Új hozzászólás Aktív témák

  • fabula

    őstag

    válasz Janos46 #45003 üzenetére

    Mármint a filament szárítás utáni páratartalmára gomdolsz? Az a Sunlu S2-ben kb. 30% alá megy le kicsivel, de az a szárítóban lévő levegő páratartalmának értéke, nem a szál nedvességének a mértéke. Valahol nyilván korrelál a kettő, de nem ugyan az. A szálban még lehet nedvesség belül.
    Én csak színváltós szilikagél golyókat használok, szárazon narancssárga, nedvesen pedig zöld a színük, tehát látható, mikor kell szárítani. Ezek a Bambu AMS szárítótartályaiba mennek. Vettem 1 kg-ot és cserélgetem, amikor kell.
    Szárításhoz én ezeket egy lemeztepsibe beleöntöm vékonyan szétterítve és beteszem a konyhai légkeveréses elektromos sütőbe, beállítom kb. 70 C-ra és vagy kétszer ránézek, átrázogatom kicsit, majd amikor már újra narancssárga mind, akkor kiveszem és légmentesen záródó üvegtartóba teszem, amíg nem kerül újra használatba. Nem tart sokáig, kb 20 perc.
    Természetesen légmentesen kell tárolni, egyébként gyorsan felveszi a levegő nedvességét, ami nálam alapból kb. 50% körül mozog.
    A filamneteket vákumzacskókban tárolom, most már szintén színváltós, de eleve gyárilag kis zacskókba rakott szilikagéllel együtt csomagolom le. Ezeken is látszik, amikor elszíneződnek. Ezeket már az S2-ben szárítom 50 C-fokon, mint a PLA-t és vákumzacskóban tárolom levákumozva, ami nincs épp filament mellett.
    Régebben egyszer használatos fehér zacsis fehér szilkagélt használtam a filamentekhez (mint amilyen a gyári csomagokban is szokott lenni), de mivel azokon nem látni, mikor telítődnek, átálltam az elszínződősekre, ezeket nem kell időnként kidobálni.

Új hozzászólás Aktív témák