Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Khelben #120319 üzenetére

    Köszi az ajánlásokat így utólag ismét.
    Megírnám a tapasztalatokat, meg kíváncsi vagyok a véleményetekre.

    Mutternak végül az ajánlásokkal egybevágóan megvettük innen az Asus K501UB-DM042T-t, eddig tetszik neki, elégedett vele.
    Külsőre szép, elegáns, kellemes a fémes felületű fedlap és csuklótámasz. Tetszetős, hogy mérete ellenére relatíve könnyű, vékony (mivel nincs benne ODD), a hűtése eddig egész jónak tűnik, az akksija nagyon jól bírja (múltkor mutter valami 6 óra után rakta csak töltőre, de még nem pampogott a töltöttség hiányára, ez azért meglepett). A touchpad olyan szokásos Asusosan szar, de azok közül még pont egész elviselhető. A billentyűzet egész kellemesen nyomkodható, pedig tartottam tőle picit. Tetszik még az is, hogy az USB-portokat nem tolták előre, így nem idegesítő egy bedugott pendrive a géppel való munka közben. Az igényeinek eddig tökéletesen megfelel. Én még túl sokat nem használtam, rövid ideig történő használat során bejövősnek tűnt, persze leszámítva a TN paneles kijelzőt (de legalább matt).
    DE ma felmerült egy nem kis anomália, egyszerűen nem volt hajlandó bekapcsolni, bármit csinált vele. A bal oldali, bekapcsolt állapotot jelző LED (ami fölött egy villanykörte ikon van) folyamatosan égett - kikapcsolt állapotában is, úgy is, hogy nem volt töltőn. Nekem valahogy némi próbálkozások után sikerült életet lehelni bele, egyszer nagyon hosszan nyomtam a bekapcsológombot, ekkor a folyamatosan égő LED kialudt, majd ezután már sikerült bekapcsolni. Nem tudom, van-e bármi szerepe a bekapcsológomb hosszan tartó lenyomásának, valami CMOS reset-féleség létezik-e ilyenkor, vagy hasonló. :D De olvastam tapasztalatokat, hogy az Asus K501-ek közül vannak hibás darabok, ennyi alapján sanszos, hogy ebből is szervizelés lesz... Csak jelenlegi formájában nem tudom, érdemes-e elküldeni úgy, hogy egyszer volt egy ilyen hiba, hogy nem kapcsolt be, vagy várjam meg, míg újból előfordul...

    ----

    Magamnak pedig innen az Asus ROG G551JW-CN214D-t vettem. Az igények ehhez hasonlók voltak, bár annyi más, hogy matt IPS-kijelző preferált, plusz 50-et is szántam volna rá (250k-ig elmentem volna), meg nálam programozás is szerepet játszik valamelyest, és inkább nagyon hobbijáték, egy-kétszer poénból CS:GO, kb. ennyi. Erre pont nagyon ajánlottátok több helyen is ([link], [link], stb.) ezt a laptopot, merthogy ilyen áron (én még sajnos 239 990 Ft-ért vettem, amire rá 2 nappal (!) pont egy tízessel ment le az ára :DDD :((). best buy ezekre az igényekre.
    Hát vannak vele bajaim bőven, amik miatt gondolkozom erősen a 14 napos elálláson (okt. 2-án rendeltem a gépet, még van egy kis időm gondolkodni, nem sok), csak sajnos nem tudom, mit vehetnék helyette, esetleg kicsit drágábban akár. Azért azt gondoltam, hogy egy olyan laptop esetén, ami 270k++ körül vagy még magasabban is mozgolódott nem olyan rég, annál azért már nem kell ennyi kompromisszumot kötni. Jópár éve a Lenovo Y570-nél (ami akkoriban szintén ilyen 270-280 körül mozgott, én használtan később olcsóbban vettem) azt éreztem, hogy ez jó vétel volt (még ha az idő rá is cáfolt, igazolta, hogy ezek a laptopok tényleg a garanciaidő környékéig bírják a strapát, plusz belül ez is egy szétesős repedezős műanyag fos volt), ennél nem.
    Na, sorolom, mi nem tetszik az Asus G551JW-nél. Először is ez a legdurvábban ujjlenyomatgyűjtő laptop, amivel eddig én találkoztam. A külső fedlap valami egész katasztrofális, de a csuklótámasz és a touchpad is gázos, meg a gombok. De mondom, a külső fedlap a legrosszabb. Nyilván mindig van rosszabb, és azért itt a topicban Ti jóval több géppel találkoztatok, de ez számomra annyira bosszantóan gyűjti az ujjlenyomatokat, hogy - hülyeségnek tűnhet, de - már önmagában emiatt elgondolkodtam, hogy jó vétel volt-e, pedig eddig azt hittem, elég magas a toleranciaszintem... :) A második, ami a legjobban idegesít, az az, hogy elöl vannak azok a rohadék USB-portok, meg a jack-csatlakozó, de még a HDMI-csatlakozó is egész zavaró helyre sikerült, nem ám hátrább pakolnák, ahogy illik (ha már szó volt erről is, a K501-nél ez is értelmesebben van megoldva, ott legalább hátrább tolták). Hosszasan tudnám ütlegelni azt a baromarcút, aki keresztülnyom egy ilyen dizájntervet egy ekkora cég esetén, mint az Asus, azt feltételezném, hogy ennyi év után tanultak valamit az ergonómiáról. Faszán lehet törni az USB-portot, ha az ember véletlenül munka közben rátenyerel a bedugott pendrive-ra. De ja, figyeljen oda rá, fasza...
    Az akkumulátor képességeitől sem voltam eddig elájulva, a 6 cellás hűdeqrvajólesz módon meghirdetett akksihoz képest pluszban jóval több órát vártam, amennyit képes ellenni töltés nélkül. A hangszóró kínosan borzalmasan szarul szól. Igen, tudom, laptop, dobozhang így is-úgy is meglesz, de az Asus K501 hangszórója egész jó kompromisszum, a régi Lenovo Y570-em JBL-hangszóróiról nem is beszélve, szóval a méretkorlátok ellenére azért be lehet passzírozni pár fokkal igényesebb megoldást is a hangszóróra, főleg ennyi pénzért. Alapvetően ha igényes hangra vágyik az ember, nyilván külső hangszórón hallgatja, esetleg fülessel, de ne legyen már ennyi pénzért ekkora fos.
    A touchpad itt viszont már olyan bosszantóan Asusosan szar. (Én legalábbis még jó Asus touchpaddel nem találkoztam, de ez idegesítő is.) Pont akkor érzékeny, amikor nem kéne, pont akkor nem érzékeny, amikor kéne, a touchpad bal és jobb oldali gombjának hangja lenyomáskor zavaróan hangos és olyan gagyin klattyanós. (Miért nem lehet ezt eltalálni? Az Y570-nél ez is sokkal jobban sikerült.)
    A billentyűzetvilágítás pirossága szerintem nem szép, de ez abszolút szubjektív. A laptop elég nehéz, de ez nem különösebben érdekelt, láttam a specifikációban, milyen súlyú, ilyesmire számítottam.
    Ha már billentyűzet, rettentő idióta ötlet, hogy a Home-Page Up-Page Down sorban egyszer csak a be/kikapcsológomb következik a dedikált End gomb helyett (pedig használom az End gombot olykor, és idegesítő, hogy ilyenkor a Num Lock-ot ki kell kapcsolni, és az 1-est lenyomni, ami a külön Endet helyettesíti). Miért nem lehetett fölülre pakolni egy bekapcsológombot? (Az Asus K501 megint csak értelmesebben van megoldva, ha már szóba került fentebb, mert annál van egy jól kinéző, különálló gomb erre a célra.) Ja, és ha már a bekapcsológomb, az a pici gomb azért állhatna stabilabban is a helyén. :)
    Ami tetszik, az a szépnek tűnő kijelző, azok színei, eleve az, hogy IPS-kijelzős, így nem torzulnak a színek, blabla, illetve a fedlap fémessége (de mivel ilyen ujjlenyomatgyűjtő fos, ezért összességében ez nem menti meg), meg a jó kompromisszumnak tűnő konfiguráció, és a még elviselhető billentyűzet (ergonomikusnak nem mondanám, ebben is sokkal kényelmesebb volt az Y570-em, de ez van). Ez az előny kicsit kevés.

    Mi a véleményetek, lenne egyébként bármi esély ilyen vagy valamennyivel magasabb áron kicsit értelmesebben összerakott (pl. az USB-portok és a jack-csatlakozó ne legyenek már elöl), nem ilyen brutális módon ujjlenyomatgyűjtős laptopot venni? Éljek az elállás jogával, vagy ez van, elégedjek meg a kissé túl soknak tűnő kompromisszummal az Asus G551JW esetén ennyi lóvéért?

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák