cellainfós saccolást.

    Az 1-es és 2-es kombinálható is. Talán csinálja is az S2 és S3, mert azokon tényleg 1 másodpercen belül fel tud állni a GPS úgy, hogy rögtön 10+ műholdat követ. Az S1 még nem ilyen fürge A-GPS módban és engedélyezett Google helymeghatározással sem.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák