- Napvihar miatt akadoznak a SpaceX Starlink műholdak
- Mikrotik routerek
- ASUS routerek
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jó dolog az AI, de emberek nélkül nincs játékfejlesztés
- Linux kezdőknek
- Crypto Trade
- Sweet.tv - internetes TV
- A pénzügyi hatóságok helyett ír hamis üzenetet az AI
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlala
addikt
Hihetetlenül üdítő volt végre evy ilyet is olvasni a notebookok meg a "friss hardverek" típusú cikkek között!
Ráadásul nekem be is jött a sallangmentes, de szabatos, pozitív stílusod.
Nagyköszi! -
tlala
addikt
Félve kérdezem - nem akarok flémet generálni:
Van aki nem forralja fel a frissen felbontott, pasztőrözött tejet? Csak felmelegíti pl. 45 fokra, beleteszi a jogit, aztán hajrá?
Iszonyú finom, édeskés-tejszínes volt a Farm bio tej, aztán felmelegítettem (pedig nem is jutott el a felhabzó felforrásig), mégis, mintha magas hőfokra melegítésnél elveszítette volna a finom ízét és keletkezett volna egy enyhe égett ízre emlékeztető felhangja.
Elég lehet egy frissen kibontott pasztőrözött tejnél a 45 fokra melegítés?Azt viszont megerősítem, hogy felmelegítés után tényleg célszerű eltávolítani a fölet, mert nyúlos képletet eredményez a joghurtban.
Viszont örömmel jelentem, hogy túl vagyok életem első házi joghurtján, és az eredmény remek lett. A tejbe tettem egy Zöldfarm joghurtot és egy negyed kapszulányi valami probiotikumot is, a fiók mélyén találtam egy levél kapszulát (Protexin Balance).
Éjszakára beállítottam a sütőt 35 fokra (dunszt helyett), és a végeredmény ma délutánra lenyűgöző és finom, krémes. A teteje is ugyanolyan krémes/fehér mint a többi része, nekem nem lett rajta olyan "kéreg". Tegnap este olyan 11 körül csináltam, és ma délután 3 órakor fejre lehetett az üvegeket állítani, nem csordult le a joghurt, megállt az üvegben.
Legközelebb megpróbálom simán a tejet 45 fokra melegíteni (a digi kijelző szerint) a sütőben, aztán bele a joghurt és semmi több.
Meg izgalommal várom a belekevert friss áfonyával, házi szilvalekvárral, stb. készült verziókat.Kérdezem, hogy aki csinálta már gyümölccsel: a gyümölcsön kell valamit sterilizálni vagy varázsolni?
[ Szerkesztve ]
-
tlala
addikt
válasz Feruendios #73 üzenetére
Igen, megvettem én is az 5e Ft-os Lidl masinát.
Nem ciciztem, rögtön 3 féle tejből próbálkoztam (Zöld Farm bio, Mizo bio, és 2,8-as Sissy Penny UHT, hogy legyen benne minden kategória).
Az "egyszerre csak egyet változtatunk" kísérleti elvet követve mindegyik tejbe ugyanazt a Zöld Farm bio joghurtot kevertem.
Holnapra megvan az eredmény. -
tlala
addikt
válasz Crystalheart #77 üzenetére
Köszi, és a linket is.
Azt meg tudod mondani, hogy mi a kiszerelésnél az "50u"? -
tlala
addikt
Na, akkor megírom a tesztem eredményét.
1. Tej: Zöld Farm Bio, 3,5%
2. Tej: Mizo Bio, 2,8%
3. Tej: Sissy UHT, 2,8% (életemben nem láttam még, asszem Penny-ből hozta/kapta az asszony)Oltó joghurt: Zöld Farm Bio joghurt
Technológia: Lidl joghurtkészítő gép (most 5e Ft), 12 óra bekapcsolt állapot, majd kb. 10 óra hűtőben pihi.Eredmény:
Érdekes, nem volt markáns, nagyon jelentős különbség a három versenyző között. A 3. versenyző édeskésebb és hígabb volt egy picit, de atomul az is fejre fordítható volt az üvegben. Ha nagyon kifinomultan teszünk különbséget, akkor a sorrend 1-2-3. Az 1-es termék picit sűrűbb lett, ezzel nyert - ez nyilván a magasabb zsírtartalom miatt van.
Összességében mindhárom joghurt finom volt, bár az én ízlésemnek nem elég karakteres, mert én a balkániasabb, savanyúbb joghurtokat szeretem, ez meg így édeskés, krémes végeredményt ad.
Megvan a fejlődés további iránya - összességében tök jó játék, és a családom is élvezi. -
-
tlala
addikt
Kísérlet 2.
Négyféle mezei bolti anyag (2 joghurt, 2 kefir)ugyanabba a tejbe téve 24 órára Lidl-s joghurtkészítő gépbe.
1. Zöld Farm bio kefir
2. Nádudvari élőflórás kefir
3. Bakoma greek joghurt
4. Cserpes joghurtRöviden: a 24 órás gépben (melegen) tartás meghozta az általam áhított enyhén savanykás, fickósabb ízt. Már nem édeskés, fehér krémes tejföl állagú az eredmény, hanem háziasabb, lazább szerkezet.
Ízek tekintetében nagy csodák nincsenek, a végtermék kb. olyan ízű lesz, mint amivel beoltja az ember. A nádudvarinak pl. eredetiben volt egy számomra kellemetlen "fertőtlenítő" íz felhangja, ez enyhébben bár, de megjelent az én kefiremben is, nem is tetszett. A Zöld Farm kefir viszont jobb lett, mint az eredeti, ami a dobozban volt. Nekem megerősítés volt, hogy kefirt ugyanúgy lehet a gépben készíteni, mint joghurtot.
A greek joghurt olyan sűrűbb állagú lett, mint az eredeti, kissé visszafogott ízzel.
Számomra abszolút győztes a Cserpes joghurt klón, de szerintem ebből is jobb lett az enyém.Következő kísérletem tárgyai a gyümölcsös joghurt verziók lesznek.
-
tlala
addikt
válasz szaszlaci #89 üzenetére
Igen, lényegében empirikus módon bebizonyítottam, amit te már korábban leírtál, hogy a savanykásabb íz az érlelési idő el jön meg.
De így legalább meggyőztem a szkeptikusokat is, akik kételkednek az elméleti leírásokkal kapcsolatban.
Igen, hamarosan vásárolni fogok oltókultúrát, terveim szerint szervezni fogok egy csoportos vásárlós/megosztós projektet.
Igen, légmentesen lezárom, a joghurtkészítős edény üvegeinek csavaros teteje jól zár. -
tlala
addikt
válasz Crystalheart #90 üzenetére
Köszi, ez is értékes.
Veszek majd oltóanyagot, de az olcsó Lidl-s masinámon nincs termosztát, csak egy prózai ki-be kapcsoló, így ennél az érlelési idő hosszával tudok játszani. -
tlala
addikt
Kísérlet 3. - gyümölcsjoghurt
Röviden a végeredmény: ez is nagyon egyszerű, de itt határozottan a 12 órás érlelést javaslom, a 24 óra sok volt. Gondolom a gyümölcs és a lekvár savanyító/erjesztő hatását is figyelembe kell venni, illetve a gyümölcsjoghurthoz szerintem kifejezetten a krémes lágy állag illik.
A receptem egyszerű volt: 3,5%-os pasztőrözött tejet használtam minden melegítés és forralás nélkül, ahogy eddig is, és a Lidl-s masinát.
Minden üvegecskébe dobtam egy evőkanálnyi vörösáfonyát (a Tesco-s 400 gr-os kiszerelés jó árban is van és nagyon finom), és tettem bele egy evőkanálnyi áfonyalekvárt is, ami engedelmesen leparkolt az alján. Oltónak Cserpes joghurtot használtam.
Az érlelés alatt a szárított áfonya remekül visszahízza magát a tejben és puha lesz, továbbá fogyasztás előtt felkavarva a lekvárt - a végeredmény egy tökéletes gyümölcsjoghurt.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- LEGO klub
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Farming Simulator 2017
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- iPad topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Laptop Lenovo ThinkPad X280 Magyar billentyűzettel win 10 pro INGYEN SZÁLLÍTÁS MONITORCENTER.hu
- Lenovo Thinkpad T480 Magyar billentyűzettel INGYEN SZÁLLÍTÁS MONITORCENTER.hu
- Lenovo Thinkpad L470 Magyar billentyűzettel INGYEN SZÁLLÍTÁS !! MONITORCENTER.hu
- HP ELITEBOOK 840 G4 14,1" I5-7200U, 8GB RAM, 120GB SSD
- HP Elitebook 840 G4 G5 G7 450 G8 850 G7 G8 650 G9 MAGYAR BIL.!!! i5 i7 7-12. gen. 3 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen