Új hozzászólás Aktív témák

  • fraba

    aktív tag

    Sziasztok!

    Mint már előttem jó páran, én is SSD vásárlás előtt állok (pontosabban szólva igen erősen kacérkodom a gondolattal), és a tanácsotokra lenne szükségem.

    Az első hozzászólás szerinti sablon alapján haladva, a körülmények a következők:

    1. MAX 15 k. Ez nem azt jelenti, hogy azt a pénzt mind el is szeretném költeni, szóval jöhetnek a 0-15k közt egyéb árral ellátott ajánlatok is.
    2. A mostani 32bites Win7 Ultimate ~22 GB-ot foglal, friss, kb egy hetes telepítés. Az első hozzászólásban is említett 50%-kal számolva ez azt jelenti, hogy kb. 50 nagyon max. 60 GB-ra lenne szükségem. Alapvetőleg OS-t meg a felhasználói programokat tárolnám rajta.
    (office, firefox, PS etc.)
    3. Win7 64bit lenne a jövőben az oprendszer, ha végre elszánom magam a beszerzésére, és kiírásra/telepítésre. :)
    4. Asztali gépben használnám. Van Sata2 csatlakozó is(5 db) és sata 3 is (1 db). IDE nincs.
    5. Az alaplap pontos típusa Asrock b75m-gl. Egy g840-es proci és jelenleg egy 2 GB-os 1333MHz-es Kingmax ddr3 modul teljesít benne szolgálatot.
    6. Nincs szükségem ilyesmire feltétlenül, de nem haragszom meg, ha utánam vágják.

    Felmerült még egy további kérdésem is, melyet hamarosan tálalok is.
    Terveimben szerepel az SSD vásárlás mellett az is, hogy veszek egy (nagyobb mint) 320 GB-is HDD-t is a filmek, zenék, dokumentumok, képek, etc. tárolására.
    Ugyancsak az első hozzászólást figyelmesen átolvasva, egyik helyen azt a tanácsot kapom, hogy kvázi költsem csak a pénzt a sata3-al szerelt SSD-re, a másik helyen pedig, idézem:
    "Ezek a sebességek természetesen egy SATAII vagy SATA3 porttól erősen függenek, mert nyilván egy SATAII (3Gbs) nem fog tudni 550MB/s-ot kisajtolni magából, inkább olyan 260-270MB/s lesz vége. Ebből kiindulva, mivel a mai SATA portok egyikének korlátait sem érik el az SSD-k 4K írás/olvasás eredményei, ezért mindennapi felhasználás során nem fogunk különbséget érezni SATAII vagy SATA3 rendszer között.", tehát kvázi mivel a mai technológia nem képes arra, hogy a 4k iops (ami ugyebár az én felhasználási szempontomból fontos) elérje a sata2 max átvitelét, elég nekem a sata 2 is. (megj: a szekvenciális írásnál azonban fontos lehet a sata3!). A kérdés - amit eme kis előjáték után a következő mondatban fel is teszem :-) - az egyetlen egy, egyedül árválkodó sata3-as portom miatt fogalmazódott meg bennem. Az SSD-t vagy a HDD-t érdemes akkor végül is sata3 kivitelűben megvásárolnom?

    Válaszotokat előre is köszönöm.
    Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák