Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Ért valaki a Canon XPS driverekhez?

    Itt kerestem PostSript-es nyomtatót CMYK kalibrálhatóság miatt, és csak most, hogy vettem egy Canon MG5350-est, látom, hogy van hozzá XPS driver, ami elvben szintén képes CMYK (vagy akár több) csatornák közvetlen kezelésére.

    Csak nem tudom, hogy ténylegesen be van-e építve a driverbe, mert az XPS driver nem engedi letiltani a CMS-t (ez biztató, mert talán épp ezért, hogy mindig tudja milyen színcsatornákat kap, ami akkor fontos, ha többfélét is támogat: RGB színterek közt hatalmasat nem lehet tévedni, legfeljebb pontatlanok lesznek a színek, de RGB és sokféle más színtér közt variálva, főleg tetszőleges n csatornával teljesen felismerhetetlen lehet a nyomat, ha nem ismerjük pontosan a színteret).

    Tehát, most tudok PhotoShop-ból CMYK képet nyomtatni. Sőt, a tisztán CMY-ból és tisztán K-ból kevert szürke gradiensek közül a K sötétebb feketét ér el, és sokkal neutrálisabb szürkét ad, mint a CMY szürke gradiens. Ez elvben arra utalna, hogy tényleg CMYK-ban nyomtatok.

    Csak mivel lehetetlen teljesen letiltani a CMS-t, és az is világosan látszik, hogy a C, M, Y gradienseken sem csak a nyers tinták vannak, hanem egy, feltehetően egy szabványos CMYK színprofil szerint konvertál színek (a PhotoShop-ban 100% tiszta magenta folt nem olyan szaturált a papíron, mint ha nyers festéket cseppentek a papírra fecskendőből, vagy akár RGB-ből nyomtatok magentát). Csakhogy ez esetben nehéz megmondani, hogy CMYK->CMYK a konverzió, vagy CMYK->RGB. Utóbbival ugyanis ott, pontosabban inkább hátrébb vagyok, mint ha eleve RGB nyomtatóként kezelném.

    A legbiztosabb az lenne, ha fekete helyett is színes tintát töltenék a fekete patronba, és úgy nyomtatnék CMYK-t, de nem igazán érné meg, hogy utána el kell dobni és sokat tisztíttatni a fejet.

    Amúgy azért szép, hogy az XPS is it van a Vista óta, a Canon féle XPS driver sem tegnap óta elérhető, mégsincs a CMYK képességről semmi a neten (a Canon oldalán és fórumokon sem). Csak arra pörögnek, hogy tud 16 bitet csatornánként, az eszükbe sem jut, hogy RGB mellett CMYK-val is megy-e, és hogy olyankor hogy állítsd be hogy tényleg nyers CMYK-t kapj. :W

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák