Új hozzászólás Aktív témák

  • Anaconda

    tag

    Sziasztok!

    Kicsit visszaolvasva valaki írta, hogy a Quansheng UV-K5-ről íthatna valaki véleményt.

    Kb egy hónapja van meg, többféle rádióval össze tudtam hasonlítani, most inkább az UV-5R-el hasonlítom össze.

    Adás
    Adási teljesítmény VHF és UHF sávon szinte teljesen azonos, ezt megmértem, moduláció, érthetőségben nincs számottevő különbség.

    Vétel
    A gyári antennája gagyi, érdemes eldobni és ugyan olyat venni rá, mint ami az UV5R-en van gyárilag. Az SWR nem rossz, de vételben borzalmas.
    Rendes nagy antennára kötve a Quansheng vételben egy icipicit gyengébb, mint az UV5R. Egy nagyobb adó ha ad mellette, nem ülteti le a VFO-t. Kategóriájában ez jó pont.

    Külső
    Jó a fogása, van benne anyag, masszív, a gombok nagyon finoman kattannak, minőségi hatást kelt. Különösen a ptt kattanása nagyon finom, mint egy nagyobb kategóriás rádiónak. A tetején a nagy hangerő poti kicsit ormótlan, de kézreáll. Van usb c töltési lehetőség, gyártó szerint vész esetén használjuk csak és közben a rádió legyen kikapcsolva.

    Kijelző
    A kijelzője nagyon jó, már akkora mint egy Nokia 3310-nek, de csak narancssárgán vilagít, nem 3 színű. A felbontása tökéletes.

    Menü
    Tud CTCSS-t szkennelni. (Uv5r is de ott nagyon nyakatekert) Áttekinthető, jól néz ki, logikus, custom firmware-ben még módosíthatóak a menüpontok is. A frekvencia szkennelős része hogy melléraksz egy rádiót adásban és majd ő megtalálja hol ad, na azt kár volt beletenni, csak győzze az ember kivárni.

    Akku üzemidő
    Teljesen jó, használgattam az elmúlt egy hónapban, főleg az első 1 hétben minden délután, 2x kellett tölteni, szerintem teljesen jó.

    Programozás
    Szokásos chirp, teljesen jó.

    Custom firmware
    Na a mindenki által várt rész. Sokan odavannak érte, hogy így kinyitjuky úgy kinyitjuk. Ezeket VHF és UHF sávra tervezték. Lehet rá mókolni csilivili spektrum analizátort, én is kipróbáltam, viszont egy idő után már nem hittem neki. Pl bizonyos frekvenciákon begerjed. Gondolj csak bele, egy 440MHz-re hangolt eszköz hogyan működik 27MHz-en? Ha egy kicsit is ismered a rádióhullámok működését, akkor sajnos pont úgy, amire gondolsz.
    Ami a custom firmware-ben hasznos:
    - akku ikon nagyobb felbontású, szebb
    - akku fesz
    - boot screen skipping
    - S meter
    - háttérvilágítás kikapcsolása
    Hangsúlyozom, hogy ez csak az én tapasztalataim és az ém véleményem, lehet, hogy ez csak az én rádióm sajátossága, azt tudjuk, hogy az UV-5R-nek is van már koppintása...

    Összegzés
    Én a Baofeng márkát jónak tartom, de a Quansheng-et venném a kijelzője és a robosztussága miatt. Gyári firmware-el gyakorlatilag szerintem nincs köztük különbség.

    Antenna kitérő
    Próbáltam a Nagolya NA771-et, nyilván egy klón, adásban azonos a gyári uv5r antennával, viszont vetelben picit jobb. Aztán megmértem az SWR-t, a gyári antenna 4 körül, a Nagoya klón 19.9 (ez az SWR mérőm által kijelezhető legnagyobb érték...), ment is a kukába.

    Egyébként örülök, hogy nagyjából aktív a téma, most tettem le a rádióamatőr vizsgát, várom a bizonyítványt, hogy kikérhessem a hívójelet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák