Új hozzászólás Aktív témák

  • McLaca

    őstag

    válasz jozsi252 #6418 üzenetére

    A max. 2-3 éves kütyük 1Wh alatt fogyasztanak óránként készenlétben, vagy "ki"kapcsolva, de a régebbiek simán elmennek 5Wh-ig, vagy még tovább, főleg a set top boxok és társaik.
    A routernek és modemnek ugyan mi a bánatos köszvényért KELL non-stop mennie? PTS-t is tud a modem, vagy esetleg VoIP telefonod van, amihez kell a router folyamatosan? Egyik se? Nálam egyik se. Ha egy gép sem megy a lakásban, akkor a router is megy aludni, kapcsolós hosszabbítóval, ami kapcsolja a PC-t és a nyomtatót is (ami kikapcsolva 0,2Wh alatt fogyaszt, de fogyaszt). Router 7-10Wh, modem ugyanennyi, a géped tápja 1-5Wh kikapcsolva, a monitor is 1Wh körül, vagy alatta, de fogyaszt óránként kikapcsolt állapotban is (hacsak nem rendes kapcsolós régi cucc). Egy jobb hűtő beéri 700-800Wh-val naponta, persze kiviteltől függően. Ennek csak a nyomtatód a 3×-osát eszi meg havonta. Abból éves szinten két csomag gagyi, vagy egy csomag minőségi papírt vehetsz bele. Ez csak 1db háztartás. Az áramszolgáltatónak nyilván nem gond, sőt. Nem akarok környezettudatos dolgokról papolni, mert én sem igazán vagyok megszállott a témában, de azért ha levetítjük a dolgot az egész világra, jó néhány ezer Gigawattórát kapunk havi szinten, ami teljesen felesleges.
    Csak egy db 3Wh-s fogyasztású cucc 2,2kWh-t eszik havonta, ebből megsütsz egy töltött csirkét kényelmesen, egy 1,8kW teljesítményű sütőben (fogyasztása a termosztát miatt kb. 0,8-0,9 kWh). És ez csak egy db és egy háztartás. Akár 20-30 kWh-t is elfogyaszthatsz havonta, ha a modem és router is megy, az meg már egy hűtő havi fogyasztása. Tegyük fel, 100.000 háztartás működik ugyanígy az országban, és számoljunk 20kWh-t havonta. Az 2GWh csak a mi országunkban, és akkor jócskán alulbecsültem. Ehhez a mennyiséghez a paksi atomerőműnek 1 óra 10 percet kell tekernie. Igazán nagyon kevés. :)

    Üdv!

    [ Szerkesztve ]

    A magyar nyelvben nincs -al, -el rag. Van helyette -val és -vel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan írd, inkább olvass utána: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh

Új hozzászólás Aktív témák