Új hozzászólás Aktív témák

  • BlackSoft

    addikt

    Na PS3 tulaj lettem :D

    És akkor jöjjön az ide vezető út, ami már picit hosszabb, de viccesebb :U

    Mint írtátok páran, plusz még olvasgattam, az jött le, hogy mindegy melyik gépet veszem, szimplán javasolt az újabb (talán szebb) mivolta miatt inkább a slim vagy superslim modellek közt válogatni. Végül addig nézegettem a gépeket, hogy arra jutottam a legjobban a régi FAT modellek tetszenek külsőre, és volt bennem egy, olyan is, hogy ami ennyi ideje megy, az általában később is menni szokott.

    Vettem hát egy FAT gépet, egy CECHH04-es 40GB-os darabot. Garimatrica, érintetlen szoftver, gyári kontroller. Egy kis takarítás és portalanítás után mehet is. Viszont itt jöttek a gondok. A konzol érezhetően fűtőberendezés volt, és sajnos ezzel megdőlt az a vágyam is, hogy maradjon minden gyári legalább a rendszer tekintetében, mert a topicot olvasgatva gyorsan felvilágosítottam magam, a Sony nem adott lehetőséget a hőfokok, a venti, és egyéb adatok követésére. Megfelelő helyen megtaláltam, ami nekem kell, és jöttek is a borzasztó adatok. A gép már a menüben 78 fokot produkál a CELL-re, illetve 68 fokot az RSX-re. Gondoltam akkor lőttek a garimatricának is, irány mészkövet kaparni. Meglepetésemre a gyárilag odataknyolt fehér paszta tökéletesen fedett a szétszedés előtt, és tökéletes állagú is volt. Ekkor már gyanús volt, hogy hol is lesz a probléma, de azért megkentem új, minőséges anyaggal, na meg persze kapott egy mély takarítást, ventillátor kenést, stb. Kész a refurbished PS3.
    A problémán viszont egyáltalán nem változtatott. Jött ismét az olvasás, és... Igen, ahogy gondoltam, az a két hatalmas IHS természetesen nem forrasztott, hanem pasztázott, ami egészen biztosan a hiba forrása. Szétszerelés vol. 2.0.

    Tudni kell, hogy informatikával, és elektronikával foglalkozom, így nem félek hozzányúlni dolgokhoz. Delideléssel is van tapasztalatom, de csak mert bizonyos Intel chipeket érintett pár generációban a dolog, ahol a paszta minősége, mennyisége gyárilag megkérdőjelezhető volt, így abban az érában bevett szokás lett, hogy a boltból kihozott 120 ezer forintos terméket még aznap megszabadítjuk a garanciától az IHS levételével, hogy használható legyen a termék. Viszont arra gyorsan készített a közönség célszerszámot, valamint jelentős könnyítő faktor volt egy BGA chippel szemben, hogy kezedbe tudod venni a CPU-t.
    Ilyen dolgoknál pedig nem elég videókat, képeket nézegetni, az nem a valóság, csak az éles gyakorlat tud sikeres eredményt szülni, az elmélet semmire sem elég.

    Neki is álltam a folyamatnak. Az RSX nem volt probléma, mivel az nem úgy van megoldva, mint a CELL, ahogy az Intel prociknál is, illetve a kötőanyag is más jellegű, egy kis forró levegős állomás, és egy hőálló múanyag feszítőberendezés használatával le is pattant a kupak. De a neheze csak ezután jött. Nem, hogy rossz hozzáférni a CPU-hoz, egyenesen sz@r. Illetve ötletem sem volt, hogyan szedjem le. Jött tehát az a módszer, amivel még a célszerszámok előtt az Intel procikat oldottam meg sikeresen. Az egy élesre csiszolt fém lap, ami eredetileg mobilokhoz készült célszerszám volt a hátlapok és kijelzők körüli ragasztó végigvágására. Ez azért volt rossz ötlet, mivel a chip nincs a kezemben, így az eszközt nem lehet egyenesen betolni alá, hanem picit hajlítva, ami így folyamatosan erőt fejt ki a kupak alatti hordozó nyákjára, és a figyelmet is elvonja közben az, hogy figyeljük, közben nem törünk le egy sor kondit, ellenállást, vagy más IC-t a CELL körüli alaplapról. Végül lejött az IHS, de több helyen megbánta az alatta lévő nyák, és a folyamatos feszítés miatt az utolsó pont átvágása előtt el is emelkedett az alumínium darabka, ami magával vitt egy konkrét réteget az áramkörből, persze, olyan helyen, ahol funkcionális lenne. Az Intelnél ez nem történhet meg, itt viszont úgy tűnik ez, a szélvédőragasztóhoz hasonló kötőanyag túl erősen ragaszkodik, így képes erre.

    Irány a Hardverapró. Haza is hoztam egy 80GB-os CECHL04-et. Garimatrica, érintetlen szoftver, gyári kontroller. :) Ebben por nem volt, talán kevesebbet nyüstölték, jobb helyen volt, meg lehet látott porszívót. Hőfokok tekintetében viszont még rosszabb volt. Itt is az volt a meglepetés, hogy a paszta viszont újszerűnek tűnt. Delid attempt #2.
    GPU ugyan az a történet. CPU esetében pedig az előző rossz élmény után egy pengét használtam. Plot twist, sikertelenül. Egy acél penge túl vastag. Míg az Intel prociknál ez is egy működő opció, itt csak akkor fér be az IHS alá, ha a sarkainál vágó/nyiszáló mozdulatokkal kezdünk, ezzel megkezdve a kötőanyag szélét. Viszont ennek is sérülés lett az eredménye, mikroszkóp alatt jól láthatóan megtaláltam azt a pár trace-t, amit sikerült konkrétan átvágni vele. Talán itt kellene abbahagyni, amikor 24 órán belül 2db "hibátlan" gép kerül a kukába.

    De nem vagyok hülye :D Szerencsémre még egy utolsó darab eladó FAT volt a piacon, ami szintén egy CECHL04, a gyári 80GB-os merevlemezzel. Ezen is ott volt a garimatrica, és szintén járt hozzá egy gyári DS3 kontroller. Itt ismét sok volt a por, és a ház sem volt annyira szép, mint az előző, de a halomnyi pótalkatrésznek köszönhetően ( :U ) átépítésre került a tiszta, szép házba. RSX továbbra sem probléma. A CELL-hez ezúttal borotvapengét használtam, a sima, hajlékony borotvapengét. Ennek az a hátránya, hogy hát hajlik. Nagy erőt nem lehet kifejteni vele, viszont gond nélkül befér az IHS alá. A 4 saroknál, a pengét picit U alakba hajtva, két kézzel erősen tartva, hogy ne hajoljon a művelet közben, sikerült bevágni minden oldal 50%-áig, amivel le is jött a kupak az alatta lévő nyák sérülése nélkül. Szintén ezzel a pengével tiszta felületig levágtam az IHS aljáról is, illetve a nyákról is a maradék anyagot. Ment a pasztázás stb stb stb.

    A gép indul, minden király, menü 45-45 fok körül 20% ventivel. De nem olvassa a játékokat, és a pendrive sem mindig látszik, na meg random lefagy. Talán el kellene kezdeni nézegetni a jófogást? Mert HA-n nincs több eladó FAT. Keresem mikroszkóppal, méregetek, szidom a szomszédok rokonait. Nem találok problémára utaló dolgot. Ekkor eszembe ötlött, hogy kombinálgattam a gép gépet, hogy a tisztátt, jobb állapotnak tűnő dolgokkal pakoljam össze. Ezek közt két elektronika szerepelt. A táp, ami valljuk be nem kellene gondot okozzon, öreg ez a gép, nincs köztük aktív kommunikáció, csak áram megy rajta. Viszont a BD meghajtó komolyabb dolog. Miután visszakapta a gyárit csak azon mérgelődtem, miért nem ezzel kezdtem, megspóroltam volna 3 órát. De legalább már tudom, hogy a Sony tett róla (sejthettem volna, hiszen a Sony-ról beszélünk, ami ebben a tekintetben Apple 2), hogy ne lehessen csak úgy berhelni otthon a komponensekkel, ha valamit cserélni kell esetleg. Bár így felmerült bennem a kérdés, hogyan lehetne cserélni a BD-t, ha tényleg baj lenne vele, nem csak kényelemből kerülne bele másik, hogy ne kelljen darabokra szedni és megpucolni azt, ami benne volt. :F Bár biztosan van rá megoldás.

    Lényeg a lényeg, lett egy tökéletes gép így a végére, és van 2 garnitúra pótalkatrészem, amelyekben technikailag minden hibátlan az alaplapot leszámítva persze, de az is hasznos lehet a sok-sok felületforrasztott bizgentyű miatt, akár nem csak másik PS javítására.

    A gépet egyébként egy 320GB-os 7200-es HDD-vel raktam össze, így tárhelyem is lett értelmes méretben. Tudunk rajta játszani akár ketten is, mert pont lett elég kontroller :DDD
    Hőfokok tekintetében szerintem tökéletes, hirtelen terhelésnél az RSX gyorsabban melegszik fel, mint a CELL, ami sokkal életszerűbb a korábbinál, hogy fordítva volt. És a CELL-nél mindhárom gépnél rosszabb volt a paszta is az RSX-nél, így gondolom az okozta első sorban.
    Nyugalmi állapotban beállnak kb azonos fokra, és a custom venti profillal nem éri el a 70 fokot egyik chip sem menet közben, pedig a venti 35%-nál feljebb nem megy, akkor is csak nagyon rövid ideig, inkább 27% a jellemző. Ami érdekes, hogy amennyiben a syscon vezérli, úgy ezt a vaskos, 21 Wattos (!!!), már már servergrade ventit nem nagyon akarta pörgetni egyik gép sem 30% fölé annak ellenére, hogy közben olvadt az alaplap a 80 fok feletti chipektől játék alatt, ami nekem kicsit fura. Persze hasonló lenne a hangja a végteljesítményen, mint egy 1 U-rackes poweredge-nek, de ha nem viszi fel addig, akkor nem értem mi értelme volt erre képes, igen minőségesnek tűnő eszközt beszerelni a gyárban...

    Ennyi lett volna ez a gyors kis szösszenet, remélem valaki el is fogja olvasni, és nem fog megkövezni senki sem amiért másvilágra küldtem 2db gyári gépet a sikerhez vezető úton :B

    ---------> Számítógép szerviz III.Kerület | https://hardverguru.com <---------

Új hozzászólás Aktív témák