Aktív témák

  • stratova

    veterán

    válasz e30st #21326 üzenetére

    Picit összevontabb reakció:
    Ha lehet eMachines gépet ne javasoljunk már az még Acer-en belül is alsó kategória... (itt nem kimondottan a teljesítményre kívántam célozni).

    Nincs már saját tulajdonomban, de a mai napig szolgál egy 2.8 GHz-es P4 Northwood a családban. Viszont ugyanígy hiba nélkül üzemel egy-egy 3500+ és 3200+ is (épp azon sopánkodtam, hogy P4-ben bizony még nem volt Cool'n'Quiet-hez hasonló energiamenedzsment). Ha egy ilyen asztali proci megsült az nagy valószínűséggel felhasználói hiba.

    Azt aláírom, hogy notebookoknál AMD sokáig lépéshátrányban volt Intelhez képest, ez ugye köszönhető a technológiai lemaradásnak. A K8 alapú Turion X2-k (90-65nm) is hajlamosak voltak még melegedésre, de már ezek is lekapcsoltak nem pedig megsültek.
    Csak a Tigris platform idején (2009 vége) jelentek meg a 45nm-es procikkal, míg az Intel már 2008 elején a T8100-zal.
    Llano (32nm!) viszont éppen fogyasztásban/hőmérsékletben lépett előre (ez volna ugyebár az általad nem javasolt HP Probook 4535s-ben). Grafikus maggal együtt fogyaszt 35W-ot a fizikailag 2 magos HT-s Core i-khez hasonlóan (mindkét gyártónak vannak 45W-os 4 magos processzorai is).
    Nyilván processzor erőben elmarad egyelőre a Core-i-ktől, de olcsóbb is náluk. Továbbá aki vállalkozik rá, finomhangolhatja. Azért került a pakliba, mert csak így jött ki az adott kerettel egy Probook szintű gép.

    Intelnél ha jól tudom a throttling 70°C körül kapcsol be.
    AMD Llanonál felhasználói tapasztalatok szerint 77-80°-nál nyomja lejjebb az órajelet és a feszültségek egy Sabine proci (pl. Turbo módból (B0) a legalacsonyabb (P6) majd a lehetséges legmagasabb, de még nem Turbo (P0) állapotba).
    K10stat-tel szabályozhatók az órajelek, feszültségek és a Turbo is ha valaki esetleg ilyenre vetemedne.

    Ha P6000 (Arrandale) elegendően erős akkor egy B950 (Sandy Bridge) miért ne lenne az?
    Sajnos a Pentium-okból nem csak a HTT-t és Turbo-t, utasításkészletket, de egy két energiagazdálkodási funkciót is kispóroltak. Így ha nem is fűtenek, de az üresjárati fogyasztásuk magasabb a Core-i-knél.

    Egy Sims3-at futtató gépbe felesleges 4 magos 45W TDP-s Core i7 2630QM.

Aktív témák