Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #6335 üzenetére

    Miért a kisebb szám javasolt?

    Akkor beavatlak az igazságba. Leginkább természetesen a netezési szokásoktól függ, de a sok kapcsolat gyorsabb szervereknél itt is gyorsabb oldalbetöltést eredményez. Azért nem javasolt, mert ezzel terheled az adott oldalt. Nomármost, ha minden Gizike meg Pistike megcsinálja ezt a beállítást, akkor a szerverek belassulnak, a gyengébbek megfekszenek (elég csak régen a FasterFox-ra gondolni mennyi bosszúságot okozott sokaknak). És mivel sokszor indokolatlanul csinálja meg valaki ezt a beállítást, így nincs értelme reklámozni. Aki tudja, hogy mire jó és annyira otthon van a hálózatokban, hogy felmérje mit okoz vele az döntsön belátása szerint, de ha itt is a birkaszellem lesz úrrá, akkor komoly globális hálózati gondoknak nézhetünk elébe. Lásd: AdBlock. Azt is békésen használta pár ember, aki rájött mennyivel kényelmesebb és gyorsabb így netezni, aztán amikor az népszerű lett az AdBlock Plus-t az autoupdateres feketelistával azóta egyre többen rákaptak emiatt egyre több trükkös és agresszívebb hirdetési forma jelenik meg és végül vagy fizetősek lesznek az oldalak, vagy bedőlnek és csak hobbioldalak maradnak.

    Visszatérve az eredeti kérdésre: A max kapcsolatnál azért javasolt a sok, mert különböző oldalakról tölt. Tehát ha gyors neted van, akkor egyszerre elindítasz 5 letöltést, mellette fut 10 torrent (mondjuk Operából) és mellette böngészel, hogy megnyitsz egyszerre 5 tabot (különböző oldalak) és ezek a dolgok párhuzamosan gyorsan mennek.

    Ha a max kapcs/kiszolgáló résznél megnöveled (mondjuk lassabb szervereknél, ahol 30-40kB/s sebességgel tölt be az oldal), még gyorsíthat is a kevés kapcsolat olyan téren, hogy míg akár 128 kapcsolattal sem érsz el gyorsulást, mert akkor esetleg az oldal 128 elemét egyszerre kezdi el tölteni és mivel az oldal lassú, így a limit (30-40kB/s) 128 részre osztódik és még lassabb érzetet kelt, ahol még a legutolsó kis elem is csak úgy rajzolódik ki, mintha lassított felvétel lenne.

    Gyorsabb szervereknél azonban más a helyzet. Ilyenkor jól megfigyelhető (ha kevés kapcsolat van beállítva), hogy mondjuk egyes elemek 4-esével villannak be, közben meg a szerver képes lenne az összeset egyszerre bevillantani. Itt gyorsabb, ha több kapcsolatot állítasz be. Egészen addig, amíg mindenki nem tesz így, mert akkor viszont pont emiatt a hozzáállás miatt fog mindenki szívni.

    Továbbá vannak olyan oldalak, amik tempbanolják az IP-det, ha túl sok párhuzamos kapcsolat van beállítva. Ritka, de azért vannak.

    Teszemazt, ha például feljössz a PH!-ra és végignézed a fórumokon mikbe írtak választ (középsőklikkel végigkattintgatod őket vagy a snap-links-et használva), akkor ha elég gyors vagy és éppen lassú a PH, megfigyelheted, hogy elkezdi egyszerre az első 4 megnyitott tabot megnyitni, a többi töltődik és ha egy betöltődött, akkor random kiválaszt a töltődő tabok közül egyet (nem biztos, hogy az utána következőt), amelyik szintén elkezd betöltődni (onnan lehet megkülönböztetni, hogy beszíneződik a tab szövege, de ettől függetlenül még tölti, ebből látszik, hogy az oldalt már elkezdte tölteni, de még töltődik. A többinél normál színű a tab szövege és a töltésjelző favicon töltést jelez.

    Namármost, ha be van lassulva a PH és így szoktad olvasni a fórumokat, akkor a kevesebb kapcsolat jobb, mert hamarabb betöltődik az a 4 oldal, a többi tab meg nyugodtan töltődhet, mialatt te az egyik fórumban olvasod a hsz-eket. Ha gyors, akkor meg tökmindegy, mert egyszerre úgyis csak az egyik topicot olvasod, de a kevesebb kapcsolattal kevésbé terheled a szervert.

    Ez úgy lenne jó, ha oldalspecifikusan lehetne beállítani.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák