Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #20042 üzenetére

    "Miért? A hozzászólásoknál (hsz_20001-20050.html vagy friss.html) még oké, mivel dinamikus tartalom. De a cikkek statikusak maradnak. Szóval akár simán lehetne 1-1 statikusan behívott .html fájl is, nem?"
    Nem, nagyon amatőr megoldás lenne. Kezdő webfejlesztők szoktak ilyesmivel játszani, de aztán ők is gyorsan rájönnek, hogy ez nem járható út manapság (ha egy nagyon egyszerű bemutatkozó oldal állna 4-5 darab valóban statikus tartalomból, akkor talán, de már akkor is érdemes inkább az összes tartalmat dinamikusan kezelni, mivel egy oldal úgyis mindig bővül, úgyis kell hozzá admin-felület (jó, megjeleníthető WYSIWYG-szerkesztő sima fájlszerkesztéshez is, csak nem érdemes), és így tovább), főleg, hogy az ilyen célra használt fájlkezelés idővel borzalmasan erőforrás-igényes lesz (minden fájlkezelési mechanizmus rendszerhívást eredményez, ami kontextusváltással jár, stb.), lassú, ezenkívül nagyon ocsmány és szétszórt fájlrendszert eredményez, szemben azzal, hogy az adatbázisokat igyekeznek szénné optimalizálni, gyorsabbak, rugalmasabbak, könnyen tudsz pillanatok alatt akár többmillió rekordban is keresni (megfelelő indexeléssel), összetett lekérdezéseket tudsz összeállítani és lefuttatni, kapcsolatokat tudsz teremteni más táblákkal, így például tagelheted a cikket (a cikknek van egy azonosítója, a tagnek is van egy azonosítója, és ezeket egy kapcsolótáblával összehozod), és számtalan más metaadattal láthatod el (például cím, rövid leírás, dátum, szerző (mármint annak általában az id-je, mivel a szerző egyben user is), melyik csoportba tartozik a cikk (ez is egy id), mik a kapcsolódó cikkek, és így tovább), nincs olyan nagyon béna korlátja a dolognak, hogy a fájl nevének kellene tartalmaznia a címet, miközben a fájl neve pedig limitált, ezenkívül a cikk maga is dinamikus kell, hogy legyen, különben nehéz lenne eldönteni, melyik jelenjen meg a címlapon, milyen időrendben legyen, melyik kategóriába tartozik, és így tovább, és ezek csak az első szempontok, amik beugrottak, még biztos ezernyi érvet lehetne felsorolni az adatbázisok mellett a bénácska fájlkezeléssel szemben. Tehát mivel mindezeket "tudja", ilyen értelemben maga a cikk sem statikus.
    Ahogy már dqdb is említette, minden felhasználó- és keresőbarát URL mögött van egy leképezés egy csúfabb, de a kódod által "megértett", lekezelt URL-re, ami tartalmazza mondjuk az adatbázisban szereplő id-t és egyebeket.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák