Új hozzászólás Aktív témák

  • pjen

    félisten

    válasz J.J. András #39500 üzenetére

    Attól,hogy Te nem tudsz valamit elviselni és baromságnak tartod még szabályos.A lajtán túl az van ami van,ez a lajtán innen van.Az épített környezet leginkább azért van,hogy kényelmesen élhessünk benne.Piszok jó lakni egy száz éves lakásban,aminek 4 méter a belmagassága,hagyományos nyílászárók vannak,aládúcólt körfolyosó és nemlehet hozzá nyúlni mert van rajta egy stukkó amitől műemlék.A panel házakon akkor,gogy lehet rengeteg kültéri?

  • LanyUs

    senior tag

    válasz Stylewars_kp #39476 üzenetére

    Találtam képet, ahol jobban látszik, hogy nem a tetőn, hanem a terasz feletti falon van ( bejelöltem pirossal ). Szívesen megosztanám a teljes képet is, de nyilvános fórum... annak minden pozitív hozadékával.

    A szomszéd felől a lábazathoz vezetett kültéri pedig így lett megoldva ( volt már, de újra aktuális ). Azóta befejeztem a kerítést is :)

    Adtam neki egy kis óvást/gondoskodást + igényt, mert nem tudtam elnézni ezt az ocsmány készüléket ( elnézést kérek nem a Daikin-nal van bajom, alapból nem tetszett egyik sem :)) )

  • arcsin

    senior tag

    válasz LanyUs #39502 üzenetére

    A 3. képen szinte kutyaházi luxust kap az a Dankin külsö egység:DDD

  • Stylewars_kp

    senior tag

    válasz LanyUs #39502 üzenetére

    Csinatos. :DDD

    Nekem is lenne hely ahova Te raktad csak nekem onnan minimum 15 méterre lenne a klíma beltéri egysége. Nekem a terasz teteje az a ház tetejének a folytatása. Neked ennél jobb helyre nem is kerülhetett volna.

    Nem a legfrissebb kép. Azóta már fent van a cserép. Kép közepén van egy ajtó nyílás. Attól balra lévő falra raknám fel.

  • J.J. András

    őstag

    válasz mpo #39348 üzenetére

    az a baj, hogy most vagy sietsz és felületes vagy, vagy fogódzkodót keresel valamire.
    azt fogadjuk el, emberek vagyunk, és én a gyakorlatom során rengeteg olyan rendelettel, törvénnyel, szabályozással találkoztam, ami itt-ott ellent mond egymásnak, vagy kettős értelmezést enged meg.
    DE !
    ez az a korm. rendelet, ami pont az irodaházak, üzemek, egyéb létesítmények megnövekedett zajforrásként való megjelenése hivatott módosítani, azért hogy a környezetében lévő lakó-pihenő övezetek használati értéke ne csökkenjen ...
    SZÓVAL, SZERINTED HELYES amit leírtál ?? mert a többi bekezdést miért nem olvasod utána?
    I. Zárt ablakok mellett is lakószobára 40-5 = 35dB a megengedett érték ! (mennyi tud egy ilyen klíma? 60dB :? Az 15 méter távolságból is még csak 50dB ! ;)
    "(5) A (4) bekezdés szerinti követelmények mellett a (4) bekezdés b) pontja szerinti zajforrásoktól származó zajterhelésre (az építőipari kivitelezési tevékenységtől származó zajterhelés kivételével) a 4. melléklet 1., 2., 3., 4. sorszám szerinti helyiségekben az ott meghatározott határértékeknél 5 dB-lel kisebb értékeket kell teljesíteni."
    II. Látod mi van odaírva ? Nem koncentrált zajforrásra vonatkozik a 40-5dB =35dB, hanem a "jellemző forgalmi helyzet" a mértékadó zajterhelés..., szerinted ami utcán olykor olykor elhalad jármű, az ugyanazt a zajforrást generálja 20m távolságból, mint egy mondjuk 5m-re felszerelt klíma a szomszéd ablaka alatt folyamatos üzem mellett..., hát nem :U
    III. És a jogalkotó megint nem volt hülye, csak aki nem tudja értelmezni, és félre akarja magyarázni, egyértelműen, magyarul leírja " b) az épületen belül vagy azzal szomszédos épületben folytatott termelő vagy szolgáltató tevékenységtől, illetve az ehhez alkalmazott géptől, berendezéstől, egyéb zajforrástól
    származó zaj terhelési határértékeit a 4. melléklet tartalmazza."
    A 4-es mellékletben leírták, és csökkenteni kell 5dB-lel.
    IV. A legfontosabb amit elfelejtesz: HASZNÁLATBAVÉTELKORI ÁLLAPOT! Akkor volt Neked klímád fent, amikor ő a használatbavételi eljárásra beadta igényét a hatóságnak? Nem volt, mert utólag szerelsz, és ő igazodjon hozzád? Nem, nem, nem .... neked kellene bejelentened, hogy zajforrást telepítesz.
    "(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti követelmények teljesítése érdekében a homlokzat mértékadó zajterhelését a zajtól védendő épület használatbavételi időpontjában jellemző forgalmi helyzet alapján kell megállapítani.
    (4) Az épületek 4. mellékletben megadott zajtól védendő helyiségében
    a) az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől (pl. felvonóktól, kazánoktól, szivattyúktól, szellőző- és klímaberendezésektől, vízellátási, csatornázási, fűtési, világítási berendezésektől), és
    b) az épületen belül vagy azzal szomszédos épületben folytatott termelő vagy szolgáltató tevékenységtől, illetve az ehhez alkalmazott géptől, berendezéstől, egyéb zajforrástól
    származó zaj terhelési határértékeit a 4. melléklet tartalmazza.
    (5) A (4) bekezdés szerinti követelmények mellett a (4) bekezdés b) pontja szerinti zajforrásoktól származó zajterhelésre (az építőipari kivitelezési tevékenységtől származó zajterhelés kivételével) a 4. melléklet 1., 2., 3., 4. sorszám szerinti helyiségekben az ott meghatározott határértékeknél 5 dB-lel kisebb értékeket kell teljesíteni."

    Végig olvasnád ??? Azaz, utólag szerelsz klímát, utólagos zajforrást generálsz, még lehet engedélyt is kell kérned egy egyéb nem módosított rendelet alapján. Szóval a kulcsszavak amiket keresel: utólag; nem a zajszennyezést szenvedő, hanem Te telepítesz; lakóegységekre -5dB;
    És szerintem a zárt ablakot meg nem követelhetsz meg, mert joga van az egészséges levegőhöz, alaptörvény! Amúgy amit itt csináltok, az pontforrás, egész másképp viselkedik, mint egy tömegzaj, az utcai zaj. Nem zárhatod be a saját házába és kényszerítheted hangszigetelje le totál a saját házát, mert Te oda teszel egy zajforrást az ablaka alá, hogy csak neked hűvös legyen, ezt kellene megértenetek! Megszerzett jogáról nem köteles lemondani! Te akarsz telepíteni, telepítsd úgy, hogy mások érdekei se csorbuljanak!!! ÉS MÉG EGYSZER, LEHET ÚGY MINDEN HELYZETBEN TELEPÍTENI, MA MÁR MINDENRE VAN MŰSZAKI MEGOLDÁS, LEGFELJEBB DRÁGÁBB!, de azt viselje, aki telepíteni akarja.
    Az amit Te ide beidéztél, az egy kurvára erős sarkítás, amiben az új építésről van szó. Amikor megcsinálták a paneleket, a legtöbb kádár-kocka családi házat, a 80-as és 90-es évek családi házait, nem volt ilyen zajterhelés. Hány évesek vagytok? Jó ha 50÷60 családra jutott 1db autó a 80'-as évek végén.! Most meg minden magyar családnak van statisztikailag 1,5 autója! Ahogy változik a világunk, változik és alkalmazkodik a jogi környezet ... és a normál erkölcs hív életre egy csomó szabályozást azért a jobb helyeken, így ide haza is.
    Te most azt akarod mondani, hogy leszarod, hogy Te utólag telepítesz klímát, ami utólagos zajforrás, és ő mivel nem telepített, ne nyissa ki az ablakát szellőztetni, hűsölni, és ráadásul viselje el zárt ablakok mögött (ami biztos nem hangszigetelt és hőszigetelt) a forró nyarat...., vagy éppen hallgassa a kültérid búgását.... ez normális hozzáállás?
    .... és még egyszer, csak azon akadtam ki, találtál egy szövegrészt, ami megvédi azon állítást, hogy 40dB-ig bármit telepíthetsz, de sajnos ez egy kiragadt rész, és az egész rendeletet kell nézni. :R

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • J.J. András

    őstag

    válasz pjen #39501 üzenetére

    Te komolyan, nem érted, úgy, hogy szabálytalan, csak elnézik a sok butaságot, mert tudják nem lenne pénz a bírságok kifizetésére....

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • J.J. András

    őstag

    válasz pjen #39503 üzenetére

    na, na, ezt vond vissza, ott az OTÉK, beidéztem, minden városnak van saját HÉSZ-e.
    De ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor miről beszélünk...
    Te nem látsz rá olyan dolgokra az épített környezet kialakításában, ami egyértelmű a hozzászólásaidból, mert akkor ennyi sületlenséget és jogszabály ellenes dolgot nem írtál volna le, és én csak rá akartalak vezetni, hogy fogadd el, ezek a dolgok le vannak szabályozva, amin szerintem lehetne szigorítani, de az eszközöket ezek betartatására a hatóságok, jegyzők, önkormányzatok kezébe tette a jogalkotó.
    Ha ők nem teszik, akkor az egyén, ahogy feljebb írták (birtokvédelem, zajterheléssel összefüggő eljárások stb.) bírósági úton megteheti.
    DE!!! Ettől, hogy rossz gyakorlatot folytatsz, és orrba-szájba fúrod fel a homlokzatokra idétlenül a kültéri egységeket, még nem mentesülsz a jogszabály hatálya alól.

    És még egyszer, leírtam, beidéztem egy-két hozzászólásba, de miattad, mert lusta megnyitni, vagy jogtárakban megnézni, nem fogok itt linkeket neked küldözgetni... aki vagdalkozik az Te vagy, csak kár hogy nem a hibásan telepített klímák csöveire gondolsz ilyenkor.... :U

    OTÉK, megnézted már mi az egyáltalán???? nem hiszem.... :N hány közösségi, ipari, vagy akár lakóépületet terveztél, kiviteleztél, valósítottál már meg életed során?

    utoljára, és tudod, lovakkal nem érdemes ultizni (nem azért mert a patájával nem tudja a lapokat megfogni), én lezártnak tekintem, példákkal illusztráltam hova süllyedhet így a lakókörnyezetetek (enyém nem fog), jogszabályokat idéztem, tapasztalataimat építő szándékkal leírtam.

    "253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet [ OTÉK ]
    Mesterséges szellőzés
    92. § (1) * A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeket természetes szellőzéssel kell ellátni, kivéve, ha a rendeltetésszerű használatukhoz mesterséges légcsere alkalmazása is szükséges.
    (2) * A homlokzaton - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő építményen - mesterséges szellőzéshez kivezetést létesíteni, továbbá helyiségszellőztető vagy klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva akkor lehet, ha a tervezett megoldás és a működés hatása
    a) az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja,
    b) az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi, továbbá táj- és természetvédelmi) érdeket nem sért,
    c) a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi, az építmény rendeltetés szerinti használatát nem zavarja, ártalmas mértékű páralecsapódást nem okoz.
    (3) A frisslevegővétel a legkevésbé szennyezett helyen legyen. A beszívó nyílás (légbevezető) helyének meghatározásakor a környezeti turbulens hatásokat és a jellemző szélirányt is figyelembe kell venni.
    (4) * A frisslevegő-vételi és a szennyezett levegőt kibocsátó nyílást egymástól legalább 3,0 m távolságra úgy kell elhelyezni, hogy sem gravitációs, sem szélhatás ne eredményezzen visszaáramlást.
    (5) * A légsebesség a padlófelülettől mért 2,0 m-es magasságon belül nem haladhatja meg a 0,25 m/sec értéket.
    (6) * A mesterséges szellőztető berendezésekben a levegő nedvesítésére csak ivóvíz minőségű víz használható."

    Ezek magyar nyelven íródott szavak, mondatok, szövegrészek, és összefüggően megfogalmazott szövegek. Tessék értelmezni, és betartani, mert a jog ismeretének hiánya nem ment fel a jog hatálya alól! Ugye egyértelmű ? :F:U

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • LanyUs

    senior tag

    válasz Stylewars_kp #39505 üzenetére

    15 méter az éppen a gyári maximum ha jól emlékszem.

    Mindenképpen gondold át, hogy mi a terved a terasszal! Lesz-e fólia vagy sem. Nálam volt a terasz alatt egy 1 méter magas semmire sem alkalmas rész, ahová a feleségem terméből vezettem ki egy kültérit ( bal felül látható ).

    Majd úgy döntöttem, hogy kimélyítem 2 méteresre 22m3 föld kitermelésével és megerősítem az alapot. Ez lett végül.

    Ha ez rész fóliát kap és télen fűtés üzemben jár ez a kültéri, akkor 15-20 perc után jégveremmé varázsolja a helyet. Tehát a kültéri egység ki kellett volna kerüljön a tuja mellé. Ezt sajnos át kell telepíttetni majd.

    Másik probléma, hogy itt már nem szeretném ha ráengednének bármilyen mosót, tehát gondolni kell a karbantartásra is. Ennyit szerettem volna még hozzáfűzni. Kitartást!

    [ Szerkesztve ]

  • J.J. András

    őstag

    válasz pjen #39501 üzenetére

    ugye nem vagy építőipari szakember..., mert akkor nem degradálnád le Mo. történelmének egyik legtermékenyebb építészeti időszakát, amikor zseniális építészek, mérnökök tevékenykedtek és a viszonylag sok stílusnak mégis volt egy olyan közös nyelve, ami pl. a mai Budapesti, Pécsi, Kaposvári, Debreceni, Nagykanizsai, Soproni, Kolozsvári, Aradi, Szabadkai, Kassai stb. belvárosokat is gyönyörűvé varázsolta, és értéket teremtett.
    Te neked valahogy a teremtés és érték egy más dimenzióban van elrejtve.... úgy látom sajnos. :Y De hát különbözőek vagyunk, és az néha jó, de olykor nehéz .... :R

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • J.J. András

    őstag

    válasz feco70 #39379 üzenetére

    Beszarás, annyira izzadt a szobor a munkában, hogy muszáj volt az izzadságát elvezetni :D

    na, de viccet félre, erről beszéltem, jó nézni, hogy másoknak is van rá szeme... MIÉRT VAN, HA KIMÉSZ BÉCSBE, ILYENT NEM LÁTSZ ??? Ha látsz is, max. 1÷2 hét, aztán olyan büntetést és átépítési kötelezettséget varrnak a nyakába, hogy senki nem meri áthágni az okos és észszerű szabályozást.
    (volt idő, a Bécsi építészek jártak át tanulni Bp-re a településfejlesztést) És ha ugye okos egy szabályozás, az mindenkinek jó..., ezért kell a jogalkotónak megtartania a szakmai konzultációkat egy÷egy jogszabály megalkotásakor, vagy módosításakor.

    MÁS: Tudod, ilyenkor azt sajnálom, hogy az adott kerület, vagy város főépítésze miért ül a székében az adófizetők pénzén? :U

    TÉMA IDE: Pont a tipikus esete a suttyó, tudatlan és BÜNTETENDŐ KLÍMA-TELEPÍTÉSNEK ! köszi hogy felraktad, hol van helyileg? Hányadik kerület?

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • pjen

    félisten

    válasz J.J. András #39510 üzenetére

    Nem veszed észre,hogy egyfolytában egy olyan 1997 es rendeletre hivatkozol ami már nem érvényes?Laktál már olyan épületben amit egy zseniális építész tervezett.Úgy hívták ezeket nagypolgári lakások.Akkor nagypolgárok lakták.Most melósok,kisnyugdíjasok.Milyen öröm nekik,hogy a homlokzatot nem lehet szigetelni,az ablakokat nem lehet kicserélni.hiszen csak egyedi gyártású fa ablakok lehetnek.Évek óta nem jár a lift mert a modern nem fér be az aknába,a régi baleset veszélyes,szabványon kívüli,pedig egy emelet majd kétszer olyan magas mint egy panelben.A kaput évek óta nem lehet bezárni,mert törött a zsanér,de csak eredetit tehetsz.Ez nem a teljes lista.Viszont tipikus például a belső Erzsébetvárosban.Télen megfagysz mert nem csukódik az ablak,nyáron megsülsz,mert klímát nem tehetsz.Miről beszélünk.Ha idealista vagy mért nem adsz pénzt az ott lakóknak a felújításra.

  • J.J. András

    őstag

    válasz Akelaus #39397 üzenetére

    Ezzel így vagyok én is, én pl olyan zajokat meghallok, (valóban szelektív a hallásom), ami pont alvás előtt nem jó, hogy mint jel fogod....
    A "lakópark" ahol lakunk, attól olyan 1,2km-re van egy fröccsöntő üzem, zárt, de a légtechnikája miatt. Esti műszakban bekapcsolnak a folyadékhűtő ventilátorai, és mély dörmögő hangot adnak, hogy felébredek rá nyitott ablaknál. Most amikor jól esik az esti friss levegő, de kurvára nem esik jól a zajterhelés....

    Na, bemértem, mint Te, telefonos applikációval, és beküldtem a PM-be a mérés eredményét, azt mondták, ha lesz pénz végeznek hivatalos mérést, és értesítenek... kedvesek voltak.
    De, tudod mikor volt hogy ezt megírták... ? Másfél éve, és az azóta semmi válasz :D

    De úgysem hagyom annyiba, ha egyszer ráérek, kártérítést kérek :B

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • LanyUs

    senior tag

    válasz J.J. András #39511 üzenetére

    Köszi a rendeletet! Sok hasznos információ elhangzott itt! Utólagos engedelmeddel nyitottam is egy dokumentumot neki :) Belelestem a rendeletbe is. Fél másodperc alatt meg is találtam egy általános tévhitet ( 60 cm eresz vonaláig Tiéd minden telekhatárnál is ). Ez az igazság: "(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével."
    Tehát annyira a Tiéd, hogy még az esővíz sem mehet oda. Úgy értelmezem, hogy még a szigetelés sem nyúlhat bele a szomszéd telkébe.

  • J.J. András

    őstag

    válasz pjen #39516 üzenetére

    figyelj, add is fel:
    1. Mi köze annak, hogy nem ismered el, hogy nem körültekintően jártál el, félrevezető infókat adsz olyan jogszabályról, amit ha végig olvas az ember, látja nem is úgy van benne, ahogy Te állítod és annak, hogy én milyen lakóépületben lakom? Ez komoly ... ez kicsit óvoda, ha nincs rajtam sapka fejbe versz, ha van akkor maflást akarsz adni ? :D

    2. Nincs olyan hogy 2012-es rendelet, van már aki belinkelte a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet a a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról, de TE EZT EL SEM OLVASTAD ! :) Azt is rosszul magyarázod, hogy Te neked szabad 60dB-es készüléket telepítened, mert csukott ablaknál kell mérni :D És tudod hol kell mérni ? És tudod, hogy ezen kormányrendelet, a zajterhelés mértékét határozza meg ? Elolvastad ? ??? De komolyan már..., felolvassam, vagy diszlexia zavar jött rád ?
    [27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet]

    3. Rosszul, hibásan ragadsz ki sorokat, meg így még egy-ketten, akik most valamiért arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az ÚGY JÓ HOGY ÖSSZE-VISSZA AKÁRHOVA FELTELEPÍTHETEK MAGAMNAK KLÍMÁT MERT NEM KELL ENGEDÉLY HOZZÁ, MEG AMÚGY IS CSUKJA BE AZ ABLAKOT, MERT 40dB-t EL KELL VISELNIE AZ ABLAK MÖGÖTT ! :)
    De miért is??? Mert az van leírva ebben az általatok megtalált jogszabály 4.mellékletében, hogy 40dB !
    "6. § (1) Az épületek zajtól védendő helyiségeit úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a helyiségbe behatoló zaj a használatbavétel időpontjában - zárt állapotú nyílászárók mellett - ne haladja meg a 4. melléklet szerinti megengedett értékeket."

    És úristen, tehát Te újra tervezed a szomszéd házát, lakását, mert neked kell a klíma és őrá akarod a zajt terhelni, vagy felszólítod, hogy én ide teszem a klímámat, te meg szomszéd csinálj olyan házat magadnak most azonnal, hogy 40dB hangcsillapítást tudjon mindenhol produkálni a szerkezeti rétegrendeken? :Y

    Elolvastad ezen hozzászólást, ahol tételesen elmagyarázza a leírás benne, mit magyaráztok félre ezzel a kormányrendelettel ? Jah, nem ??? :N Akkor olvasd el.... :K
    Vagy egyelőre képességek csorbult állapotában ezt nem tudod megérteni, és csak azért is visszaírsz ostobaságokat ???? :B

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • pjen

    félisten

    válasz J.J. András #39517 üzenetére

    Figelj,van egy 2012 es rendelet,amel kimondja,hogy klima telepítéséhez nem kell engedély.Ez tény.Ha ennek a klimának a zaja nem haladja meg az engedélyezett szintet,fejre állhatsz a lavórbanKb ennyi.

  • J.J. András

    őstag

    figyelj, add is fel:
    1. Mi köze annak, hogy nem ismered el, hogy nem körültekintően jártál el, félrevezető infókat adsz olyan jogszabályról, amit ha végig olvas az ember, látja nem is úgy van benne, ahogy Te állítod és annak, hogy én milyen lakóépületben lakom? Ez komoly ... ez kicsit óvoda, ha nincs rajtam sapka fejbe versz, ha van akkor maflást akarsz adni ? :D

    2. Nincs olyan hogy 2012-es rendelet, van már aki belinkelte a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet a a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról, de TE EZT EL SEM OLVASTAD ! :) Azt is rosszul magyarázod, hogy Te neked szabad 60dB-es készüléket telepítened, mert csukott ablaknál kell mérni :D És tudod hol kell mérni ? És tudod, hogy ezen kormányrendelet, a zajterhelés mértékét határozza meg ? Elolvastad ? ??? De komolyan már..., felolvassam, vagy diszlexia zavar jött rád ?
    [27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet]

    3. Rosszul, hibásan ragadsz ki sorokat, meg így még egy-ketten, akik most valamiért arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az ÚGY JÓ HOGY ÖSSZE-VISSZA AKÁRHOVA FELTELEPÍTHETEK MAGAMNAK KLÍMÁT MERT NEM KELL ENGEDÉLY HOZZÁ, MEG AMÚGY IS CSUKJA BE AZ ABLAKOT, MERT 40dB-t EL KELL VISELNIE AZ ABLAK MÖGÖTT ! :)
    De miért is??? Mert az van leírva ebben az általatok megtalált jogszabály 4.mellékletében, hogy 40dB !
    "6. § (1) Az épületek zajtól védendő helyiségeit úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a helyiségbe behatoló zaj a használatbavétel időpontjában - zárt állapotú nyílászárók mellett - ne haladja meg a 4. melléklet szerinti megengedett értékeket."

    És úristen, tehát Te újra tervezed a szomszéd házát, lakását, mert neked kell a klíma és őrá akarod a zajt terhelni, vagy felszólítod, hogy én ide teszem a klímámat, te meg szomszéd csinálj olyan házat magadnak most azonnal, hogy 40dB hangcsillapítást tudjon mindenhol produkálni a szerkezeti rétegrendeken? :Y

    Elolvastad ezen hozzászólást, ahol tételesen elmagyarázza a leírás benne, mit magyaráztok félre ezzel a kormányrendelettel ? Jah, nem ??? :N Akkor olvasd el.... :K
    Vagy egyelőre képességek csorbult állapotában ezt nem tudod megérteni, és csak azért is visszaírsz ostobaságokat ???? :B

    Csak miattad:
    "4-es melléklet, amit Te 2012-es rendeletnek hívsz:


    ÉRTED? ???? ZAJTERHELÉSI HATÁRÉRTÉK KELL HOGY LEGYEN 35dB NAPPAL !!! És a szomszéd lakásának építésekori állapotra vonatkozik a rendelet, sőt forgalmi zajra, és nem pontforrásra!!! Ha Te utólag rádobsz egy zajforrást, akkor X+Y = az több mint az egykori X ??? :U Akkor megfelelsz bármiben is ennek az általad írogatott környezeti zaj rendeletnek ??? Hát nem, elárulom Neked... :N

    "6. § (1) Az épületek zajtól védendő helyiségeit úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a helyiségbe behatoló zaj a használatbavétel időpontjában - zárt állapotú nyílászárók mellett - ne haladja meg a 4. melléklet szerinti megengedett értékeket.
    (2) Az épületek védendő helyiségeinek külső határoló szerkezeteit úgy kell megvalósítani, hogy azok az épületakusztikai követelményekre vonatkozó szabvány előírásainak megfeleljenek, vagy e szabvánnyal legalább egyenértékű hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezzenek.
    (3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti követelmények teljesítése érdekében a homlokzat mértékadó zajterhelését a zajtól védendő épület használatbavételi időpontjában jellemző forgalmi helyzet alapján kell megállapítani. "

    Érted ??? Ezen szabályozások terhelések megállapításáról, és arra való méretezésről szólnak, újépítés esetén. Na most, szomszédnak van már háza, sőt az utcai forgalomra méretezte le neki a tervezője 10 évvel ezelőtt, mert pont megnézte ezen kormányrendeletet a bölcs tervezője, klíma-johny-nak is van háza, de ő klímát akar telepíteni pont most, pont ma, akkor kinek kellene betartani az ide vonatkozó előírásokat? Nőni fog a zajterhelése a plusz klímával a szomszéd 10 éves házának ? Ugye összeadódik a zajforrás, logaritmikusan, de össze..., Akkor ő a büdös paraszt, anno miért nem gondolt arra, hogy az utca nappali zaja után, lesz neki most! ma! az esti csendben egy tőle 3m-re búgó klímája..., agyrém amiket állítasz, hogy ez így helyes :D grat. :C

    AKKOR MINDENKINEK, akik nem értenek egyet, azoknak is sajna:
    Éjjeli viszonyok miatt, csak 25dB-es zajforrást generáló kültérit lehet felrakni !!! Ami 5 év múlva is 25dB !!! És az OTÉK szerint is el kell dugnod, építészetileg nem lehet a homlokzat része, mivel nem homlokzati elem, nincs rajt az engedélyezési tervdokumentáció homlokzati tervlapjain, sőt a műszaki leírásban sem, így ezért a megengedő jogszabályi környezet annyit kér, TAKARD EL, DUGD EL SZEMMEL NEM LÁTHATÓ HELYRE A KÜLTÉRIT !!! Ilyen egyszerű, és ezt nem kell túlmagyarázni.

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • pjen

    félisten

    válasz J.J. András #39519 üzenetére

    Megint mellé beszélsz.Szereted a műemlék épületeket,de nem ott laksz.Hogy mért nem arra már nem válaszolsz.Aztán simán közlöd egy többször bemásolt rendeletről,hogy nem létezik.Nem azt vitatja senki,hogy zavarhat egy klíma.Zavarhat.De ahogy Te csendet akarsz,ő bűvöset.

  • J.J. András

    őstag

    válasz LanyUs #39502 üzenetére

    de ez okos, van szivárgója, véded a hótorlasztól, eleve véded így a nap UV-sugárzásától..., szomszéd nem tudom merre van, de ez körültekintő... ez majdnem 5-ös , grat. :)

    ilyeneket szívesen látnék, ehhez hasonlók:
    [fa burkolattal]
    [hideg tetők, garázstetők alá dugni]
    [homlokzati lichthofba helyezés után eltakarod ilyen elemekkel]
    stb. .... csak agyalni kell, és személyre szabni, mit tetszik a tulajdonosnak.

    '' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

  • windy

    tag

    válasz J.J. András #39522 üzenetére

    Én teljesen megértem az álláspontodat, hogy a klíma kültéri egység nem szép, semmiképpen nem dísze az épületnek, és a zaja zavarhat másokat. A probléma, amit felvetsz igenis létezik, és foglalkozni is kell vele. Úgy tűnik, hogy te nem vagy buta ember, tehát biztosan megérted azt is, hogy ma a magyarországi klimatikus viszonyok mellett a komfortos élhetőséghez szükséges a lakások aktív hűtése. Tehát biztosan van javaslatod is, hogy mi módon lehet a több tízezer panellakás hűtését megoldani úgy, hogy a fenti problémákba ne ütközzön a megrendelő és a telepítő. Szívesen várnám az építő jellegű javaslataidat, tippjeidet, de persze ne elrugaszkodott és a szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó ötletelés legyen, (ezekre gondolok" [fa burkolattal]
    [hideg tetők, garázstetők alá dugni]
    [homlokzati lichthofba helyezés után eltakarod ilyen elemekkel]"mert ezek úgyis csak speciális esetekben vagy akkor sem használhatók, hanem általánosságban, javasolj olyan megoldásokat, amik szinte mindenhol alkalmazhatók és nem járnak a klimatizálás alapvető költségét jelentősen, akár sokszorosan meghaladó plusz költségekkel.

    [ Szerkesztve ]

  • arcsin

    senior tag

    Szerintem legyen mindenkinek eco klímája. Aki panelban lakik is tetessen az ablakok helyére ilyen lukas aljú köcsögöket.:DDD

  • pjen

    félisten

    válasz J.J. András #39522 üzenetére

    Nem tudom merre van az a lakópark ahol laksz az álltalad imádott szinte lakhatatlan műemlék lakások helyett.Én egy zöldövezeti lakóparkban ahol ikerházas beépítés van.Átlagos távolság a házak között 2x3 méter.Szinte minden házon a telekhatár felé néző falon klíma van.Pont szemben velem mindkét házon 3-3 kültéri van,egymás felé fújnakáá.A szomszéd utcában tavaly volt felújítás.,A földre szinte a telek határra két hatalmas levegő levegő hőszivattyú került.

  • arcsin

    senior tag

    válasz J.J. András #39519 üzenetére

    Nem szeretnék beleszólni, de ahol mi lakunk is a szigeteletlen 60 as években épült tégla sima homlokzatra van felrakva. De jelezném hogy egy 4sávos út mellett lakom + 2 sáv keresztezödésen átmenö forgalom + buszforduló, így a kis klímánk zaja pont nem érdekel senkit, felesleges lenne méregetni a decibelleket. 5év múlva sem fogja a lötéri kutyát sem érdekelni. Az hogy hogy van feltéve a kinti egység sem zavar senkit. Mindenkinek így van fent a klímája, nem a földön Este sem zavar senkit a zaj, este versenyeznek az autósok, motorosok, éjszakai buszok járnak, épitkezésre sóderszállítók, kukásauto, stb. Ha nyitott ablakokkal szellöztetnék klíma helyett napközben akkor elég hamar durva halláskárosodásom lenne. Klímával türhetö.
    Mindemelett megjegyezném hogy engem a folyamatos kicsi zaj(klima zaj) kevésbé zavar mint az egyszeri vagy szünetekkel tarkított zaj. Mobil klíma mellett is eltudok aludni emiatt, vagy folyamatos fúrás mellett is. De ha kattog a ro.hadt reklámtábla a fejem felett akkor füldugózok(vaxos).

  • Orlin

    addikt

    Tegnap utazgattam.Tényleg passzió már a klímák nézegetése.
    AEG-nek nem is tudtam ,hogy van klímája. :DD
    Pár helyen nagyon tré megoldások vannak csövek csak mennek be a bazi nagy lyukba a falon a klímától 20-30 cm-re.Semmi hézag kitöltés.
    Nálunk úgy csinálták a srácok,hogy pont eltakarja a kültéri.Szóval esztétikusabb.

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • #44448768

    törölt tag

    válasz pjen #39521 üzenetére

    ...és mivel a csendhez (valamint a látványhoz) való jog erősebb a hűvöshöz/meleghez való jognál.
    Így aztán a klíma elhelyézésére vannak KORLÁTOZÓ szabályok!
    , ha ütközik a két igény.

    Ezért,

    Nem teheted olyan helyre ahol másokat zavaró a hangja.

    Nem teheted olyan helyre ahol másokat zavaró a légármalása, kondenzvize.

    Nem teheted olyan helyre ahol másokat zavaró a látványa.

    Vagyis: úgy kell telepítened, hogy ne zavarjon másokat!

    ----

    Épeszű-gondolkodású ember önként így oldja meg!

    A többi tuskónak meg TILOS a törvény ereje által...
    Ennyi.

    [ Szerkesztve ]

  • #44448768

    törölt tag

    válasz arcsin #39530 üzenetére

    Mit szerettél volna ezzel mondani?

    Igen, az Alaptörvény (=alkotmány) védi ....
    Az egészséghez- és az egészséges környezethez pl. a >> csendhez való jogot.

    Azaz a LEGMAGASABB szintű jog védi !

  • #44448768

    törölt tag

    válasz erdey_a #39533 üzenetére

    De nem is te döntöd el...

    Vita esetén a bíróság vagy a hatóság dönt majd.

    Egy vita 4 módon zárulhat le.
    - közös megegyezéssel
    - az egyik fél visszalépésével >> megunta, feladta, belátta, beletörődött
    - a hatóság határozatával, mint külső döntéssel
    - a bíróság ítéletével, mint végső megoldással

  • pjen

    félisten

    válasz #44448768 #39529 üzenetére

    Na mindjárt az utolsó pont,másokat zavar a látványa.Engem például zavar minden panelházon a klíma és látod mégis oda tették.Ugyanis nem kell hozzá engedély.A csendről meg annyit,hogy akár baromfit is tarthatsz,tisztán és bizonyos oldaltávolságra a szomszédtól.Havert pont ezért jelentették fel,aztán kijött az önkormányzat és megállapította,hogy szabályos.Pedig 2-3 gyöngyös olyan zajjal van egész nap mint öt klíma.

  • #44448768

    törölt tag

    válasz pjen #39537 üzenetére

    Nos, a szomszéd rossz jogalapot választott ezért elbukta az ügyet.

    Azonban bizonyos lehetsz benne, hogy megtalálnám azt a jogszabályt, ami alapján meg nem szabályos.
    És mennének a levesbe gyöngyösök :-)

    Ha velem akadna össze a gazdájuk...

    [ Szerkesztve ]

  • b.

    félisten

    Srácok ez a topik eddig ne ezen a szinten ment. szerintem jó lenne érveket és ellenérveket kulturáltabb formában megvitatni,felnőttebb stílusban. mert érdekes és informatív téma a jogszabályozás lehetne ez ha nem menne át személyeskedésbe.

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • pjen

    félisten

    válasz #44448768 #39545 üzenetére

    Ha tájékozódni akarsz:A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:
    Napenergia-kollektor, szellőző-, klímaberendezés-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
    megváltoztatniátalakítanielbontanikicserélnimegerősíteniújjáépíteni
    Bizonyos esetekben ettől eltérhet az önkormányzatok rendelkezése, főleg műemlék épületeknél és épület homlokzatoknál problémát jelenthet a klímaszerelés. Klímaszerelés megkezdése előtt érdemes érdeklődni az illetékes építési hatóságnál a kellemetlenségek elkerülése érdekében!"Csak úgy.

    /1984 sz. EÜM rendelet szerint
    Sorszám
    Területi funkció
    Megengedett egyenértékű
    A - hangnyomásszint Laeq- dB
    nappal 6-22h
    éjjel 22-6h
    1
    Üdülőterület, üdülőhely, gyógyhely, kórházi, negyed, védett természeti terület
    45
    35
    2
    Lakóterület és intézményterület laza beépítéssel
    50
    40
    3
    Lakóterület s intézményterület tömör, városias beépítéssel
    55*
    45*
    4
    Iparterület lakóépületekkel és intézményekkel vegyesen
    60*
    50*
    Ez már csak kiegészítés képpen :)
    Az átlag klímán van éjjeli üzemmód ahol messze ezen értékek alatt zajong.

    [ Szerkesztve ]

  • pjen

    félisten

    válasz J.J. András #39519 üzenetére

    Ha tájékozódni akarsz:A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:
    Napenergia-kollektor, szellőző-, klímaberendezés-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
    megváltoztatniátalakítanielbontanikicserélnimegerősíteniújjáépíteni
    Bizonyos esetekben ettől eltérhet az önkormányzatok rendelkezése, főleg műemlék épületeknél és épület homlokzatoknál problémát jelenthet a klímaszerelés. Klímaszerelés megkezdése előtt érdemes érdeklődni az illetékes építési hatóságnál a kellemetlenségek elkerülése érdekében!"Ezt csak Neked,mert nincs ilyen rendelet. :)

Új hozzászólás Aktív témák