Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    Topikgazda

    válasz betyarr #1613 üzenetére

    A Lanskyvel mindenki tud élezni, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő lukba dugd a pálcát, ami az élszöget beállítja. Meg persze ne szárazon csiszold. A legnehezebb talán annak megállapítása, hogy mikor kész, tehát mikor ért össze a két oldal az élen, mikor tűntek el a hibák. Tovább fölösleges csiszolni, de eddig meg muszáj.
    Befogni egyenesen kell, nem igazán lehet elrontani. Ha az ívelt hegyen is fontos az élszög, akkor kicsit kell geometriázni, hogy a csiszolás íve egyezzen a penge ívével. Ha hosszú a kés, akkor több fogásból érdemes csiszolni, minden fogásnál azonos nagyságú rész álljon ki a pengéből, így lesz az élszög azonos. Van egy kis csalás benne, mert az élszög pontos csak középen lesz, amint kezdünk távolodni, egyre kisebb lesz. De mivel 1-2 fokról van szó, a használat szempontjából nincs jelentősége.
    Nem tudom hogy történt a gépi köszörülés, ha vizes kövön akkor OK, de ha szikrázva szárazon, akkor az az él már nem sokat fog érni, mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt. Azt kell figyelembe venni, hogy az él mikronos mérettartományú, tehát ott az anyag már nagyon könnyen hajlítható, kitörhető, és nagyon hamar fölhevül a lágyulási pont fölé, az edzettsége csökken, késnek alkalmatlanná válik. Egy ilyen kilágyulás után jelentősebb anyagmennyiséget kell leszedni, hogy eljussunk a még nem kilágyult anyagrészhez, amiből az új élet kialakíthatjuk. Tehát flexszel meg száraz köszörűvel, meg száraz motoros konyhai élezővel nem élezünk csak vizessel. Lehet látni videókon a méteres átmérőjű tárcsákon nyomatják az élezést a szakik, közben csorog rá a víz.
    Keress egy erős nagyítót vagy óráslupét, és azzal nézd meg. Először érdemes megnézni, aztán élezni, mert a használt élszalagon jól látszik az új fenés nyoma. Ha már fented, akkor nehéz meglátni, ilyenkor finoman át kell húzni durvább kövön az élszalagot, és ekkor már jól látszik a finomabb fenés nyoma, ahogy tünteti el a durvább kő csiszolásnyomait. Akkor jó a fenés szöge, ha egyenletesen az egész élszalagon koptat, ezt kell elérni. Ezután már minden fenés csak 1 perc lesz ugyanazzal az élszöggel, és ismét borotva a kés.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák