Új hozzászólás Aktív témák

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz #94522368 #57957 üzenetére

    A kijelentésem szigorúan újépítésre vonatkozott. Az említett apróságok nem elhanyagolható része utólag már nem, vagy csak irracionális ráfordítás mellett lenne alkalmazható. A PH koncepciót csak a teljes épületburokra lehet értelmezni.

    Ezért hoztak létre retrofit PH besorolásokat is a különböző mélységű felújításokra, ahol a 15 helyett 25 kWh/m²a-ig érdemes lemenni:

    A vályog az egy egészen más állatfaj, ami homlokegyenest más megközelítést és más anyagokat követel meg, mivel a hozzá nem értő bánásmód konkrétan az épület állékonyságát is veszélyezteti.

    Az első vízválasztó döntési ág ott van, hogy lehetséges-e a teljes vízszigetelés utólagos megvalósítása. Ettől függ, hogy a falakat felkészítsük üzemszerűen az állandó nedvességvándorlásra, elnyeletésre, kipárologtatásra stb.

    Ehhez képest a födém nem olyan izgalmas téma, de a páratechnikailag kifelé nyitott szerkezet kialakítása a cél itt is. Ha a sártapasztás/saralás megfelelő állapotú, akkor azt szabad tekinteni egy párazáró/párafékező rétegnek, de mindenesetre az olyan szigetelések illeszkednek hozzá, mint a fújt cellulóz, amely önmaga is nedvesség puffer.

    A hővisszanyerős szellőztetés, ahogy a korszerű épületeknek is elengedhetetlen eleme, úgy a vályogházak nagyon sok problémáját is kezeli/csökkenti, de önmagában erre nem lehet alapozni a vizes falak megoldását és ez egy központi kérdés.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

Új hozzászólás Aktív témák