Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Bandus99 #4199 üzenetére
Sárga Habanero, Big Sun, Scotch Bonnet, ilyesmi. Sokféle fajta és különböző elnevezések léteznek, amik sokszor ugyanarra a fajtára vonatkoznak.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Bandus99
őstag
-
TeeJay
félisten
10mag moruga és 10mag habanero-t vettem év elején és mindössze 1 habanero kelt ki belőle
az is kicsikeőszre amikor beindul a termés lesz valakinek eladó red moruga vagy carolina reaper termés budapesten?
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
looser
addikt
Esetleg amit múltkor ajánlottam? A webshopjukban vannak egészen változatos szószok és egyszerűen ledarált, sózott paprikák. Szerintem árban is egész jó; a Carolina ~8e, de a Ghost 500 ml ~4e Ft szállítással együtt. Ugyan csak decemberig szavatos, de ez szerintem téged nem érint :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Exian
őstag
"csak decemberig szavatos"
Ezzel kapcsolatban egy kérdés: csináltam egy nagyon brutál, saját "erős pistát".
Úgy csináltam, hogy megfőztem egy kicsit a paprikákat (vegyesen voltak az erősek, többféle habanero, piros, citrom, narancs, meg raktam bele a nagyon erős paprikámból, ami nem tudom milyen fajta), meg került bele szintén saját édes paprika.
Szóval megfőztem őket, majd ledaráltam, alaposan besóztam, majd üvegbe raktam és a tetejére öntöttem olivaolajat, a légmentes zárás érdekében.
Így vajon mennyi ideig tárolható, meddig nem lesz baja?
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
Hasonlóképpen egy éve raktam el, mostanában bontottam, semmi baja. Üvegelés után én dunsztba raktam őket. Van benne minden emlékeim szerint, Habanero, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion, Naga Morich, stb.
Lassan fogy...[ Szerkesztve ]
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
Exian
őstag
Értem, köszi. Nekem nagyon kevéske lett a mennyiség, csak próba volt. Egy kb. fél literes dunsztos üveg alján van talán 5cm-ig a cucc, tehát nagyon kevés. Viszont elég erős lett, így nem fogy olyan gyorsan azért, ezért kérdeztem, hogy meddig bírja így, főleg, hogy azért naponta nyitogatva van.
-
Exian
őstag
Persze, én is kicsibe akartam, de nem találtam itthon kisebbet. Illetve a levegő annyira talán nem gond, ahogy írtam, van rajta egy kb 0.5-1 cm olajréteg, ami kvázi teljesen légzáró, nagyjából mindegy, mennyi levegő van felette (vagy rosszul gondolom?).
A másik, hogy ez a kis mennyiség hamar el fog fogyni. A kérdésem főleg arra irányult, hogy ha csinálok nagyobb mennyiségben, akkor csak sóval mennyi ideig tartható el.
-
-
Exian
őstag
válasz CPT.Pirk #4214 üzenetére
Persze, ezt tudom, ismét ismétlem, hogy most csak a kis mennyiség miatt raktam olajat, normál mennyiséggel majd rendesen csinálom, sterilizálva az üveget, jó forrón és cupp, de erre most nem volt lehetőségem, illetve csak próba volt, de jól sikerült Csak kevéske... ha lesz komolyabb mennyiségű termésem, akkor viszont csinálnék rendesen, csak nem tudom, hogy són kívül érdemes e rakni valami tartósítószert, de gondolom nem.
-
Exian
őstag
.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
őstag
Stand látogatást csináltunk Gastrochiliéknél:
Az őrlős cucc újdonság náluk, jó lesz saját paprikához is majd
A no1 szósz az brutális, reaper, moruga és naga viper van benne, más semmi!
A gyenge édes meg a feleségem kedvence...
Összetevők:
[ Szerkesztve ]
-
Bird
addikt
Sziasztok!
Egy kedves klántárstól kaptam egy rakat chilit és abból szeretnék főzött paprikakrémet készíteni. Leírnátok egy abszolút noobnak a témában a menetét, annak minden buktatójával hogy még véletlenül se rontsak el semmit. Gondolom pritaminpaprikával a legjobb 'hígítani'.
Köszönöm előre is!
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megosztottam faterral egy alig 2cm hosszú Tabasco csilit a leveshez. A végére már eléggé kapkodtuk a levegőt!
Bird: ez nekem jól bevált receptem: [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Bird
addikt
válasz CPT.Pirk #4222 üzenetére
Köszönöm Uram!
A rendelkezésre álló paprika mennyiségek:
Carolina reaper: 150g
Maruga scorpion: 150g
But jolokia + Chocolate Habanero: 300g
Red savina + Bhut Jolokia: 460gAzt jól tudom, hogy 60dkg chilihez 60dkg kápia paprika szükséges 20 dkg só társaságában?
Tartósítószert tegyek bele?
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Grammokban még nem mértem ilyesmit. Ezek akkor por formájában vannak?
2 üvegcséhez olyan 5 darab kápia kell. Sót meg annyit kell tenni bele, hogy még ne érezd elsózottnak. Ezt a kályhán melegítés közben be tudod lőni, kóstolgatni kell. Csilit meg ízlés szerint.
Btw. menta és citromfű is mehet fűszernek a cuccba. Sőt gyanítom, hogy ezek még segítenek is az elláthatóságban.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Bird
addikt
válasz CPT.Pirk #4224 üzenetére
Nem nem, ezek érett paprikák. Lemértem a súlyukat konyhai mérlegen.... Szóval összesen 1kg chili paprika áll rendelkezésre.... 15 dkg reaperhez mennyi kápiát adjak, hogy még ehető maradjon?
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudja a franc!
Vettem szárított skorpiót korábban, abból elég kevés kellett a szószba. 2 üvegnyihez azt hiszem 1 vagy másfél paprikát használtam el mindössze. Mint mondtam, kóstolgatni kell.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
huoc
csendes tag
válasz CPT.Pirk #4224 üzenetére
mentával, citromfűvel én vigyáznék. Tavaly sok mindennel kísérleteztem és jól elállt minden szósz, kivéve azok, amikbe lime levet facsartam. gondoltam majd a sav(anyú) biztosan tartósítja, amellett, hogy ízesíti. de azok kinyitáskor felrobbantak
tudom, h a menta és citrofű <> lime, csak azért írom, mert vigyázni kell a friss zöldekkel. -
Bird
addikt
Ha kicsit összefőzöm a paprikát darálás után azzal nem rontok a végeredményen?
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
nelsonmanian
senior tag
Sziasztok,
Ugy néz ki termett 5-6 carolina reaperem
Már csak az a kérdés, hogy mit tudnék csinálni belőle??
Elsősorban valamilyen szószra gondoltam, de várom az ötleteiteket/recepteket. -
Exian
őstag
válasz nelsonmanian #4231 üzenetére
Szósz. Szerintem is. Mivel ölég brutális önmagában, az az 5-6 példány is (ha hozza a papírformát erősségben, ami egyáltalán nem garantált), akkor elég lesz egy jó adag szószhoz, valamilyen kevésbé erős vagy teljesen csípősségmentes (édes) paprikával összedarálva.
VAGY csinálhatod azt, amit én is fogok: a füstölt, tört és őrölt paprikámhoz fogom én adni "doppingszernek"
Igaz nekem reaperem nincs ilyen célból, csak scorpion moruga, de én azt valószínűleg a tört paprikámhoz fogom hozzárakni, mivel a többi paprikáim sajnos kevésbé lettek erősek. Kell egy kis tuning
De csinálhatsz belőle akár chili olajat is.
Alternatív felhasználási javaslat: fogd őket, meg fogj egy kamerát és vedd fel, ahogyan bemajszolod mindet egymás után szépen, aztán töltsd fel a Youtube-ra, valami frappáns címmel, tuti sikert aratnál vele
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz nelsonmanian #4231 üzenetére
Irigyellek. Az én skorpióim az elmúlt 2 hétben semmit sem nőttek és nem is pirosodtak. Beállt a status quo.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Digitalpimp
senior tag
válasz nelsonmanian #4231 üzenetére
Szia! Csináld meg ezt [link] a receptet, csak Habanero helyett a Reaperrel, meg esetleg dupla-tripla hozzávalókkal, ha nem akarod nagyon csípősre. Egy normál adagból kb. 1 liter lesz.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
nelsonmanian
senior tag
válasz CPT.Pirk #4233 üzenetére
Ez egy ilyen szezon, 2 hete nekem is megállt minden. A 10 magból egy palánta sarjdt, az is cserépben, de jo helyre került és szépen megnőtt. Sajnos a habanerok kevésbé, abbol épphogy lesz egy szószra való. Az oriás jalapenoimból se lett nagyon semmi, egy pár üveg savanyúság jön ki belőle, de nem lettek túl nagyok.
Továbbra is várom a Carolinához a recepteket😊
-
nelsonmanian
senior tag
válasz Digitalpimp #4234 üzenetére
Épp ezt főzök, csak 18 habanerobol
-
Exian
őstag
válasz nelsonmanian #4236 üzenetére
Nektek hogy viseli a feleségetek/barátnőtök/családtagjaitok az ilyesmi főzőcskézést?
Nálunk a feleségem őrjöng és toporzékol, amikor beindul a boszorkánykonyha... nem bír levegőt venni, annyira csípi, mondjuk tényleg brutális főzés közben még a leggyengébb paprikám is... most már 2-szer főztem ezt-azt a paprikáimból, mindkétszer fulladoztam én is, az tény... Hja, a darálásról-őrlésről nem is beszélve De az majd csak december vége-január eleje tájékán esedékes.
Ezzel kapcsolatban annyi újítást fogok bevezetni idén, hogy füstöltetni fogom az őrlésre ítélt paprikáimat.
Csinált már valaki ilyet?
Én feldobatom majd 1 hétre füstre.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Állítsd egyszer be főzés után mosogatni a csípős edényeket, utána nem fog haragudni a főzésért!
A meleg víz meg a mosogató hatására olyan fullasztó durva pára képződik, azt hiszed egy oszlatás alatt álló FTC-DVTK meccsen vagy.[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Exian
őstag
válasz Digitalpimp #4239 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom eljátszani, mert szerencsére van mosogatógépünk Így ez a része legalább nem probléma, elég a főzés és feldolgozás közbeni szenvedés Meg persze a fogyasztáskor is van szenvedés na meg azután is...
-
maláj
őstag
válasz Digitalpimp #4239 üzenetére
az mekkora duma
-
Bird
addikt
Elkészültem a 35db üvegbe (2,2dl) szánt paprikakrém befőzésével.
Összesen 7,5 kg kápia paprikához adagoltam 3db Jolokiát, 3db reapert, 2db marugát, 2-2db chocolat és "sima" habanerot, 6 db lemon dropot a színe végett, 10 db thai chilit, 40 dkg sót, negyed csomag őrölt borsot és 4 kk natrium benzonátot.
Hát nem mondom. Az aprítást követően elkelt a gázmaszk. Tanúsítom, hogy a főzést követő mosogatás a legszarabb. Mindenem összefolyt.
Íme az eredmény:
Pusztító lett, pont ilyenre akartam....
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Bird
addikt
Köszi, igyekszem jót és jól csinálni. Ez már a negyedik évad volt ebben a műfajban... Ha érdekel a mikéntje én, hogy csinálom a zamatos pálinkát kukkants be ide #113-tól.
2dl-es kóstolót a "závodi aranyból" és a paprikából is szívesen adok.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Digitalpimp
senior tag
Nagy gratula mindkét projekthez!
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
Szerintetek a chiliknek mennyi a reális ára? Nem szoktam járni a kipakolásokra, ezért fogalmam sincs mennyiért vesztegetnek 1-1 szemet. A madaras árát elég irreálisnak tartom, 5-6 dkg paprika 600-800 Ft, mikor meg kilóra adták 7-9 E volt. Néztem 1-2 shoppot, de ott meg arany ár van. (1 db. Jolokia 1000-Ft, Habanero 750-Ft) Durva.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Exian
őstag
válasz Digitalpimp #4248 üzenetére
Egy standos példát tudok prezentálni, tavalyi árak:
Egyszóval: az ilyen rendezvényeken való kipakoláskor DRÁGA. De legalább válogatott, minőségi, legszebb példányok vannak kirakva, ezekből tudtam jó magokat kinyerni.
A nagy áruházláncoknál meg 300-600 Ft között szoktak lenni az 50 gramm körüli portékák, ahogy te is írtad. Ezekben fajtától, mérettől függően van 3-6db paprika úgy nagy átlagban.
Erre egy saját példa.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
Red moruga és Carolina Reaper termést vagy szószt vennék ha valaki csinált már mostanság. Budapest előny.
Bzoley neked van Moruga termés idén?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
Új hozzászólás Aktív témák
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Ukrajnai háború
- Autós kamerák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Háztartási gépek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen