Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    válasz ecaddsell #52912 üzenetére

    "Ha a hsz. utolsó mondatát is nézted (ill. idézted) volna ott a megoldás."

    Ez valószínűleg azután került bele, hogy a választ írni kezdtem.

    "A nullákat maga az off-grid inverter is összeköti bypass módban"

    Bypass módban természetesen összeköti a nullákat, off-grid esetén pedig kell neki a földpotenciál, ha mást nem, akkor azzal indokolva, hogy a rendszer működése ne térjen el a szokásos működéstől (lényegében TN-C-S tulajdonságai megmaradjanak).

    Off-grid üzem esetén szerintem nem a nullákat köti össze az inverter, de könnyen lehet, hogy konkrét típusok viselkedése eltér.

    Én Deye készülékből indultam ki, ott pl. ezt írják:

    Másik inverterre vonatkozóan:
    image.png.8e756c055cd3745a18a7507307ef45e9.png

    Tehát létezik olyan inverter, aminek létező funkciója, hogy off-grid üzem esetén megcsinálja a nulla-vezető földelését (PE-N összekötést), on-grid üzem esetén pedig megszünteti ezt a kapcsolatot.

    Más kérdés, hogy azzal, hogy a nulla-vezetőt földeli, a szolgáltató nulla-vezetője pedig földelve van, lényegében a földelésen keresztül indirekt módon ezek is össze lesznek kötve.

    Az egy másik probléma, amikor pl. a nulla-vezető a Fi-relé után közösítve van pl. a védőfölddel, és az áram csak viszonylag kis része megy ebbe az irányba - a Fi-relé meg látszólag véletlenszerűen levált, amikor megnövekszik a normálisan nulla-vezetőn folyó áram értéke úgy, hogy már a földelésen is folyik legalább a Fi-relé leoldási hibaáramának megfelelő áramérték.
    Ráadásul háromfázisú rendszerben még azt sem mondhatom, hogy feltétlen a nagyobb fogyasztás fogja ezt az állapotot kiváltani, mert ebben az esetben a nulla árama inkább az aszimmetrián fog múlni.

Új hozzászólás Aktív témák