Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #20423 üzenetére

    "Milyen jogon határozza meg nekem felülbírálhatatlanul egy webfejlesztő, hogy egy mezőben az autofill vagy éppen a jelszókezelő kitöltheti-e a formokat?"
    Ebben alapvetően igazad van, és természetesen egyet is értek felhasználóként, de ezt szerintem - utánanézés nélkül gondolom - arra találták ki, hogy amennyiben van egy olyan oldal, amit publikus helyeken is nézhetnek (olyanokra gondolok, mint például az egyetemi Neptun-rendszer), akkor ne is merüljön fel az a veszély, igénytelen rendszergazdai működés esetén sem, hogy az egyszerű júzer véletlenül elmenteti a jelszavát a böngészővel, nem tudja, hol kell törölni, aztán megszopja. Igaz, azt is beszéltük már sokszor, hogy nem jó mentalitás az idióta júzerre gondolni, hozzá igazodni, de speciel itt nem GUI-beli dolgokról van szó (hogy legyen pár egyszerű jóóóbuzinagy, érthető gomb, aztán annyi, és nehogy véletlenül elrontson valamit), hanem adatok védelméről, igaz, ez minden, csak nem igazi védelem, ez csak egy nagyon buta, egyszerű kliensoldali védelem, böngészőimplementációtól függően, a nagyon idézőjelben értendő "biztonság" kedvéért. Engem mondjuk nyilván felhasználóként rohadtul zavar, hogy bizonyos helyeken nem tudom eldönteni - ahogy írtad is -, hogy akarok-e autocomplete-et, vagy sem, mert a fejlesztő eldöntötte helyettem. Én egyébként webfejlesztéskor sosem használtam még ezt az attribútumot, nem is fogom. Értelmesebbnek tartanám akkor rábízni a felhasználóra a döntést, hogy akar-e mentést, mégpedig úgy, hogy az ő döntésétől függően szólok a böngészőnek, hogy na ezt nem kéne elmenteni (bár akkor arra meg majd a böngészőnek a jelszómentő-felajánló funkciója van már :D), vagy odarakok valami feltűnő figyelmeztetést, ami nem kerüli el a figyelmét (ti. hogy ne mentse el az adatokat, ha publikus helyen van). Szokás is ugye az oldalakon használni a checkboxos "bejelentkezve maradok"-funkciót, ami cookie-alapon dönti el, hogy bejelentkezve maradsz-e, vagy sem, de mondjuk ennek magához a jelszómentéshez semmi köze nincs.
    Igazából csak az a furcsa, hogy önkényesen döntöttek ennek az attribútumnak a mellőzéséről.

    Egyébként most jut eszembe, hogy szerintem úgy teszteltem, hogy mennyire működőképes a dolog, hogy Ctrl+Shift+I, fejlesztőpanel segítségével töröltem az autocomplete attribútumot, aztán kíváncsi voltam, hogy hogyan dönt ezután a böngésző. :DDD Azt meg mondjuk átlagjúzer nem fogja megcsinálni.
    De asszem a Neptunnál ez nem működött.
    Szóval lehet, hogy nem mindenhol általános ez a döntés, majd tesztelem külön, ha lesz rá időm.

    "A webfejlesztő maximum ajánlást adhat a droidoknak."
    Ebben egyetértünk. Ja, végül is ilyesmit fejtettem ki fentebb én is. :D

    "Ahogy akár a komplett CSS-t is át fogom írni, ha nem tetszik a háttér, betűtípus, betűméret vagy térköz, sorköz."
    Ez viszont már megint más kérdés, mert ez már extensionből (vagy régen user JS-ből, user CSS-ből) történik. Azzal meg már nyilván nem szembesül az átlagjúzer. Így elméletben Te akár felülbírálhatnád az autocomplete-es döntést is, ha minden igaz, bár erre most nem vennék mérget, hogy minden esetben működne mondjuk Chrome-ban is.

    "még külsőleg sem lehet egyszerűen pár fájl másolásával beleintegrálni opcionálisan az mp3, h.264 és mpeg4 támogatást"
    Ja, legalább valami olyan módon, ahogy a Flash szokott települni az elején, ha az adott böngészőbe nincs integrálva, annak a telepítését általában átlagjúzernek is el kell végeznie.
    Na, de épp ezért kell a webfejlesztőknek gondolni SAJNOS a Flash-fallback-re, pedig kevés dolgot utálok jobban a webes világban, mint a Flash-t. A HTML5, CSS3, JS (+különböző library-k) kombójával már elég sok dolgot ki lehet váltani, így a Flash nagyon sok esetben kidobható, de ez pont az ilyen gyökérségek miatt nem igaz, mint a hang- és videólejátszás különbözősége, az open source cuccok erőltetésének hiánya miatt.
    És igen, sajnos az Operának nincs meg a megfelelő ereje ahhoz, hogy érvényesítse mondjuk az ogg elterjedését, az mp3 nem az a formátum, amit egyik napról a másikra le fogunk váltani csak úgy.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák