Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborka8x8

    aktív tag

    Nekem úgy tűnik, hogy a fejhallgatók bármilyen hangbéli eltévelyedését meg lehet magyarázni, piedesztálra lehet emelni a mindenható "egyéni ízlés" érveléssel.
    Valamikor a Hi-Fi úgy indult, hogy kapjunk minél inkább korrekt hangot (minél kisebb torzítás, minél egyenesebb frekvenciaátvitel stb., stb.), és akkoriban nagyjából meg is egyeztek abban az ezzel a hobbival foglalkozók, hogy az a jobb, ami korrektebb. Ezért kerültek le az audiofil és high-end készülékekről a hangszínszabályzók, ezért került "B listára" a loudness gomb, a fiziológiai hangerő-szabályozó, ezért kerültek ki már a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején a jobb minőségű Hi-Fi tornyokból (Miközben a Hi-Fi tornyok soha nem képviselték a minőségi zenehallgatás csúcsát.) az equalizerek és szorultak vissza oda, ahol a helyük van, azaz, a stúdiókba.
    Most itt ellenben mintha megfordulni látszana a helyzet, és irtózatos mély-kiemelésekkel rendelkező, vagy erősen színezett hangú fejhallgatókra is teljes nyugalommal ki lehet jelenteni, hogy az "jó", sőt "nagyszerű", miközben ezek az emberek valószínűleg nem mondanák egy elhangolt hegedűre, hogy ugyan minden hang hamis rajta, de azért ez így jó, mert nekem így tetszik, és egyébként is fülfüggő, hogy a normál A hangnak milyen magasságúnak kell lennie.
    Én a magam részéről továbbra sem tartom jónak azt a fejhallgatót, amelyiknek nem korrekt a hangja. Ez ellenben nem jelenti azt, hogy amelyik korrekt hangú, annak mindnek tetszik is hangja. De annak ellenére hogy éppen nem tetszik, elismerem róla, hogy jó.
    De egy agyon színezett, szinte mindent meghamisító hangú fejhallgatóról a magam részéről botorságnak tartanám kijelenteni, hogy az jó, mint ahogy ugyanilyen botorságnak tartanám kijelenteni a Dankó Pista nevű édes vörösborról, hogy az jó. És ugyanígy nem merné ezt mondani róla egyetlen borhoz értő ember sem, miközben évente több ezer palackkal adnak el belőle, tehát egészen biztos, hogy van olyan, akinek ízlik.
    Ugyanígy tartózkodnék minden olyan -számomra értelmezhetetlen- kijelentéstől is, hogy az egyik fejhallgató, "lenyomta, agyon verte, etc., etc" a másikat.

    Apropó! A színezettségről meg az egyéni ízlésről jut eszembe: Mint már írtam róla, vettem egy Meze99C fejhallgatót (mint kiderült, első generációsat), mellyel most már hosszabb ideje barátkozom, és el kell ismernem, a kivitele az tényleg minőségi, szép is, de a hangja, hmmmm.
    Elfogadom, hogy vannak, akiknek ez a nagyon színezett hang tetszik, mint ahogy vannak, akiknek az édes, vörös Dankó Pista ízlik, de jónak mondani bármelyiket is, az elég furcsa számomra. Ez a fejhallgató csal! Nagyon csal! Szépít, kerekít, egy kicsit mos is. Mindenre húz egy fátylat, és mindent jól nyakon önt egy kis édeskés barna mázzal, vagy esetleg a németeknél használt "generál szósszal", amitől minden étel kap egy egyen ízt, azaz, mindennek nagyon hasonló íze lesz.
    Valahogy így működik ez a Meze99C is. Alig van különbség a hangjában, ha az XDuoo TA-03-as csöves fejhallgató-erősító+DAC kombóra dugom rá, vagy ha a Cambridge Audio DacMagic Plus-ra, de szintúgy megtartja ugyanezt ezt az édeskésen barna színezetét, ha a Korg DS-DAC-100-al van meghajtva. Pedig ezek azért nem teljesen ugyanolyan megszólalású elektronikák. Ha pedig egy fejhallgató elkeni az előtte lévő elektronikák közötti különbséget, akkor az nem lehet korrekt. Ha pedig nem korrekt, akkor nem lehet jó sem.
    Ami természetesen nem jelenti azt, hogy akár sokak számára is ne lehetne tetszetős.

    "A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

Új hozzászólás Aktív témák