- Mindennél kisebb és gyorsabb chipeket hoznak az ASML új gépei
- Hódít az AI, közben a Microsoft emberek százait küldi el a felhős részlegétől
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
- Ömlenek a fiatalok a Facebookra
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stehe
aktív tag
válasz CPT.Pirk #2598 üzenetére
Köszi, így már megtaláltam a lámpás részt is, így lehet én majd hideg fehér fényforrással próbálkozom! Amúgy a te cikked adta meg a végső lökést, hogy elkezdjek foglalkozni a termesztéssel...
Az alábbiakat rendelném meg, ezek közül a Habanerot azért, mert kíváncsi vagyok rá, a többit pedig étkezési, illetve szósz készítési céllal! Ha szerintetek még érdemes bővíteni a listát (főleg kezdőknek ajánlott, jó ízű, gyors sikerélmény elérésére alkalmas parikával), vagy van benne olyan tétel, amit nem ajánlotok, jelezzétek Kérlek! :-)
Habanero Magnum Orange
Jalapeno Jalafuego
Royal Black
Cayenne Golden
Aleppo
Jalapeno Early
Tabasco
Thai Hot CulinaryKöszi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Cayenne red hot csilit is ajánlom még, az is bőséggel terem és elég erős is. A Habanero-ból meg szerintem szerezd be a Red verziót is mert nem biztos, hogy tetszeni fog az orange verzió narancsos aromája, elég erős az a mellékíz. A saját tapasztalataim szerint kb. 10-ből 1 embernek tetszik, de neki nagyon.
Többen használnak még 6500k-s fénycsövet, bár szerintem a színképe miatt keletkezett veszteség után pariban van a harmad akkora teljesítményű hideg fehér ledekkel.
bednarik: szépek! A pirosak mik?
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Stehe
aktív tag
válasz CPT.Pirk #2602 üzenetére
Köszi! Esetleg kevésbé erősből tudnál még ajánlai 1-2 fajtát? (lehetőelg olyat, ami fent van a http://www.pepperseeds.eu/-n is). Fénycsövek is szimpatikusak, de azokhoz milyen lámpát lehet beszerezni? Asztaliban még nem láttam, általában csak mennyezeti világítótestekben figyeltem meg...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amit írtam az erős, de nem a Habanero szint. Igazából a pepperseeds-en még soha nem jártam, mindent ebayen vettem, bár a fele tőlük jött. Nem nagyon tudok mit mondani most erre, megnézve a kínálatukat nem találtam túl sok ismerős csilit.
A fénycső témában nem vagyok otthon.
rankesz: tápanyag milyensége és mennyisége nagyon számít a végeredmény tekintetében. Igazán a giliszta trágya dobja meg nagyon az erősséget, csak hát...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
őstag
Na, emberek, ETTŐL besírtam ma este.
Igazából úgy indult a dolog, hogy elkezdtem a már kellőképpen kiszáradt, felfűzött paprikáim kimagozását és felcímkézett papírborítékba való elraktározását a jövő szezonra.
De persze így lett egy kisebb adag száraz chilim (igazából ilyen sima piros, vékony, hosszú chilik, semmi extra). Fogtam hát, felvágtam ollóval kis szeletekre és bummbele, összehoztam a kedvenc chili receptemet és beledobtam az egész adagot (majd felrakom valamikor, tényleg szenzációs szerintem a recept).
Egy pöttyet erős lett. Ez amolyan a "postás kétszer csenget" típusú, de nálam háromszor is kolompolt, bevitelkor, gyomorban jó ideig, aztán nemsokkal... na, hagyjuk!
Igaz, raktam bele friss citrom habanerót is. Most jöttem csak rá, hogy a chili receptembe mennyire JÓL illik a habanero! Azt hiszem nagyon jól megy a köménymaghoz meg a paradicsomhoz. Egészen keveset raktam csak bele (egy egész habanerónak kb. a 10-15%-át), de a jellegzetes illata-íze belement, nagyon parádés lett.
És akkor ennek örömére a kedvenc színészem, kedvenc sorozatom kedvenc jelenete:
-
dkpisti
tag
Chili elrakásához kellene egy kis segítség szósz féleséget akarnák gyártani kinek mi vált be? habanero,jalapeno lenne felhasználva.
-
jansky1
senior tag
üDv!
Postán fajtánként tízesével csomagolva kaptam meg a paprika magokat műanyag zacsiban. Tegyem át őket valami papír tokba, vagy jól vannak úgy, ahogy postázták őket? -
Exian
őstag
Itt az enyém, nem Szent Írás, de nekem ez évek óta bevált, bár ezt inkább sima savanyúsághoz szoktuk használni. Jalapenohoz valami mást fogok majd kitalálni.
Víz: 6 liter
20 %-os ecet: 9 dl
Cukor: 1,7 kg
Só: 20 dkg
Babérlevél: 4 db
Egész bors: 2 csomag
Mustármag: 1 csomag
Borkén: 3 dkg
Nátrium benzoát: 2 dkgEz nem főzős recepthez, hanem ebbe a felöntőlébe simán nyersen szoktuk beledobálni a mindenféle zöldséget. Ahhoz jó szokott lenni.
-
dkpisti
tag
Valami szósz féleség kellene eddig ugy csináltam hogy ledaráltam majd sima paprikával összeföztem,majd hagytam hogy elforrja a vizet,de így nem lesz szosz aza baj csak darálék.
-
sisu2
tag
Tudom te csináltál ebből jó pár üveggel én gyenge ecetet használtam vagy kevertem bele 20 % ost is lehet már nem emlékszem ,nekem balzsam meg alma ecetem van ezek csak 5-6 % még nem kóstoltam de akinek adtam belőle (tesómnak) befalta az üveget .
Na tesóm akinek nem bírja a gyomra az erőset de a Jalapenot imádja meg pepperonit de a durvákat nem.
Azért mondtam a Jalapeno mindenkinek bejön.Exian: Akkor látogasd meg legalább tapasztalatot cseréltek.
[ Szerkesztve ]
-
balintdavid
tag
Azonosítást kérnék az alábbi paprikákra:
Ha nem sikerül, akkor max A,B,C-ként rakom/ültetem el a magokat
kazuár
-
jansky1
senior tag
válasz balintdavid #2620 üzenetére
Jobb oldalon talán red savina, de a képeket elnézegetve másik 2 fajtának is be tudnám azonosítani, és ez csak a habanero
A középső kettő egy fajta egyáltalán ?
[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
válasz balintdavid #2620 üzenetére
Kiderült, hogy milyen fajták?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Recept Bhut Jolokiára:
1..3 Jolokia magház nélkül. 2 javasolt, az úgy mindenkinek jó.
A jolokia külsőt le kell darálni 2-2.5 darab kápia paprikával, majd meg kell főzni. A főzéskor kell bele némi só, fűszernek meg ajánlom az oregánót és a körit, nem kell vastagon szórni őket. A kívánt sűrűségűre főzött elegyet legalább 4-5 napig be kell tenni a hűtőbe, majd kész. Egy kicsit csökken az ereje a hűtőben a tapasztalatok szerint, de ezt eddig minden főzetnél tapasztaltam.Ez a mennyiség egy normális tégelynyi cuccot eredményez. - igaz legutóbb a kétharmadát megettük bent pizzához.
Legközelebb kipróbálom ugyanezt menta citromfű fűszerezésben.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha követed az arányaimat, akkor csak kellemes illata lesz, nem fog uralkodni a szószon.
Én mondjuk szárított Jolokiával dolgoztam, annak szerintem erősebb az aromája mint frissen.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Stehe
aktív tag
Sziasztok!
Lelkes kezdőként lenne egy kérdésem.
Megérkeztek a magok a chiliseeds.eu oldalról, addig az OBI-ban bevásároltam egy propagátort, illetve palántázó kockát (ha jól tudom ez a neve annak a kis kör alapú cuccnak, amire vizet kell önteni, megnő, majd a magokat a tetején lévő lyukba tenni). Az volt az alapötletem, hogy a propagátort ráteszem az egyik radiátorra, és azt a radiátort fix 2-es fokozaton hagyom. Viszont hőmérővel mérve a hőmérséklet bőven 30 fok felett van a radiátor tetején, kisebb fokozaton is. Ha jól olvastam, az ideális hőmérséklet 24-30 lenne a csíráztatáshoz.
A kérdésem az lenne, hogy rajta merjem hagyni a propagátort a radiátoron, ha egy kisebb fokozatra van állítva, vagy inkább tegyem, máshova, pl .a radiátor felett 1 méterrel lévő polcra? Illetve lehet baja, ha a hőmérséklet 24 alatt, vagy 30 fok felett van? A szobában nem szeretnék folyamatos 25 fokot tartani, mert nappal senki sincs otthon, és rámenne a fűtésre a gatyánk is...
Illetve amíg a mag kicsírázik, mennyire kell őket locsolni, illetve levegőztetni? Jelenleg a cuccon mindkét nyílás zárva van, így nem szellőzik, csak párásodik...
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A propagátort nem tudom mi, de nagyon egyszerű csíráztatni egy kis lezárható nejlon tasakkal, amibe teszel pár szem magot, alá meg egy nedves pzs darabot, majd valami meleg helyre teszed és lezárod. ~2 hét és minden mag kicsírázik.
Ha a propagátor párásodik és túl melegben lesz, akkor szinte biztosan fogsz tapasztalni gombásodást a csírázás után mivel ideális élettér a levegőben lévő spóráknak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Stehe
aktív tag
válasz CPT.Pirk #2632 üzenetére
Köszi a választ!
Propagátor igazából egy egyszerű műanyag edény, aminek a tetején lehet szabályozni, hogy menjen-e be levegő, vagy pedig ne: propagátor
Akkor ezek szerint levegőt kell engedni neki, és ne zárjam le a nyílásokat... A magokat már elültettem, szóval a zsepis ötlet nem játszik, talán legközelebb... A földet végig nedvesen kell tartani, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen edényt én is csináltam, a tetején 3 kis ledsor adta a meleget és a fényt a palántáknak. Jól működött, csak gombásodott, le kellett önteni gombaölővel mikor már álltak a palánták. Nálam nem volt külön szellőzés rajta, csak egy-két kitört nyílás, ahol pl. a kábel ment be.
A nedvesség kell, de ne álljon meg a víz. Kevés földről van szó, könnyű túlöntözni. Annyi vizet önts rá, amennyit még szépen elnyel. Inkább többször keveset, mint egyszer sokat. Az sem baj, ha állott vízzel öntözöl.
A csírázáshoz egyébként csak meleg és nedvesség kell, semmi más. A levelek megjelenésétől kell fény is nekik, sok fény főleg az elején. Esetleg nézd meg a blogomat, igaz ott már máshogy csináltam a csilik keltetését, de nem volt gombásodás gondom se.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
szőröscica
addikt
Tavaly ilyenkor már lehetett kapni jalapeno és habanero paprikákat az Auchanban. Most semmi.
Nagyon hiányzik már, nem győzöm a haragos pistát falni.
-
Enton
addikt
válasz szőröscica #2636 üzenetére
Én volt munkatársakkal innen rendeltem mindig ha nagy hiányunk voltak csípősből:
Magot is innen vettünk azok is elég jók vannak, már ha van épp raktáron. De márciusig még van idő magbeszerzésre.
Jalapeno konzerben/befőtt, habanero meg szárított egész vagy őrölt van most nekik egész jó áron."mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
sisu2
tag
válasz szőröscica #2636 üzenetére
Ja 6000Ft/Kg Jalapeno
-
Exian
őstag
Én nemrég bukkantam rá egy konzerv savanyú Jalapenóra a közlekedési eszköz nevét viselő áruházláncnál
300 valahány forint (T betűs áruházban ugyanezt láttam 430 Ft-ért, tehát nem kérdés, hol veszem ezentúl is).
Ahogy írtam a blogbejegyzésben is, maga a felöntő lé íze nekem kicsit furcsa, de alapvetően nekem ízlik.
Erről a savanyúról van szó. De itt ahogy nézem, horror áron adják Azt hiszem a fent jelzett üzletben 330 Ft, de az biztos, hogy 400 Ft alatt volt.
-
szokeherceg
tag
Van olyan fajta amivel lehet próbálkozni lakásban télen csak természetes fénnyel?
Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...
-
Exian
őstag
válasz szokeherceg #2642 üzenetére
Próbálkozni bármivel lehet Azt alapvetően semmi sem korlátozza. Az eredményesség az már kérdés, bár nem azt kérdezted, csak hogy lehet e próbálkozni
"Viccet" félre téve:
Megfelelő fénnyel és hőmérséklettel szerintem bármelyik fajta életképes lehet.
Kérdés, hogy tudsz e biztosítani eleget és megfelelőt természetes úton. Hőmérséklet az egyszerűbb dolog talán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szokeherceg #2642 üzenetére
Igen, de főleg a palánta korban érzékenyek a fényre. Ha nincs elég fény, megáll a növekedés, rosszabb esetben végleg. Az idősebb növények jobban bírják a kevés fényt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Dilikutya
félisten
válasz szőröscica #2646 üzenetére
Relatív. Szerintem kellemes, nem marja szét az arcom, és nagyon finom íze van. De az én véleményem semmit sem jelent, az a csilisbabom, amire azt mondom, hogy picit mintha csípne, a család szerint megrepeszti a porcelántányért.
Viszont ha elkezded enni, nem lehet leállni vele. Egy tányér pörkölthöz egy fél üveggel simán beszedek, bár az azért már szokott fájni a belemben kicsit.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Exian
őstag
válasz Dilikutya #2647 üzenetére
Köszi, ezzel még nem futottam össze, igaz, Sparban szinte sosem vásárolunk.
Szabad tudni az árát?
Megpróbálom szerintem, kíváncsi vagyok, hogy más e az íze, mint a Greenhouse verziónak.
Ja és ebben mekkora a töltőtömeg? A másikban 180gr, ha minden igaz, és az kerül ~350 Ft-ba legolcsóbb helyen.
Azt hiszem megtaláltam. A 330gr az nettó, vagy töltő tömeg?
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
Nálam ilyen volt az idény: képek
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Kupon kunyeráló
- Steam Deck
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Peugeot, Citroën topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Itt az első olyan, MI-re kiélezett laptop, ami ellenáll a környezeti hatásoknak
- További aktív témák...
- Macbook Air 2020 1,1Ghz i3, 8Gb ram, 256Gb SSD
- Eladó Fritz Powerline 1260 1200Mbit!
- MacSzerez.com - iPhone 11 Pro / 64GB / Kártyafüggetlen / Space Grey / Garancia!
- Google Pixel 8 Pro Bay 128gb - Használt, Google gari, akár beszámítással
- Gamer PC RTX 3070 Intel i5 10600KF 1TB NVME SSD Nagyrészt új alkatrészek Garancia és Beszámítás!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs