Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz mukos #5592 üzenetére

    Azért elárulhatnád, hogy mire használnád az obit meg a vázat.

    Csak azért kérdezem, mert a 16-35 II simán 300k felett van az 5D mk3 induló ára meg várhatólag az 5D mk2 felett lesz azaz a kettő együtt simán milla szintjén lehet.

    Ehhez képest azt se mondtad meg mire használnád vagy hogy mire gondolsz a torzításnál.

    1) Ez ugye lehet a nagylátó végén tipikus hordó, a nagyobb gyutávon meg párna torzítás.
    Fotónál simán bármelyik RAW konverterrel könnyedén korrigálható, videónál meg ha nagyon zavaró lenne érdemes olyan gyutávot használni ahol minimális (azaz nem feltünő).
    (Ilyen szempontból az általad legfontosabbnak számító gyutávtól függ melyik obi a jobb.)

    2) Meg ugye gondolhattál a rektilineáris vetítésnél a kép széleinél jelentkező megnyúlásra (nem vagyok benne biztos, hogy ezt is anamorfikus torzításnak nevezik). Ez ugye minél nagyobb a látószög (Angolul FOV=Field Of View) és mivel közelebb vagy a kép széléhez, annál nagyobb és mivel a vetítés módjából jön minden nagylátónál jelentkezik függetlenül az obi árától.
    Ezt korrigálni már kicsit nehezebb dió, de fotóhoz erre is van program:
    http://www.tawbaware.com/projections.htm

    A linket mindeképp érdemes megnézni, ugyanis ebből elég jól megérthető, hogy miről van szó, ha eddig nem tudtad volna (persze tudom, ezen a fórumon majdnem mindenki mindent tud).

    A videóra mást mint az ultranagylátó kerülése nem igazán ismerek (speciális effekteket most hagyjuk). Azaz ilyen szempontból a 16-35 a rosszabb választás.

    Egyébként amíg APS-C vázat használsz addig a 16-35 egy elég drága megoldás (az 5Dmk3-ról meg senki sem tudja mikor fog kijönni és mit fug tudni). APS-C-n a 16mm a 1.6x FOV szorzó miatt nem számít különösen nagylátónak és 2 obi is van ami lévén IS-es jobb megoldás lehet (viszont egyik sem megy fel FF vázra):

    1) EF-S 17-55 2.8 (fix 2.8 mint az általad felsorolt FF obik+ IS), bár csak 17mm-től indul
    2) EF-S 15-85 (Nem fix fényerős, viszont 15mm-től indul és jobb az IS-e mint a 17-55-nek + a felbontása is jobb ami inkább fotóhoz lehet érdekes)

    (A 16-35-öt inkább APS-H-val szokták riportfotósok használni).

    Egyébként nekem bárki bármit mond, ha rajtam múlna minden obi tudná az IS-t amit videóra érdemes használni. Elfogadom, ha valakinek nincs rá szüksége, én azt szeretném, hogy legyen benne, aztán majd eldöntöm, hogy használom vagy sem.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák